СВЯТО

Сьогодні в школах країни — урочисті лінійки

Передзвін шкільного дзвоника справді стане останнім для випускників, підводячи риску в їхньому одинадцятирічному життєвому етапі та символізуючи початок нового самостійного шляху — поки що незвіданого, проте задля досягнення успіху він напевне вимагатиме наполегливості, працьовитості й рішучості. За інформацією Міністерства освіти і науки, цього року випускниками стануть  майже 279 тисяч школярів. Статистика, на жаль, невтішна: як відомо, за останнє десятиліття  кількість випускників зменшилася приблизно в півтора рази.

Для молодших  учнів нинішній останній дзвоник символізуватиме подолання ще одного рубежу в шкільному житті. Попереду в них — три місяці безтурботності, веселощів та сонця.  

А ось більшості випускників ще належить зробити останній ривок: спершу вони мають пройти випробування тестами ЗНО, відтак — вболіватимуть за  вступ до вишу. Та пора хвилювань почнеться лише за тиждень. А спочатку відбудеться ще одна довгоочікувана і хвилююча подія — єдиний у житті випускний  бал. І діти, й батьки готувалися до нього задовго до визначеної дати. Дорослі — передовсім матеріально, адже нині облаштування незабутнього свята для своїх чад влітає татам і мамам у неабияку копійчину.    

Тогорічні випускні бали запам’ятались українцям, мабуть, перш за все незвичним убранням деяких школярок. Чого лише варта відверта чорна сукня Насті Фоменко із невеликого міста Павлограда Дніпропетровської області?! Нагадаємо: дівчина одягнула коротку чорну прозору гіпюрову сукенку поверх білизни. Доповнювали образ чорні панчохи та червоні туфлі. Хоч загальний вигляд був створений за мотивами колекції всесвітньо відомого тандему модельєрів Dolce&Gabbana «Весна—літо–2012», проте брак досвіду та внесені випускницею корективи змінили образ до невпізнанності.

І якщо з подіуму комплект одягу видавався вельми оригінальним, то в українській інтерпретації він більш би пасував представниці найдавнішої професії, ніж випускниці. Попри це мода на подібні «прикиди» в Україні поширюється. Адже вслід за Настею у Всесвітній мережі почали з’являтись фото інших випускниць в не менш епатажному вбранні. Якому стилю одягу віддадуть перевагу цьогорічні випускниці, лишається лише здогадуватись. Проте дуже не хотілось би, щоб вони повторювали помилки своїх попередниць.

Інколи випускник забуває, що вбрання має бути доречним. Фото Володимира ЗAЇКИ

Щоб елегантно, а не вульгарно

Пройшовши столичними магазинами, ми дійшли висновку, що навіть маючи небагато грошей, можна вдягнути випускника елегантно й вишукано. Саме так, а не вульгарно, як торік у дівчат із української глибинки. Адже одяг, який демонструють на подіумі чи сцені, не завжди доречний на випускному балу. І про це не можна забувати! Добре, що хоч хлопці не піддались цій ейфорії та не почали приходити на останній дзвоник казна як.

Тим більше, як свідчить досвід минулих років, батькам не варто пускати процес підготовки до випускного балу на самоплив. А до купівлі чи пошиття випускного вбрання необхідно підійти дуже відповідально.

— Звісно, випускний бал — дуже важлива подія в житті дитини, але її не потрібно переоцінювати, — переконує мати випускниці 11 класу Ганна Петренко. — Тому ми придбали сукню, яку дочка зможе носити і у звичайному житті. З нинішніми цінами купувати річ на один вечір — надто велика розкіш для нашої родини. Тому ми знайшли на базарі гарну гіпюрову сукню кольору слонової кістки, але з підкладкою, яка обійшлась у 800 гривень. За менші гроші придбати гарне вбрання навряд чи вийде. Також ми купили босоніжки за 700 гривень та клатч за 500. Таким чином, вже нині витратили 2 тисячі гривень. І це не враховуючи походу до перукарні. До речі, в неї ми записались і приготувались викласти 200 гривень за модне укладання. Хоч це звичайна цирульня, яка міститься в спальному районі столиці. Макіяж доньці я зроблю сама, тож на цьому заощадимо. Хоч ще потрібно буде викласти гривень 500 на різноманітні дрібниці: біжутерію, колготки тощо.

Якщо пані Ганна змогла зібрати дочку на випускний бал приблизно за 2 тисячі гривень, то інша мати, з вищим рівнем статків, одягнула випускницю на суму в кілька разів більшу.

— Ми не шкодували грошей для нашої випускниці, хоч і надмірно її балувати теж не вважаю за потрібне. Тому сукню придбали в елітному магазині в центрі столиці, яка обійшлась у 8 тисяч гривень, — вихваляється Наталія Іванова. — Так, вона вдягне її один раз, але ж це свято у дитини лише раз у житті. Босоніжки також купили в модному магазині. Вони коштують 2500 гривень. Але ж їх виготовлено в Італії! Так само як і сумочку, яка коштує майже три тисячі. І, звісно, прикраси. Ми презентували доньці золотий кулон та ланцюжок вартістю трохи більше 10 тисяч гривень. Хоч я знаю, що деякі батьки з нашого класу замовляли вбрання своїм нащадкам у відомих українських модельєрів, яке коштувало від 10 тисяч гривень.

Хлопчача економія

А от батькам, у яких школу закінчують хлопчики, пощастило дещо більше. Адже вдягнути парубка трохи дешевше. Проте підібрати костюм, який би на ньому гарно сидів, а не висів як на вішаку — ой як непросто.

У цьому довелося особисто переконатись, напросившись на шопінг із сусідкою, в якої син закінчує школу. Оскільки матуся випускника — пані відповідальна, то на пошуки гарного костюма вирушила за кілька місяців до балу.

Спочатку ми зайшли на величезний столичний базар. Проте походивши кілька годин і перемірявши силу-силенну костюмів, змушені були визнати, що тут нічого не виберемо. Хоч асортимент широкий, так само, як і ціновий діапазон. Костюми від вітчизняного виробника можна придбати від 500 гривень, натомість імпортні коштують до 8 тисяч гривень. На переконання продавця, саме стільки коштує витвір італійських майстрів. От тільки як наш рідний, так і імпортний сиділи на хлопцеві, м’яко кажучи, не дуже добре.

Тому наступного дня довелось мало не брати штурмом магазини. Проте ситуація виявилась ненабагато кращою, при тому, що ціни в більшості магазинів були вищими. Побачити костюм, дешевший за 700 гривень, у магазині нам не вдалось. А от сиділи вони так само «гарно», як і на базарі. Проте продавці активно переконували в протилежному і всіляко намагались продати товар. Хоч були й такі, хто, аби продати костюм, починав розповідати, що фігура у хлопчика ну дуже нестандартна, тому на нього підібрати щось гарне неможливо. Однак, як кажуть, хто шукає, той знайде. І в п’ятому за рахунком магазині вдалося підібрати костюм, який сидів на хлопцеві так, що очей не відвести. І ціна на нього була далеко не захмарною — 1500 гривень. Продавець магазину аж зраділа, коли побачила, що знайшовся покупець на цю річ. Адже виявилось, що костюм залежався в магазині ще з минулого сезону, тому й коштував удвічі менше. Виходить, чекала річ на свого покупця.

А от придбати сорочку не проблема. Вона обійдеться від 100 гривень. Проте за ці гроші вдасться купити не дуже гарну сорочку, а от трохи якісніша обійдеться в 200 гривень і фірмова — в 500. Звісно, якщо на етикетці буде вказане ім’я всесвітньо відомої торговельної марки, тут цифри можуть доходити й до 1 тисячі гривень. Особливо коли йдеться про сорочку під запонки. До речі, вартість останніх стартує з 40 гривень і може досягати кількох тисяч — залежно від матеріалу, з якого їх виготовлено.

І, звісно, взуття. Діапазон цін тут дуже широкий. Проте якщо йдеться про шкіряне — то воно коштуватиме від 700 гривень, це якщо пощастить купити із знижкою. А без знижок може сягати майже захмарних меж. Проте за дві тисячі можна придбати пристойну шкіряну пару.

БЛІЦ-ІНТЕРВ'Ю

«Не намагайтесь виглядати дорослішою, ніж ви є у свої сімнадцять»

Оксана КАРАВАНСЬКА,
модельєр

Випускний бал — чи не найяскравіша подія у житті кожного школяра. Проте пов’язана вона з великими переживаннями як батьків, так і дітей. Чи не найбільше переймаються мами й тата дівчаток з приводу того, як їхня дитина має виглядати на святі вступу у доросле життя. Можливо, варто спробувати сформувати власний оригінальний стиль? Яким убранням варто вражати і дивувати цьогоріч, розповіла відомий український модельєр Оксана Караванська.

— Оксано, як повинна виглядати випускниця 2013 року?

— Одна з найважливіших тенденцій — максі. Тому я б порадила не вагаючись вдягати довгу сукню і почуватись в ній модною зіркою з червоної доріжки.

— При виборі випускного вбрання на які кольори ви б радили звернути увагу?

— Весна-2013 наповнена сяючим білим кольором, який може бути відображений в драпірованих об’ємних білих складках на спідницях або в гофрованих «летючих» спідницях. І, звісно, це може бути мереживне вбрання, яке нагадує бабусині скатертини. У білій сукні випускниця має шанс стати справжньою дебютанткою першого балу, як це заведено у всьому світі. Якщо ж є певні застереження щодо білого, тоді можна обрати золотисто-білі, ніжно-жовті, медово-пудрові кольори і навіть відтінок старої бронзи.

Якщо дівчина хоче бути епатажною та екстремальною, тоді варто ризикнути і звернути увагу на модний цього літа соковитий корал, люмінесцентний лимон чи ядучо-зелений салатовий. Ще краще бірюзове індиго, в такому вбранні випускницю буде просто неможливо не помітити.

— На ваше переконання, чи існує мода на вбрання для випускних балів?

— Мода для випускниць нічим не відрізняється від основних сезонних трендів. Тим більше всім випускницям я наполегливо рекомендую в першу чергу створювати власний образ, і це буде значно цікавіше, ніж прийти на бал модною, але вдягнутою у таку саму коралову сукню, як 25 подруг.

— Як правильно підбирати аксесуари та взуття до сукні?

— Сьогодні можна вдягнути взуття, яке буде радикально іншим за кольором, ніж сукня, або тон у тон. Відповідно й торбинка має бути окремою «дійовою особою»: іншою за кольором або об’ємної фактури (вся із камінців, стразів, драпірована шкірою) і мати форму чи то твердого гаманця, чи футляра для окулярів.

— Наскільки нині актуальне вбрання, скопійоване в іноземних зірок?

— Цього року лише одна клієнтка замовила сукню, схожу на ту, яка була на співачці Селіні Гомес. Усі інші хотіли бути вдягнені у мої.

— Чи варто своїм убранням епатувати друзів, учителів та батьків, як це робили деякі випускниці торік?

— Мені здається, що вбранням варто епатувати, адже саме для цього й потрібний випускний. Пам’ятаю, років п’ять тому до мене звернулась мама з донькою, щоб замовити сукню для випускного балу. За півтори години обговорення вбрання донька так і не змогла визначитись. Виснажена тривалим вибором і перенасичена кількістю запропонованих фасонів, мама сказала: «Доню, не мороч голови, коли будеш виходити заміж, тоді вибиратимеш!» На що дочка відповіла: «Заміж можна і п’ять разів виходити, а випускний буває раз у житті!»

Насамкінець усім випускницям хочу порадити, що хоч би скільки коштувало плаття та яким би модним воно було, але головне — щоб воно личило і підкреслювало неповторність. І ще — ніколи не намагайтесь виглядати дорослішою і розкутішою, ніж ви є у свої 17 років.

Сторінку підготувала Ірина ПОЛІЩУК,«Урядовий кур’єр»