Екологічною катастрофою всеукраїнського масштабу назвали експерти нещодавнє отруєння річок у Полтавській, Чернігівській, Житомирській, Сумській, Київській, Черкаській та Дніпропетровській областях.

Голова Державної екологічної інспекції України Андрій Заїка звинуватив у скоєному передусім місцеву владу. Адже недотримання норм екологічної безпеки розташованими там промисловими, комунальними і сільгосппідприємствами призвело до масової загибелі риби та іншої живності. Він також наголосив, що відповідно до законодавства місцева влада повинна встановлювати межі водоохоронних смуг, де не можна розміщувати виробництво.

Екологи ж стверджують, що основні причини критичної ситуації, що нині склалася з водними ресурсами в Україні, глобальніші. Передовсім йдеться про систематичне забруднення поверхневих вод промисловими та побутовими стоками, незаконну забудову природоохоронних прибережних смуг тощо.

Як повідомили в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, нині актуальними для заявників є екологічні проблеми природних водойм, якість водопостачання та неналежне використання промисловими підприємствами водних ресурсів. З початку року з цієї проблематики на урядову «гарячу лінію» надійшло близько 7 тисяч звернень.

Так, заявник із Сумської області звернувся на урядову «гарячу лінію» після того, як став очевидцем екологічної катастрофи на річці Сула. Пінне смердюче покриття, що утворилося на її поверхні, призвело до загибелі риби та «тікання» раків, які самотужки вибиралися із отруєної річки на узбережжя. Чоловік попросив зробити дослідження складу річкової води для визначення причини замору риби, оскільки деякі його односельці її продовжували ловити. Державною екологічною інспекцією у Сумській області громадянину були надані результати лабораторних досліджень проб води та названі вірогідні причини отруєння водойми. Серед них потужні атмосферні опади, що спричинили змив у річку пестицидів та агрохімікатів з полів, а також потрапляння у водойму відходів тваринництва та каналізаційних стоків. Ситуація контролюється місцевою Держекоінспекцією, а також здійснюють заходи щодо виявлення потенційних забруднювачів річки Сула.

Жителька Чернігівщини зателефонувала на урядову «гарячу лінію» для сприяння у проведенні екологічної перевірки річки Остер, на березі якої вона виявила значну кількість мертвої риби і була вражена неприємним запахом та зміною кольору води у водоймі. Спеціалістами Держекоінспекції в Чернігівській області громадянці було повідомлено про проведені ними рейдові перевірки річки та впровадження кризового моніторингу за хімічними показниками якості води. Жінку запевнили, що Держекоінспекція тісно співпрацює зі слідчими органами поліції щодо виявлення винних у забрудненні річки Остер, а також веде постійний інструментально-лабораторний контроль води річок Остер та Десни.

Урядова «гаряча лінія» забезпечує максимальну оперативність реагування на проблеми громадян, при  цьому намагається скоротити до мінімуму строки з моменту надходження звернень до моменту вирішення порушених у них питань.

Загалом за період з 18 по 24 липня на урядову «гарячу лінію» надійшов 41 321 дзвінок, через інтернет зареєстровано 703 звернення. 

0-800-507-309 – урядова «гаряча лінія» – працює цілодобово.

0-800-503-045 – «гаряча лінія» для підприємців.

044-284-19-15 – для жителів м. Києва.

+380-44-284-19-15 – для громадян, які перебувають за кордоном.

Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua.