ФІСКАЛЬНА ПОЛІТИКА

Новий податковий режим операцій з цінними паперами, запроваджений з початку року, викликав неоднозначну реакцію експертів

Президент Віктор Янукович 28 грудня підписав Закон № 5519—VI «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо удосконалення адміністрування податків і зборів», прийнятий парламентом попереднього скликання. Документ змінив законодавство щодо оподаткування операцій на фондовому ринку. Зокрема, на позабіржові операції з цінними паперами (ЦП) вводиться  податок у розмірі 0,1—1,5% від вартості реалізованих ЦП. Від цього податку звільнені біржові операції з державними і муніципальними цінними паперами, цільовими облігаціями, сертифікатами фондів операцій з нерухомістю та інвестиційними. Міністр доходів і зборів Олександр Клименко впевнений, що ухвалення закону про акциз на операції з ЦП очистить ринок від «сміттєвих паперів» і підштовхне його до цивілізованих умов роботи.

«Жодного стосунку до боротьби зі сміттєвими цінними паперами як явищем прийнятий закон не має. Він дозволятиме лише переділити ринок сміттєвих цінних паперів та послуг з їх обігу. Досить швидко біржовий та позабіржовий ринки будуть насичені новим сміттям «пристойного походження», — вважає глава ради Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ) Дмитро Леонов. Але за таку «якість» користувачам подібних послуг треба буде платити вищу, ніж раніше, ціну обраним національним виробникам подібного інвестиційного «продукту».

Кінцевий варіант тексту закону врахував значну кількість другорядних зауважень від фахівців фондового ринку. Зокрема, зменшено з 3% до 1,5% ставку нововведеного по?датку при продажу цінних паперів. Винятком також будуть окремі операції з певними ЦП, які за законом не можуть здійснюватися на фондових біржах, але становлять значну кількість операцій. Проте зазначені коригування не змінюють сутність основних норм закону: створення «податкових гаваней» у вигляді фондових бірж і звільнення від податку операцій з ЦП, які котируються на них. Отже, інвестори мають тепер додаткові витрати і альтернативу: на чию користь їх сплатити — державі у бюджет  або біржам і торговцям ЦП у їхній дохід.

«Зниження ставки податку на прибуток з 19%  до 10% має частково компенсувати інвесторам втрати, але лише за прибутковими операціями (на які у значній кількості в часи перманентної кризи годі й сподіватися)», — зауважує Дмитро Леонов.

Наступним кроком ма?ють ста?ти дії щодо скорочення кількості бірж та торговців цінними паперами як отримувачів таких «квазіподаткових» доходів.

Очевидно, ввести акциз на операції з ЦП податківців спокусив обсяг зареєстрованих торік угод з цінними паперами на вітчизняному фондовому ринку. Він становив 2,15 трлн грн, що перевищує обсяг ВВП України. Проте цифра ця віртуальна. «Вказані обсяги є сукупним результатом операцій з купівлі-продажу цінних паперів, які можуть здійснюватися лише з одним цінним папером понад сотню разів на день», — пояснює голова комісії УАІБ з питань оподаткування Анатолій Федоренко. Водночас позабіржовий ринок (його частка становить 90%  від усіх операцій з ЦП)  не є тіньовим ринком, а контролюється Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), якій ліцензовані торгівці ЦП звітують про кожну здійснену операцію.