Коли мова заходить про особливості тренерської манери нинішнього керманича київського «Динамо», спеціалісти найчастіше згадують його вміння неординарного мотиватора. Саме завдяки максимальному емоційному настрою володаря «Золотого м’яча» футболісти української збірної свого часу на одному диханні пройшли відбірний турнір до чемпіонату світу-2006 і вже на полях Німеччини пробилися до стадії чвертьфіналу мундіалю.

Сказане стосується національної команди, де зібрані найкращі футбольні сили країни. Зовсім інша річ — робота клубного наставника. У цій сфері найвище цінується вміння поставити видовищну гру, яка б приносила турнірний результат. Поки що з цим у динамівському колективі існують певні проблеми.

Після центральної зустрічі минулого туру «Шахтар» — «Динамо» чимало розмов точилося навколо суддівства. Водночас лишилися в затінку деякі напрочуд цікаві цифри. Як могли гості сподіватися на успіх у Донецьку, якщо один з опорних півзахисників Аруна за 90 хвилин чотири рази відібрав м’яч у суперників, а його партнер у центрі поля Велозу — 3? Загалом підопічні Луческу у два з половиною рази частіше вигравали індивідуальні дуелі в киян.

Немає нічого дивного в тому, що наступну зустріч проти «Чорноморця» гравець збірної Португалії Велозу провів на лаві запасних. Однак гра біло-блакитних від цього агресивнішою не стала. Тиждень тому Олег Гусєв з партнерами нічого не зуміли протиставити учаснику групового турніру Ліги чемпіонів. Минулої неділі поступилися одеситам, які успішно подолали два бар’єри в Лізі Європи.

Натомість «Шахтар» і «Металіст», здобувши впевнені перемоги з однаковим рахунком — 4:0 над «Таврією» і «Волинню», все далі відриваються від конкурентів.  Головний бомбардир харків’ян Марко Девіч, відзначившись дублем у воротах волинян, став кращим бомбардиром в історії «Металіста». Він побив рекорд снайпера Миколи Корольова, що виступав за харківський клуб з 1956 по 1969 роки і забив 86 голів.

Учора національна збірна України розпочала тренувальний збір напередодні товариського матчу зі збірною Ізраїлю. Спаринг пройде 14 серпня на столичному НСК «Олімпійський» (початок о 21.00).

У нинішньому складі синьо-жовтих один новачок. Вперше отримав виклик у національну команду гравець луганської «Зорі» Дмитро Хомченовський. 23-річний півзахисник провів 13 ігор за молодіжну збірну України, забивши при цьому один м’яч. Удруге запрошені до збірної нещодавні дебютанти Олександр Ковпак і Денис Дедечко.

ПРЯМА МОВА

Роман ГРИГОРЧУК,
головний тренер «Чорноморця»:

— Перед грою я сказав: «Хлопці, в цьому матчі мені просто цікаво, як ви зіграєте проти команди з такими класними виконавцями». Тестування вийшло позитивним: футболісти пройшли випробування в поєдинку з такою командою як «Динамо». Ми ставили завдання витримати темп, який задали єврокубки. Мої підопічні показали, що в них є відповідний рівень гри, і закономірно перемогли. Я просто щасливий. 

Олег БЛОХІН,
головний тренер київського «Динамо»:

— Команда провалила гру. В першу чергу хотілося б вибачитися перед глядачами. Потрібно розбиратися, чому футболісти не біжать. Звичайно, цьому є об’єктивні причини, але це виправдання для слабких. Потрібно вміти тримати удар. А за поразку відповідає тренер — які тут можуть бути розмови?

 

ТАБЛО УК

Прем’єр-ліга, 5 тур

Динамо — Чорноморець — 1:2
Голи: Сидорчук  (54) — Прийомов (42), Фонтанелло (87)

Металург З — Севастополь — 2:2
Голи: Матеус (54),  Матяж (78) — Симоненко (25), 0:2 — Кузнецов (44)

Таврія — Шахтар — 0:4
Голи: Фред (9), Адріано (47, 54), Даценко (48, автогол)

Дніпро — Говерла — 1:0
Гол: Калініч (44)

Металіст — Волинь — 4:0
Голи: Девіч (27, 68), Соуза (29), Бланко (90+3)

Карпати — Зоря — 0:0

Ворскла — Іллічівець — 1:0
Гол: Громов (80)

Металург Д — Арсенал — 2:0
Голи: Мораєш (16, 28, обидва —  з пенальті)

Лідери: Шахтар — 15 очок,  Металіст — 13, Дніпро — 12.

Бомбардири:

Девіч (Металіст) — 5 м’ячів
Мбокані (Динамо) — 4
Селезньов (Дніпро) — 4
Адріано (Шахтар) — 4

Ось який вигляд має повний список Михайла Фоменка:

Воротарі: Андрій П’ятов («Шахтар»), Максим Коваль («Динамо»), Рустам Худжамов («Іллічівець»).

Захисники: В’ячеслав Шевчук, Олександр Кучер, Ярослав Ракицький (усі — «Шахтар»), Євген Хачеріді, Євген Селін («Динамо»), Віталій Мандзюк, Артем Федецький («Дніпро»).

Півзахисники: Олег Гусєв («Динамо»), Євген Коноплянка, Руслан Ротань («Дніпро»), Микола Морозюк («Металург» Донецьк), Тарас Степаненко, Дмитро Гречишкін («Шахтар»), Едмар («Металіст»), Денис Дедечко («Ворскла»), Анатолій Тимощук («Зеніт», Росія), Дмитро Хомченовський («Зоря»), Олександр Ковпак («Севастополь»).

Нападники: Євген Селезньов, Роман Зозуля («Дніпро»), Марко Девіч («Металіст»).

Віктор КАЛІНІЧ для «Урядового кур’єра»