На Дністровській ГАЕС, яку зводять у Сокирянському районі на Буковині, розпочато пускові операції на третьому гідроагрегаті потужністю 324 МВт. Поки що він працює на третину обертів у режимі синхронізації роботи з двома агрегатами, що вже виробляють електроенергію і забезпечують виконання основного завдання станції: акумулювати в нічний час електроенергію для виробництва її під час пікових навантажень, що дає змогу об’єднаній енергосистемі України працювати стабільно й надійно.

Введення у промислову експлуатацію відбудеться наступного року. До слова, турбінам агрегатів, за давньою традицією, гідроенергетики надають жіночі імена. Тож до «Слави» та «Вікторії» приєдналася «Надія».

Щоб уявити масштабність проекту, варто лишень подивитися на цей знімок від 3 листопада, коли в шахту третього гідроагрегата було перенесено статор гідрогенератора двигуна. Фото з сайту uges.com.ua

Унікальне обладнання виготовили в Україні

Як повідомили в ПАТ «Укргідроенерго», до складу якого входить каскад дністровських електростанцій, усі випробування початку пускових операцій пройдено успішно. Генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота подякував підрядним організаціям, постачальникам обладнання за професійну роботу.

— Ми вкотре довели, що, незважаючи на складні часи у країні, гідроенергетики вчасно та якісно виконують поставлені завдання. Власними силами українці здатні будувати такі масштабні амбітні проекти світового рівня, — наголосив Ігор Сирота.

Нині спеціалісти інженерної та монтажної служб цього чи не найбільшого енергетичного об’єкта Європи перевіряють у дії всі технічні параметри, механічну та електричну частини складного унікального обладнання, яке не має світових аналогів. Його виготовили на українських підприємствах, зокрема на харківських машинобудівних заводах «Турбоатом» та «Електроважмаш».

— Пуск третього агрегата завершує важливий етап — зведення першої черги Дністровської гідроакумулятивної станції, — розповідає перший заступник голови Чернівецької облдержадміністрації Володимир Куліш, який тривалий час очолював будівництво ГАЕС на Дністрі. — Виконано колосальний обсяг проектних, будівельних робіт. Напрацьовано унікальний досвід. Дністровська ГАЕС стала осередком соціально-економічного зростання регіону.

Сім краще, ніж три

За проектом, затвердженим Укрдержекспертизою, Дністровська ГАЕС має працювати у складі семи агрегатів, з якими її загальна потужність у генеруючому режимі становить 2268 МВт. Тому цю ГАЕС справедливо називають гордістю України. Зазначимо, що робота лише одного гідроагрегата забезпечує економію за рік 69 078 тисяч кубічних метрів газу та 368 тисяч тонн вугілля.

Свого часу на замовлення Світового банку швейцарська інжинірингова компанія провела експертизу проекту, підтвердивши технічну, технологічну, економічну і фінансову доцільність добудови станції. У збільшенні потужності дністровського гідроакумулятора, який внесено до переліку пріоритетних енергетичних об’єктів нашої країни, висловлюють зацікавленість також сусіди — Молдова та Румунія, поблизу яких він працює. Тепер необхідно визначити подальшу долю Дністровської ГАЕС  у контексті розвитку енергетичного комплексу країни, зокрема вітчизняної гідроенергетики, наголошує Володимир Куліш.

Зусиллями вітчизняних гідроенергетиків за останні кілька років частка відновлюваної енергії, виробленої силою води, зросла удвічі у загальному енергетичному балансі країни — до 11%. Дністровська гідростанція, коли запрацює на повну потужність, дасть змогу серед інших заходів збільшити цей показник до 15%, як у розвинених країнах.