Технічний стан водопровідних мереж у Миколаєві можна порівняти зі станом доріг. Такі ж розбиті та занедбані. З 1800 кілометрів мереж 80% потребують капітального ремонту або заміни. Та й ситуація на самому комунальному підприємстві «Миколаївводоканал» не краща. Причин тому багато, серед них — неефективний менеджмент на підприємстві, брак   ефективних управлінських рішень.

Все це призвело до накопичення величезних боргів, гальмування реалізації інвестиційних програм, порушень договірної дисципліни. Так, ще п’ять місяців тому кредиторська заборгованість на підприємстві  становила понад 51 мільйон гривень,  у тому числі заборгованість із  товарів і послуг — 20 мільйонів. Борг перед ПАТ «Миколаївобленерго» — майже вісім мільйонів, накопичений за перші два квартали. 

Судові позови щодо постачання палива на суму 2,5 мільйона гривень очікували подання до виконавчої служби. 

Дебіторська заборгованість підприємства становила 54 мільйони гривень. Не було проведено аналізу тарифів, виявлено проблеми з реєстрацією податкових накладних. Версія програми обліку застаріла і вже не задовольняє потреб підприємства.

Водопостачальники Миколаєва поставили собі амбітну мету: оновити систему очищення і постачати питну воду, як в Європі. Фото з сайту nikpravda.com.ua

У боргах та в судах

Під час ревізії договорів було виявлено контракти, укладені за цінами, що перевищують ринкові в 2—2,5 раза. Зокрема контракти на поставку запірної арматури на суму 20 мільйонів гривень, договір на надання адвокатських послуг на один мільйон, договір на проведення енергоаудиту на суму 281 тисяча гривень. Щоб припинити відтік грошових коштів з підприємства дію всіх цих договорів вже призупинено. Але водоканалу нанесено величезних збитків.

Під час інвентаризацї виявлено недостачу на суму 244 тисячі гривень, надлишки на суму 184 тисячі гривень, пересортиці — на 12 тисяч гривень. Ці факти свідчать про значні порушення в обліково-складській діяльності підприємства. Порушення виявлено й у виробничих питаннях: відсутні регламенти проведених робіт, процедур взаємодії між службами, регламент щодо приєднання нових абонентів, паспортизація вантажопідйомних механізмів, припинено паспортизацію мереж, не складено переліку особливо небезпечних ділянок по мережах і об’єктах, не проводився технічний нагляд за виробництвом.

Критична ситуація на підприємстві не задовольняла ані керівництво міста, ані городян. Тож у червні було призначено нового керівника, перед яким стояло завдання вивести водоканал з кризового стану. За словами керівника МКП «Миколаївводоканал» Бориса Дуденка, він розпочав з аналізу фінансового становища та системи охорони праці, ревізії договорів, інвентаризації основних матеріальних засобів, перевірки забезпечення виробництва, вивчення роботи абонентського відділу та відділу з контролю за водокористуванням.

Шукати альтернативу

З червня 2016 року й донині підприємство повністю розраховується за спожиту електроенергію, вдалося погасити півмільйона простроченої заборгованості перед ПАТ «Миколаївобленерго». Щодо судових справ, то з компаніями, які пред’явили позови, була досягнута домовленість про реструктуризацію заборгованості, що дало змогу рівномірно розподілити навантаження на бюджет підприємства, а також уникнути оплати держмита до виконавчої служби. Тільки на цьому вдалося заощадити 250 тисяч гривень.

За третій квартал на підприємстві збитки зменшили на два мільйони гривень, в повному обсязі здійснюють розрахунок заробітної плати, податків та інших обов’язкових платежів. Організовано роботу з формування економічно об∂рунтованого тарифу, розроблюють регламент робіт, процедури взаємодії підрозділів, вдосконалюють порядок реагування на аварійні ситуації, скасовують функції, які дублюють. Вже розроблено порядок підключення нових споживачів, проведено паспортизацію вантажопідйомних механізмів, розпочато паспортизацію мереж підприємства. Для визначення постачальників послуг використовують майданчик ProZorro. Тільки це за останні кілька місяців дало можливість заощадити понад півмільйона гривень.

Як повідомив Борис Дуденко, в межах спільної інвестиційної програми з банком укладено договір на будівництво решіток на Галіцинівських очисних спорудах. Це один із перших заходів поліпшення якості питної води. Роботи почнуть вже 15 листопада. Одним зі своїх перспективних завдань керівник вважає пошук альтернативного джерела водопостачання для міста. На сьогодні єдиним джерелом питної води для Миколаєва є Дніпро, протяжність водогону становить 73 кілометри, і в разі будь-якої технічної проблеми на трубопроводі місто може повністю залишитися без води. Не менш важлива мета — модифікація систем очищення і постачання споживачам води на рівні світових вимог. Нині на фінальному етапі прийняття рішення щодо заміни цієї системи.

Отже, певні позитивні кроки стосовно виведення підприємства з кризи зроблено, втім до нормального стану водоканалу ще далеко. Тож депутати Миколаївської міської ради ухвалили рішення про створення тимчасової контрольної комісії, якій постійно звітуватиме керівництво МКП «Миколаївводоканал».