ІСТОРІЯ

Біля Севастополя лунали вибухи, атакувала кіннота, а в небі кружляли ретро-літаки 

У ході перебування в Україні Принц Майкл Кентський побував у Севастополі, де разом із віце-прем’єр-міністром Олександром Вілкулом переглянув військово-історичну реконструкцію бою часів Кримської війни. «Коли один народ стоїть проти другого — це війна, це кров, це погублені людські життя. А коли один народ стоїть разом з другим — це можливість спільного сильного, потужного руху вперед. Про це ми говорили з Принцом Кентським і домовилися надалі розвивати спільні культурно-історичні проекти задля розвитку та укріплення дружніх відносин між Україною та Великою Британією», — сказав Олександр Вілкул після реконструкції (відтворення одного з боїв Кримської війни 1853—1856 років над Федюхіними висотами міста Балаклава).

Вони відтворюють війну, але хочуть жити в мирі. Фото УНIAН

У військово-історичній реконструкції взяли участь літаки часів Першої та Другої світових воєн з британського Клубу любителів старовинної авіації «Air Squadron». Було розіграно три битви: «Захоплення англійської артилерії», «Атака тонкої червоної лінії», «Атака Легкої бригади». У відтворенні брали участь 150 осіб, одягнених у солдатську форму XIX століття (з них  40 — у кінноті, 40 — в артилерії, решта — піхотинці), 8 гармат та інші засоби імітації бою. Після закінчення військово-історичної реконструкції над полем битви пролетіло 16 раритетних літаків Клубу «Air Squadron».

Під час так званої Балаклавської битви 13 (25) жовтня 1854 року між союзними силами Великобританії, Франції і Туреччини — з одного боку  і Російської імперії  — з другого  за один день загинуло близько 1,5 тисячі солдат (з Великобританії, Франції і Туреччини — від 400 до 1000 солдат, з боку Російської імперії — близько 600 солдат).

На завершення військово-історичної реконструкції 10 курсантів з Академії воєнно-морських сил ім. Павла Нахімова в парадній військовій формі випустили 20 білих голубів —птахів миру, повідомляє прес-служба віце-прем’єр-міністра.

В рамках спільного українсько-британського військово-історичного проекту Олександр Вілкул і Майкл Кентський поклали квіти до пам’ятника «Камінь примирення», присвяченого закінченню Кримської війни 1853—1856 років у Севастополі. «В історії були різні моменти. Однак мудрість наших народів полягає в тому, що ми прийшли до примирення заради майбутнього», — сказав Олександр Вілкул. Віце-прем’єр-міністр та Принц Кентський вшанували пам’ять загиблих, а також висадили біля пам’ятника саджанці дерев.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»