ПЕРСПЕКТИВИ

Замість кожного зрубаного гектара на Полтавщині посадять два гектари нового

Цього року обсяги відтворення лісу в нашій області становитимуть 2055 гектарів, зокрема 1000 гектарів нових захисних насаджень — через заліснення невгідь. Замість кожного зрубаного гектара лісу в області посадять два гектари нового. Лісівники планують висадити приблизно 12 мільйонів штук сіянців лісових дерев та кущів, або по 9 дерев на кожного жителя області. Торік у краї висадили майже стільки само лісових культур, зокрема 1112 гектарів (56 % загального обсягу) шляхом лісорозведення.

Білої акації брості духмяні

За словами начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Юрія Тараненка,  на пісках переважно висаджуватимуть сосну звичайну з домішкою берези та дуба бореального, а на підданих вітровій та водній ерозії суглинистих грунтах — дуб звичайний, клен, липу, ясен звичайний, тополю з домішкою чагарників та плодових дерев. На крутосхилах посадять акацію білу, бо це ∂рунтозакріплювальна порода і чудовий медонос. Окрім цього, навесні посадять 18 гектарів плантацій новорічних ялинок, половину яких становитиме кримська сосна. 

Cьогодні в області функціонують 18 постійних лісових розсадників загальною площею 100 гектарів. Майже половину з них закладено за останні п’ять-шість років під вирощування хвойних порід. Розсадники облаштовано сучасними системами крапельного зрошування та дощування. Щороку в них вирощують приблизно 15 мільйонів штук сіянців 40 порід стандартного посадкового матеріалу. Для вирощування в контрольованому середовищі сіянців берези та вільхи чорної  останніми роками введено в дію 14 теплиць загальною площею 5 тисяч квадратних метрів. Цього року побудують ще одну площею 320 квадратів під вирощування вільхи та берези.

Майстер лісорозсадника Сергій Сергієнко перевіряє готовність самшиту до висадки у відкритий грунт. Фото автора

Майбутнє в руках дітей

21 березня в області, як і скрізь у країні, стартувала акція «Майбутнє лісу у твоїх руках», що триватиме до 20 квітня — Дня довкілля. За цей час тут відбудеться низка заходів: садіння лісу за участю школярів та студентів, представників місцевої влади, ЗМІ; проведення лекцій і виховних годин; проведення науково-практичних конференцій за участі шкільних лісництв; поповнення тих, що існують, і створення нових міні-дендропарків, алей; проведення акцій «Посади своє дерево», «День масового садіння лісу», «РАЗОМ саджаємо дерева!», «Чистий день», «Зробимо ліс чистішим», «Ліс саджати — природу зберігати» тощо. Крім того, у рамках акції для учнів молодших і середніх класів проводитимуть конкурси на кращий малюнок і твір на тему «Людина та ліс».

Щороку на Полтавщині в таких заходах беруть участь майже три тисячі школярів з різних районів, а також представники місцевих органів влади та громадських організацій. А лісоводи допомагають озеленити дитячі навчальні заклади, заклади медицини, культурні та історичні об’єкти.

Завдяки такій цілеспрямованій комплексній роботі лісистість області збільшилася за останні три роки з 5,8 до 9 відсотків. Це найкращий  показник для лісостепової зони. А якщо влада і громадськість й надалі всебічно допомагатимуть лісівникам у цій  справі, то спільними зусиллями можна заліснити область на 12—13 %. Або дорівнятися до середньостатистичного показника із заліснення по Україні (15 %).

Приємно, що лісоводи не тільки активно заліснюють невгіддя, схили та байраки, а й піклуються про посаджене і висіяне. Для цього придбали та встановили 11 камер відеоспостереження і цього року придбають  ще дві для Мир?городського і Полтавського лісгоспів. Займаються декоративним озелененням.

У ДП «Полтавський лісгосп» найбільший  декоративний розсадник Розсошинський. Тут на 2,5 гектара вирощують 59 форм і видів рослин. З них 27 видів — екзоти, а 25 — хвойні породи. Помилуватися на цю красу, придбати, що сподобалося, за цінами, на 30 — 40 відсотків нижчими, ніж на ринку, приходять і приїжджають багато людей. А для озеленення шкіл та лікарень їх тут беруть безплатно.

ДОВІДКА «УК»

Загальна площа земель лісового фонду Полтавської області — 282,5 тисячі гектарів. Лісовий фонд Полтавського обласного управління лісового і мисливського господарства майже 195 тисяч гектарів (68,8 %). Середній вік дерев фонду — 59 років.