Чи були ви в Тростянці? Даруйте, а де це? У Прикарпатті, десь на заході країни?

Навпаки — на сході, 30 кілометрів від Сум. Ми нещодавно звідти повернулися, з фестивалю «Чайковський Fest». Слухали класичну музику, джаз. Виявляється, саме там геніальний композитор, народжений в Україні, свою Першу симфонію написав.

Сподобалось. У серпні, під час відпустки збираємося побувати ще й на рок-фестивалі — акустика у тамтешній середньовічній фортеці «Круглий двір» просто фантастична!

Та далі йтиметься не про те, куди поїхати на відпочинок цьогорічного літа. І не про музику. Все значно прозаїчніше. А про перфоманс-менеджмент — європейський набір інструментів управління ефективністю в місцевому самоврядуванні, з допомогою якого навіть невеликі громади-попелюшки можуть перетворитися якщо і не на принцес, то принаймні на охайних привітних господарів.

Свій перший стратегічний план Тростянецька міськрада написала ще 2007-го. У його перспективи мало хто вірив, окрім хіба що молодого очільника громади Юрія Бови та невеликої команди його однодумців.

Занедбане містечко, «сліпі» вуличні ліхтарі, потрощені урни, обшарпані під’їзди, темні вікна виробничих приміщень колишньої кондитерської фабрики, позбавлені роботи люди оптимізму не додавали.

Саме тоді зажевріло світло в кінці тунелю безвиході і, здавалося б, назавше втрачених надій: підприємство, точніше те, що від нього залишилося, зокрема й з огляду на конструктивну позицію місцевої влади, купила зарубіжна компанія. Депутати дослухалися до думки свого голови і надали інвестору 40 гектарів міської землі для реконструкції і будівництва сучасної шоколадно-бісквітної фабрики. Розрахунок виявився правильним: за перші п’ять років (із 2005-го) інвестори вклали 120 мільйонів доларів, за останні чотири — ще 88!

Стратегія розвитку міста ∂рунтувалася на трьох китах: благоустрій і комфорт для громадян; підтримка й розвиток підприємництва, започаткування нових робочих місць; створення умов для дозвілля та відпочинку.

З визначенням пріоритетів вочевидь не помилилися — ідея прибрати місто, створити йому новий привабливий імідж об’єднала громаду. Аргументи лідера, який спершу переконав працівників виконкому та депутатів, що інвестиції не приживаються та довго не затримуються на непідготовленому і занехаяному ∂рунті, знайшли підтримку під час опитувань, громадських слухань, утвердилися через розуміння таких дій влади місцевими ЗМІ, співпрацю з громадськими організаціями.

Це дало змогу навіть невеликі кошти місцевого бюджету зосередити й спрямувати на ремонти дахів, під’їздів, облаштування громадських місць, висадження трьох тисяч кущів троянд у парках і скверах, підтримку комунальної сфери.

Співпраця тростянецьких управлінців з інвестором теж виявилася перспективною: народилися і розпочали втілюватися в життя ідеї започаткування спершу кластера, а нині й створення промислового парку, рішення про який вже зареєструвала міськрада. Підприємство, що розвивається, має потребу в сировині, започаткуванні суміжних виробництв. Завдяки цьому зріс попит на робочу силу, навіть виник певний її дефіцит, люди отримують уже не жебрацькі, а пристойні зарплати.

І це, врахуйте, не десь у передмісті столиці, а за 360 кілометрів від центру, майже поряд з нашим східним кордоном, котрий, немов би потужний пилосос, узвичаєно заманює на протилежний бік працездатних українців важким копійчаним, а нерідко і кривавим рублем.

Затим настала черга відпочинку і дозвілля. Прагматично оцінивши ситуацію в місті, вивчивши кращий європейський досвід, очільники громади знайшли вихід, як не лише спрямувати в конструктивне русло намагання своїх виборців культурно відпочити й розширити власний кругозір, а й підтримати малий бізнес (готелі, громадське харчування, надання інших послуг) та водночас поповнити міську скарбницю.

Вони перетворили провінційне містечко на фестивальну столицю східної України.

Наприкінці травня сюди приїжджають звідусіль пошановувачі класичної музики. У червні два місцевих готелі й комплекс культури та дозвілля «Тростянецький» наповнюють любителі історичної реконструкції.

У середині літа до місцевого дендропарку стікаються прихильники здорового способу життя — велосипедисти влаштовують свій фестиваль. А наприкінці серпня тут чекають популярні рок-гурти фанатів цього жанру на фестиваль «Схід-рок».

Тобто все відповідно до принципів управління в місцевому самоврядуванні, орієнтованому на результат: городянам — естетичне задоволення, приїжджим — увага і комфорт (готель, громадське харчування, побутові зручності, зокрема й можливість безкоштовно відпочити в наметовому містечку), а міському бюджету — свіжа копійка.

Менеджер Програми Ради Європи «Децентралізація і муніципальна консолідація в Україні» Андрій Гук каже, що один із важелів перфоманс-менеджменту — постійне вивчення і запозичення кращого європейського досвіду, новітніх практик місцевого самоврядування. Тож задля цього, радить він колегам, не обов’язково їхати за кордон. Тростянець значно ближче.

До речі, колеги з усієї України днями побували в Тростянці і наочно переконалися, що тамтешня міськрада недарма четвертий рік поспіль перемагає в конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування», організованому Мінрегіонбудом за сприяння Ради Європи.