ПЕРШИЙ ПЕЛЕТОН

Минулих вихідних в одному зі столичних парків відбулися дитячі велоперегони «Ми — чемпіони!»

Оксана ГОЛОВКО,
Володимир ЗАЇКА
(фото),
«Урядовий кур’єр»

Той, хто хоч раз у житті пережив період вікової зміни транспорту, — маємо на увазі поступове перебирання вашого малюка з дитячого візочка на триколісний велосипед, далі — на «два плюс два» і зрештою хвилюючу мить відкидання допоміжних коліщат і гордість за те, як рідна кров тримає рівновагу, безумовно оцінить важливу ініціативу громадських активістів.

Батьки допомагали дітяч чим могли.

Адже щойно наші діти навчаться добре їздити на велосипеді, вони неодмінно змушують нас хвилюватися за їхню безпеку: у місті повно машин, які й дорослих на двох колесах не поважають, не кажучи вже про юних гонщиків. А спеціальних майданчиків для катання таки бракує.

Без педалей навіть цікавіше...

І доки двори обсідають МАФи та дяді Васі-доміно, а обіцянка набудувати велодоріжок втілюється абияк, велосипедистам залишаються парки, сквери і зелені зони. Тому вгадати місце зазначеної події можна було за кілька кварталів до київського парку «Дубки»: гамір не могла заглушити навіть сусідня перенасичена транспортом вулиця.

Оголошення, яке організатори зробили напередодні, переконувало: «Шановні батьки! Ви маєте бути готові до наслідків перегонів. Ваше чадо не зніматиме медаль навіть під час купання, спати забажає виключно в шоломі і вже завтра почне тероризувати запитанням про наступну гонку». Однак побачене перевершило сподівання: такий високий змагальний дух не завжди доводиться споглядати навіть на офіційних стартах.

Ох же ці "піт-стопи"!!!

Ретельно поділені на вікові групи юні велосипедисти не приховували емоцій. По-справжньому «смакували» медалі і по-справжньому плакали, опинившись у хвості. І хто знає, може, досвідчені інструктори та тренери вже пригледіли кандидатів до секцій, з яких у майбутньому зможуть виховати переможців найпрестижніших велоперегонів. Тож начувайся, Тур де Франс!

А ти хочеш бути чемпіоном?

Варто зазначити, що велоперегони «Ми — чемпіони!» — це громадська ініціатива, якій вже 5 років. Організатори першими в Україні провели відкриті аматорські велозмагання ще у 2007 році. Тоді в заїздах взяло участь 18 юних учасників, навесні 2012-го на старт вийшло майже 600 дітей. А цього разу змагалося понад сімсот юних гонщиків від 2 до 13 років. Звісно, більшість часу батьки пробігали за своїми дітьми, та зрештою найактивніші змогли взяти участь у заїздах мам і татусів.

Трирічний Максим Севрук: відтепер на сніданок лише медалі.

До речі, змагання підтримує не лише столична міськдержадміністрація, а й не байдужі до активного здорового способу життя компанії.