У Черкаську область на підприємство «Агрорось» з’їхався увесь агробомонд та представники уряду, щоб обговорити зміни системи оподаткування агросектору. Тон розмови одразу задав Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, який зауважив, що для України агросектор — одна з точок економічного зростання, але іноземні кредитори вимагають перегляду його оподаткування. Це актуально й у контексті податкової реформи, під час реалізації якої заплановано скоротити кількість податків із 22 до 9, а також спростити систему оподаткування.

Та перш ніж змінювати правила гри, уряд вирішив порадитися з агробізнесом, як модернізувати податкову систему, аби реформа була ефективною, а «не реформою заради реформи».

Перед аграріями України поставлена амбітна мета: увійти у п’ятірку лідерів на світовому продовольчому ринку. Фото з Урядового порталу

Міністр фінансів Олександр Шлапак озвучив пропозиції уряду, які полягають у переведенні  великих сільгосппідприємств на загальну систему оподаткування. Пільговий режим оподаткування планують залишити підприємствам, які мають річну виручку до 20 мільйонів гривень і обробляють до 3 тисяч гектарів землі.

Голова Державної фіскальної служби Ігор Білоус показав структуру агросектору в економіці України, зауваживши, що понад 3% підприємств обробляють майже половину площ сільгоспугідь(!).  За його словами, частка агроринку у ВВП становить 11%, або 160 мільярдів гривень. З них сплачують до загального фонду держбюджету 1,3 мільярда гривень податків, або 0,8% у структурі ВВП. У 2013 році спрощеною системою оподаткування скористалися 41,5 тисячі підприємств,  у розпорядженні яких перебувало 20,5 мільйона гектарів сільгоспугідь та 80,4 тисячі гектарів земель водного фонду.

За його словами, динаміка коштів, що акумулюються на власному рахунку підприємств, які користуються спецрежимом оподаткування у сфері сільського господарства, має позитивний характер і в розрахунку за рік становить 14 мільярдів гривень. Цього року порівняно з  І півріччям 2013-го ця сума зросла  на 1,8 мільярда гривень, або на 39%, і становить 6,4 мільярда гривень. При цьому основні гравці агроринку — великі компанії, на них припадає дві третини експорту зернових у країні. Він також вказав на те, що нині сільгосппідприємства переважно зорієнтовані на виробництво рослинницької продукції, а не тваринницької, і прибутки від  експорту першої цього року зростають.

На нинішні пропозиції уряду агробізнес відреагував досить критично. За словами керівників агрохолдингів, час дії пільгового оподаткування закінчується вже 1 січня 2018 року, і його доречно зберегти за нинішніх умов воєнних дій і втрати підприємств у Криму та на сході.

У відповідь на пропозиції перевести на пільгове оподаткування дрібні підприємства  екс-міністр аграрної політики, голова правління  МХП Юрій Мельник зауважив, що насправді агрохолдинги — це не одноосібні орендарі землі, а великі утворення дрібніших підприємств, які орендують по 2—3 тисячі гектарів. Тому очевидно, що реформа банально призведе до зміни структури бізнесу, але не наповнить держбюджет. До того ж, наявність диверсифікованих бізнес-компаній в агросекторі — це не вада, а перевага нашої економіки. Адже саме вони дають основну валютну виручку державі.

За його словами, за умови браку природного газу та лімітних показників великим агропідприємствам треба переводити потужності елеваторів, птахокомплексів  тощо на альтернативні види палива, що потребує великих затрат. Як альтернативу зміни системи оподаткування Юрій Мельник запропонував вивести з тіні зарплати і провести масштабну приватизацію, що дасть не один мільярд гривень у бюджет.

Зі своїми сценаріями реформ та альтернативами пошуку грошей виступили й інші керівники агрохолдингів, які поскаржились Прем’єрові на світові ціни на зернові на FOB, девальвацію валют за умови імпорту техніки, засобів захисту, міндобрив, насіння, несприятливий інвестклімат для агробізнесу через війну та неможливість залучення капіталів. За їхніми словами, якщо забрати пільги, то стимулів працювати в агробізнесу не залишиться і вже залучені інвестиції потихеньку згортатимуться.

У відповідь Арсеній Яценюк зазначив, що зміна оподаткування — не самоціль. Мета — увійти у п’ятірку лідерів на ринку продовольства, розширення нашого впливу на світових ринках, наголосив він. За його інформацією, протягом місяця уряд має визначитися, чи можна модернізувати систему оподаткування у 2015 році та чи змінюватиметься режим для агросектору.