ГУЛЯЄМО!

В курортному місті відбувся другий гастрономічний фестиваль

— На відміну від торішнього, що пройшов на міському стадіоні за участі сільгоспвиробників, із влаштуванням свинячих забігів, цьогорічний був скромніший. Через певні ветеринарні обмеження у зв’язку із запобіганням проникненню на територію України південноафриканської чуми, — пояснив Миргородський міський голова Сергій Соломаха.

А проте й цього разу на святі було на що подивитися, і головне — що скуштувати. Особливо коли йдеться про свинину. Навіть з імпровізованої сцени під оплески і радісні вигуки запустили в космос символ свята — складену з повітряних кульок рожеву свинку, побажавши їй, щоб до наступної осені повернулася додому, оскільки подібні фестивалі тут планують зробити традиційними.

Юні барабанииці додавали свіжості святу. Фото автора

Багатшим, щедрішим на різноманітні розважальні заходи виявився перший фестивальний день. На площі, де відбувалося святкове дійство, смажили шашлики, варили кулешу, заправлену салом, лилося рікою пиво, дітлахи смакували тістечками, лимонадом, цукерками. Неподалік від наметів з наїдками працювали атракціони, виставки. Людно було й на міському ринку, що розташований метрів за сто звідси.

Щойно потрапивши туди, поспішаю до м’ясних рядів. Свинину тут реалізують переважно приватні господарі. Вибір — величезний. Але й ціни відчутні. За кілограм сала правлять 55—60 гривень, м’яса — 45—50 гривень. У Полтаві свинина дешевша. Цікавлюся в симпатичної продавця, чому в них сало дорожче, ніж м’ясо. Вона робить великі очі. Мовляв, от дивак! Не знає, що миргородське сало — найсмачніше! Вмощую акуратно в сумку куплений на гостинець шмат миргородського сала і шкодую, що цього року на фестивалі немає сільгоспвиробників. У них купив би дешевше.

Свинарка ДП "Дослідне господарство імені Декабристів" Майя Камнєва зі своїм підопічним - добовим поросятком миргородської породи. Фото автора

Поліпшила настрій кількагодинна екскурсія в місцеве Дослідне господарство імені Декабристів, що єдине в Україні спеціалізується на вирощуванні свиней миргородської породи. Як розповів директор цього потужного багатогалузевого підприємства Володимир Цибенко, тут утримують 2 тисячі голів свиней, у тому числі 200 основних свиноматок та 30 кнурів-плідників. За рік підприємство реалізує населенню країни через м’ясокомбінати 400 тонн м’яса, зокрема свинини — 250 тонн. Господарство рентабельне.

Смачна кулеша зі шкварками. Фото автора

— Чого спеціалізуємося саме на миргородській породі? — уточнює Володимир Цибенко. — Тому що в нас до цього часу був племінний репродуктор, а ми намагаємося дотримуватися цієї традиції. До речі, ця порода виведена ще в 1940 році за особистим наказом Сталіна, шляхом складного відтворювального схрещування місцевих чорно-рябих коротковухих свиней. Тож це унікальна порода. Свиней багато, але всі вони переважно були завезені з-за кордону — англійської, голландської, німецької селекції. А ця порода власне українська, наше національне надбання. Тварини невибагливі до умов утримання, мають міцний імунітет. Менш стресочутливі. Не те, що закордонні свині. Крім цього, можуть утримуватися навіть на підніжному кормі. А їхнє сало з проріззю має неповторні смак та аромат.

Купуйте рулет зі свинини, зовсім недорого! Фото автора

Збагатившись отакою цінною інформацією та побувавши на свинофермі, поспішив повернутися до Миргорода, на фестиваль, де здійснив ще одну екскурсію. Цього разу на Миргородкурорт, цю справжню перлину, що є спонсором усіх заходів, які проводять у місті на найвищому рівні. І якому навесні виповнилося 95 років. Сьогодні тут оздоровлюють громадян із 30 країн світу!

На цьому святі гостей порадували і спортсменки-шоувумен. Фото автора

Надворі вже добряче стемніло, а на площі тривали конкурси: «Котлетоманів», «Справжніх любителів сала», «Поросячі вікторини». З ранку наступного дня фестиваль відновився з новою силою.