АНАЛІЗ

Успіх визначає  вдале управління

За всіма програмами державної підтримки у 2013 році планується забезпечити житлом близько 5 тисяч сімей. Про це заявив на колегії Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул. Разом із ним представники обласних та міських держадміністрацій підбили торішні підсумки роботи відомства та окреслили завдання на рік нинішній, спираючись здебільшого на невтішний стан справ у будівельній галузі та сфері ЖКГ.

Свій виступ Олександр Вілкул розпочав зі слів про необхідність залучення інвестицій у комунальну галузь: «Для подальшого розвитку нам потрібно впроваджувати сучасні європейські принципи управління. Це стосується створення можливостей для появи ефективного власника житла та програмно-цільового підходу до використання коштів».

Торік напрацьовано нову форму підтримки комунальної інфраструктури та будинків ОСББ (це дешеві бюджетні кредити під 3% річних на 10 років). І за рахунок одержаних коштів вдалося профінансувати 11 проектів з утеплення житлових будинків ОСББ та модернізації системи опалення будівлі зі встановленням індивідуального теплового пункту й автоматичним регулюванням подачі теплоносія залежно від погодних умов (9 із зазначених реалізуються в Луцьку, 2 — у містах Кіровське і Макіївка на Донеччині).

«Це перший прецедент зворотного бюджетного фінансування в історії житлово-комунального господарства. Такий підхід забезпечує інвестиційну потребу галузі доти, доки сфера систем життєзабезпечення не зацікавить банки і в ній не почнуть діяти повноцінні ринкові та фінансові механізми», — акцентував Олександр Вілкул.

Окрім цього, йшлося про співпрацю України з міжнародними фінансовими установами. Їхні кошти ми залучаємо під інвестиційні проекти. Наприклад, проект Світового банку «Розвиток міської інфраструктури» має обсяг інвестицій 140 мільйонів доларів. До участі у ньому вже залучено 14 комунальних водоканалів з 12 областей.

У цьому контексті Олександр Вілкул зауважив, що 2013 року планується завершити роботу над реалізацією масштабного проекту. Наразі ж у країні зменшено енергоспоживання на 30%. Це зменшує навантаження на навколишнє середовище та підвищує якість послуг з водопостачання та водовідведення.

Урядовець дав присутнім низку завдань. Перше з них — до початку травня завершити актуалізацію генеральних планів населених пунктів. А загалом представники влади на місцях приділятимуть більше уваги імплементації положень Закону «Про регулювання містобудівної діяльності». Тут важливо затвердити порядок відрахувань на розвиток інженерно-транспортної інфраструктури.

Олександр Вілкул наголосив і на потребі забезпечити дієвий контроль місцевих органів виконавчої влади за здійсненням розрахунків підприємств житлово-комунального господарства за спожиті енергоносії, системно впроваджувати інноваційно-інвестиційні проекти з модернізації й розвитку підприємств ЖКГ, спрямовані на ресурсо- та енергозбереження.

«Ми зробили крок до початку індустрії будівництва житла. Обсяги його будівництва слід збільшити вдвічі. Потрібно розв’язати й проблему якості питної води в регіонах завдяки використанню нових поверхових джерел замість підземних. А технічну воду використовувати в зрошувальних системах. Слід також активізувати роботу щодо надання послуг з вивезення побутових відходів», — розставив акценти Олександр Вілкул.