Уже в нинішньому опалювальному сезоні нам з вами обіцяють можливість заощадити приблизно 20% вартості послуг з централізованого опалення. Це стало можливим завдяки змінам у  порядку нарахування плати за послуги з централізованого опалення для населення, розробленим Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. За словами його очільника віце-прем’єр-міністра Геннадія Зубка, ключовим позитивом рішення є те, що громадяни платитимуть лише за фактично спожите тепло.

Відповідно до розробленої фахівцями відомства методології, відтепер основними чинниками, які визначають розмір щомісячної плати за послуги з централізованого опалення є:

- фактична температура зовнішнього повітря у розрахунковому місяці (що тепліший місяць, то менша плата за послугу і навпаки);

- тривалість опалювального сезону і середньозважена річна витрата теплової енергії протягом опалювального сезону, враховані у встановлених уповноваженим органом тарифах на послуги з централізованого опалення для конкретного виконавця, що надає послуги у відповідному населеному пункті;

- фактична кількість діб надання послуги в розрахунковому місяці;

- календарна кількість діб у розрахунковому місяці.

«Ми створюємо умови, в яких комунальники повинні працювати так само, як їхні європейські колеги, — з огляду на прогноз погоди і не спалюючи дорогоцінні енергоресурси в повітря.  Практику, коли громадяни платили за взяті зі стелі цифри, припиняємо. Також доводжу до загального відома, що нові правила діятимуть з 19 грудня, коли й було ухвалено зміни до постанови Кабінету Міністрів від 21 липня 2005 р. №630»,  — поінформував співгромадян Геннадій Зубко.

Урядовець наголосив, що за надані у грудні 2015 року послуги з централізованого опалення плату споживачам таких послуг нараховуватимуть у період, коли набрала чинності відповідна постанова Кабміну.

«З огляду на те, що розрахунковий період — календарний місяць, Мінрегіон уже звернув увагу обласних та Київської міської державних адміністрацій, що плату за послуги з централізованого опалення за грудень 2015 року потрібно нараховувати споживачам за новою  методологією», — цитує слова віце-прем’єра прес-служба Мінрегіону.

У відомстві нагадують, що порядок надання комунальних послуг, порядок обліку та оплати цих послуг, а також права та обов’язки сторін визначають згідно з Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типовим договором про надання згаданих послуг, затвердженими постановою Кабінету Міністрів від 21 липня 2005 р. №630.

Для вдосконалення порядку нарахування або визначення плати за послуги з централізованого опалення, якщо у квартирі (будинку садибного типу) та на вводах у багатоквартирний будинок немає засобів обліку теплової енергії, уряд ухвалив постанову від 30. 10. 2015 р. №1037 «Про запровадження перерахунку вартості послуги з централізованого опалення залежно від температури зовнішнього повітря», якою внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів від 21 липня 2005 р. №630.

Ця постанова уряду набрала чинності торік 19 грудня. 

Для нарахування плати за послуги з ЦО підприємства використовуватимуть виключно офіційні дані Українського гідрометеорологічного центру (або іншої організації, що має право на представлення метеорологічної інформації) про фактичну температуру зовнішнього повітря в кожній із діб розрахункового періоду, коли фактично надавали послугу з централізованого опалення.

У разі неналежного надання вказаних послуг та незабезпечення відповідної їх якості виконавці перераховуватимуть плату за послуги з централізованого опалення відповідно до порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 17 лютого 2010 р. №151. Такий перерахунок здійснюватимуть після нарахувань за алгоритмом, визначеним правилами, затвердженими постановою КМУ від 21. 07. 2005 р. № 630.

Оскільки плата за послуги з централізованого опалення щомісяця буде різною, виконавці цих послуг за підсумками опалювального періоду подаватимуть інформацію з перерахунків обсягу плати за послугу з централізованого опалення структурним підрозділам з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх створення) рад для перерахунку призначених субсидій.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»