Спостерігаючи, як не один рік городяни своїм коштом зовні утеплюють в багатоповерхівках окремі квартири, мимоволі відзначав, що добрій справі, яка дотична до питання політичної та енергетичної незалежності, бракує державної підтримки, щоб не «латки» ставити, а відразу весь будинок зробити енергоощадливим. Та нині підтримка є! Держ енергоефективності інформує, що за сім місяців цього року вже понад 76 тисяч українських родин скористалися урядовою програмою з енергоефективності, одержавши безповоротну фінансову допомогу на утеплення житла. Крім того, ухвалено 184 місцеві програми, за якими відшкодовують частину відсотків чи суми «теплого» кредиту.

Та одна справа — придбати альтернативний котел у приватний будинок, і зовсім інша — утеплити фасад багатоповерхівки, де, крім грошей, треба ще й згуртуватися. Урядова та місцеві програми якраз і спрямовані на те, щоб кожен мешканець став господарем у будинку, бо саме згуртованість робить дім сучасним. Тож можемо говорити про толоку, проведення якої стимулюють як шалені тарифи, так і прагнення жити по-європейськи.

У Вінниці люди теж активно долучаються до заходів з енергозбереження. Причому утеплити багатоповерхівку може як ОСББ, так і мешканці будинків, які не створили об’єднання.

Комплексна термомодернізація будинку забезпечить відчутне заощадження енергоресурсів. Фото Володимира ЗAЇКИ

На «розлучення»  подало ОСББ

Раніше в будинку на вулиці Учительській, 10, у Вінниці, щоб перекрити воду в стояку, треба було йти в сусідній будинок. Якщо за потреби доводилося зневоднити, наприклад, «затоплену» певну квартиру, то через один під’їзд без води залишалися чотири багатоповерхівки. Неймовірний факт «запроектованого» марнотратства ресурсів! Крім цього — труби на хомутах, вентилі не працюють, двері в підвал не зачинялися (там жили безхатченки), щитова — суцільний жах, лічильників загального користування нема. Словом, ні про заощадження ресурсів, ні про якість послуг не йшлося. «Те все нас так допекло, що 2 роки тому ми на зборах ухвалили рішення про створення ОСББ», — сказав голова об’єднання Олег Побірський.

З його слів, «розлучення» було тривалим, бо приватний ЖЕК не хотів відпускати і виставив рахунок на кругленьку суму за нібито надані послуги, але мешканці в актах виконаних ним робіт навпроти свого прізвища почали знаходити фальшиві підписи. Документи на будинок вони отримали лише тоді, коли звернулися до міської влади. Розповідаючи про це, Олег Побірський зауважив, що у Вінниці, ще коли міським головою був Володимир Гройсман, впровадили у практику таке, що під час передачі будинку балансоутримувач робить у ньому один із капремонтів на вибір мешканців. Вони забажали і було зроблено капремонт мережі подачі холодної і гарячої води та тепла — від входу в будинок до стояків. Додало наснаги мешканцям і те, що влада відразу підтримала їхню ініціативу, і після 11 років «затемнення» прибудинкову територію освітили коштом міського бюджету. А на умовах співфінансування (30% мешканці та 70% міський бюджет) усю електричну частину в будинку впорядкували та впровадили облік електроенергії місць загального користування. Крім того, за програ мою Держенергоефективності в під’їздах встановили світильники на діодах, «десять яких споживають електроенергії менше, ніж одна лампочка розжарювання 60 кВт». Тож почали заощаджувати.

Сьогодні підвальне приміщення, у якому є лічильник тепла і кожний стояк вимикається автономно, дивиться на двір новими пластиковими вікнами. Також встановили енергоощадні на технічному поверсі та дверні блоки в сушилках у другому під’їзді. Зробили це завдяки державній програмі (взяли в Ощадбанку кредит на 100 тисяч гривень) та підтримки міської. Немало мешканців будинку отримують субсидію, тому безповоротна допомога держави буде максимальною. «Ми маємо заплатити лише 30%. Банк надав відстрочку платежу за кредитом, що зручно: протягом трьох років кожна квартира щомісяця сплачуватиме 17 гривень», — сказав Олег Побірський.

У їхньому будинку лише 80 квартир, однак (хоча не збільшували розмір квартплати) ОСББ має гроші на своєму рахунку. Тож перекрили половину даху, замінили вхідні двері в під’їздах на енергозберігаючі. Або таке: тепер 8 відеокамер певним чином захищають квартири від крадіжок, а в обох ліфтах є дзеркала, які придбали коштом від розміщення в них реклами. «Я дуже задоволена змінами», — запевнила жителька будинку Тетяна Слободянюк.

Нині тут утеплюють фасад пінопластом. «Сьогодні у Вінниці один квадратний метр утеплення стіни коштує майже 500 гривень, але нам обходиться в 170, бо 70% витрат покриває міський бюджет. Ми вже заплатили авансом підряднику 300 тисяч гривень. Комплексна термомодернізація дасть відчутне заощадження енергоресурсів», — запевнив голова ОСББ.

«Село» згуртувала ініціатива

У будинку на вулиці Коцюбинського,78, — вісім під’їздів, 300 квартир. ОСББ не створено. Але це середнє, як за подільськими мірками, «село» згуртувала потреба в енергоощадності. Що правда, ініціативну групу з утеплення фасаду будинку створили лише після того, як депутат міської ради Петро Бабій тричі провів із мешканцями роз’яснювальну роботу. Торік вони встигли повністю зробити перший під’їзд. «Минулої зими в нашому під’їзді витрати на опалення зменшилися більш як на половину. У кого автономне опалення, той ввімкнув його лише за мінусової температури. Навіть за нуля температура в кімнатах була 20 градусів. У дитячій раніше вище 15 не піднімалася, а тепер і в ній тепло. Зникли вологість, сирість на бокових стінах. Якщо влітку в квартирі було жарко, то тепер комфортно», — розповіла старша в будинку Людмила Жданюк.

Зараз тут уже термомодернізують третій під’їзд за принципом двох перших, де на сходових клітках зменшили кількість вікон та замінили старі на енергозберігаючі, утеплили пінопластом цоколь, фасад, лоджії тощо. За її словами, 70% вартості робіт бере на себе міський бюджет, і завдяки цьому квадратний метр утеплення мешканцям обходиться лише в 150 гривень. Загалом витрати з квартири приблизно такі: однокімнатної — до 2 тисяч гривень, дво- і трикімнатної 3600—3700, а утеплення чотирикімнатної, де велика зовнішня стіна, коштує майже 12 тисяч гривень. Вона зауважила, що фірма-підрядник, яку рекомендував департамент житлового господарства, роботи виконує якісно, бо контроль здійснює комунальне підприємство і самі мешканці. Цього вересня люди капітально відремонтують частину даху будинку, а в планах на наступний рік продовжити утеплення решти під’їздів та встановити регулятор тепла.

Хто обпікся молоком, той..?

Олег Побірський зазначив, що його ОСББ спочатку мало намір утеплити фасад за державною програмою. У банку, куди він звернувся, зробили калькуляцію з розрахунку загальної площі кожної квартири. Утім, люди сказали, що треба виходити від утеплюваної стіни, а тут метраж інший (вартість утеплення цоколю і технічного поверху розділити порівну між усіма). Крім того, під час підписання протоколу мешканці майже 25 квартир зауважували, що вони за утеплення, але без кредиту. «Людей насторожують слова «банк» і «кредит». Якби держава підійшла лояльніше і не сказала, що це кредит, а державна програма, але іде через банк… Хоча працівники банку приходили й пояснювали, та люди бояться: якщо своєчасно не розрахуватися, то можуть за борги квартиру чи щось з неї забрати. Тому я почав шукати інший варіант, і спасибі міській владі, яка надала можливість зробити утеплення за міською програмою», — сказав він.

Сьогодення складне, і хто обпікся молоком, той, як кажуть, і на воду дмухає. Водночас, може, вони зважали і на можливість скористатися зручнішим для них варіантом, адже в рамках міської програми капітального ремонту в житловому фонді міський бюджет фінансує 70% вартості утеплення будинку, а мешканці — 30%. І добре, що є можливість обирати та поєднувати різні види підтримки.

Допомога по-вінницьки не позбавлена певних ризиків, пов’язаних із недобросовісною конкуренцією. Та міська влада виписала чіткі правила гри — технічні вимоги щодо робіт, якості матеріалів, ціни тощо. За пропозиціями, що надійшли, підібрала кілька організацій і підприємств, які готові працювати з міським бюджетом і добре себе зарекомендували. На утеплення укладають тристоронній договір, який підписують департамент житлового господарства як замовник робіт, підрядник і представник будинку. Люди свою частку зараховують на рахунок підрядної організації як авансовий платіж, за який підрядник купує матеріали і розпочинає працювати. Міська влада здійснює процедуру технічного супроводу виконання робіт і за фактом їх фінансує. Є контроль за якістю виконання робіт та надається гарантійний термін експлуатації утеплення. Однак за бажання люди можуть запросити свого підрядника. А це вже лотерея. Наприклад, торік два будинки самостійно знайшли підрядника, який брався зробити дешево. Мешканці придбали матеріали й надали йому авансовий платіж, він почав робити, але раптом утік.

ПРЯМА МОВА 

«Усім треба перейматися питанням заощадження енергоресурсів»

Роман ФУРМАН, виконувач обов’язків директора  департаменту житлового господарства  Вінницької міської ради:

— Меморандумом між Держенергоефективності, областю і містом визначена фінансова підтримка кожної зі сторін на впровадження енергозберігаючих заходів. Крім того, вінничани мають можливість скористатися міською програмою капремонтів у житловому фонді на умовах співфінансування, де 30% — кошти мешканців та 70% — міського бюджету.

Сьогодні ми спостерігаємо велику активність людей щодо енергозбереження. Одним із поштовхів є цінова політика: нам усім треба перейматися питанням заощадження енергоресурсів. Тепломережа готова надати якісні послуги й надає, але фасади будинків не утеплені. У 2011 році за підтримки міжнародної фінансової корпорації ми провели енергоаудит понад 50 будинків тепловізійною камерою і чітко було видно: фасади червоні — втрати тепла колосальні. Збережемо теплоносій — будемо заощаджувати. Друге питання — регулювання теплоносія. Ще 2009 року в одній із багатоповерхівок встановили перший автоматичний регулятор тепла. Тож працюємо комплексно. Зокрема, якщо торік було частково утеплено 15 будинків, то цьогоріч роботи проводять у 18. Коштів, наданих на реалізацію міської програми на умовах співфінансування, достатньо, щоб підтримати ініціативу мешканців. А під час формування бюджету на наступний рік врахуємо ініціативу, яка поширюється.