Бойові дії в зоні проведення АТО, тимчасова окупація Криму, а також явища гуманітарної катастрофи, які мають місце в деяких районах Луганської та Донецької областей, призвели до значного зростання в Україні кількості осіб, які змушені змінювати місця постійного проживання у пошуках безпечних умов. За даними Міністерства соціальної політики, станом на 4 червня 2015 року в Україні обліковано понад 1 мільйон 300 тисяч внутрішньо переміщених осіб, які були змушені виїхати за межі територій, де вони проживали. Значна частина громадян самостійно залишили постійне місце проживання і тимчасово перемістилися до родичів чи знайомих в інших областях України. Певна кількість людей, у яких немає таких можливостей, потребує допомоги від держави.

Для допомоги переселенцям уряд створив Міжвідомчий координаційний штаб, до якого увійшли представники міністерств та відомств. На щомісячну грошову допомогу цим людям, для оплати оренди житла і комунальних послуг  з державного бюджету надано  майже 3,4 мільярда гривень. У кожній області на базі територіальних підрозділів Державної служби України з надзвичайних ситуацій створено регіональні штаби, до яких можуть звертатися громадяни з питань отримання допомоги щодо переміщення з районів проведення АТО, поселення та соціального забезпечення. Також громадяни можуть телефонувати на урядову «гарячу лінію».

Так, від громадян, які переїхали з районів проведення АТО до інших областей та безпечних районів Донецької та Луганської областей, з питань соціального захисту на урядову «гарячу лінію» з початку 2015 року надійшло майже 15 500 звернень. Додзвонювачів турбували питання призначення та виплати адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам, переведення та виплати різних видів соціальної допомоги, зокрема сім’ям з дітьми, надання гуманітарної допомоги, інших пільг. Фахівці Урядового контактного центру інформували заявників щодо норм законодавства.

Зокрема, постановою Кабінету Міністрів від 31 березня 2015 року № 212 ще на півроку продовжено виплату грошової допомоги вимушеним переселенцям для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. Грошова допомога для непрацездатних осіб (пенсіонери, діти) становить 884 гривні на одну особу, а для інвалідів та осіб, які втратили працездатність, – прожитковий мінімум. Особам працездатного віку, які не працевлаштувалися, виплати припиняють. Громадянам, які доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку, та іншим соціальні виплати становлять 442 гривні на одну особу.

Заявниця з м. Дебальцеве Донецької області, яка з чоловіком та новонародженою дитиною тимчасово проживає у м. Миколаївка Донецької області, просила посприяти у призначенні щомісячної адресної допомоги відповідно до законодавства. Пенсіонерка з Луганська, яка проживає у смт Велика Димерка Броварського району Київської області,  звернулася з аналогічним проханням. Під час зворотного зв’язку було підтверджено позитивне вирішення їхніх питань.

Жителька з м. Макіївка Донецької області з однорічною дитиною на руках знайшла тимчасовий притулок у Вінниці. Жінка потребувала продуктів харчування, засобів гігієни для дитини тощо. Після звернення на урядову «гарячу лінію» їй надали гуманітарну допомогу за місцем нинішнього проживання.

Заявниця з м. Горлівка Донецької області, яка нині  проживає у м. Луцьку Волинської області з тяжкохворим чоловіком, інвалідом ІІ групи, просила допомоги у забезпеченні його життєвонеобхідними препаратами пантозолта вікасол. Під час зворотного зв’язку жінка повідомила, що чоловік перебуває у Волинській обласній клінічній лікарні, де його забезпечили необхідними препаратами за рахунок бюджетних коштів.

Звертаються на урядову «гарячу лінію» і переселенці з Криму. З початку цього року від жителів півострова надійшло понад 250 звернень. Громадян турбували питання соціального спрямування, зокрема взяття на облік внутрішньо переміщених осіб, продовження терміну дії відповідної довідки, повторного призначення щомісячної адресної грошової допомоги, переведення пенсії за новим місцем проживання, а також супутні проблеми, пов’язані з адаптацією заявників на материковій частині України, оформленням різних видів документів, особливо тих, що необхідні для перетину адміністративного кордону з АР Крим із неповнолітніми дітьми.

Вимушеного переселенця (учасник бойових дій) із с. Донського Сімферопольського району забезпечили кімнатою в гуртожитку в м. Хмельницькому, а пенсіонерці з м. Армянська підшукали будинок для проживання у с. Сапіжанці Шаргородського району Вінницької області.

Громадянці з смт Нижньогірський АР Крим, яка після анексії переїхала до м. Берегове Закарпатської області, надали гуманітарну допомогу продуктами харчування та побутовими засобами. Ще одному вимушеному переселенцеві з смт Багерове Ленінського району АР Крим, що нині проживає у с. Софіївська Борщагівка Києво-Святошинського району Київської області, надали матеріальну допомогу на лікування.

Загалом за період  з 1 по 7 червня на урядову  «гарячу  лінію» надійшло 25 011  дзвінків, через Інтернет зареєстровано 253 звернення.

0-800-507-309 — Урядова «гаряча  лінія»  працює  цілодобово.  044-284-19-15 — для жителів м. Києва.
+380-44-284-19-15 — для громадян, які 
перебувають  за  кордоном.
Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua 

Управління взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру