Президент Віктор Янукович дав інтерв’ю тележурналістам провідних українських телевізійних каналів. Під час відвертої розмови глава держави виклав свою позицію щодо останніх подій навколо підготовки до підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, внутрішньополітичної ситуації, соціально-економічного розвитку країни.

Про захист національних інтересів

Скажімо, призупинення підготовки до саміту «Східного партнерства» зовсім не означає, що Віктор Янукович не братиме участі у його роботі. «На сьогодні поки не змінюються плани. Я неодноразово казав, що збираюсь їхати до Вільнюса», — розставив акценти Віктор Янукович. Він вважає, що на шляху євроінтеграції для України головним є захист національних інтересів: «Питання підписання чи непідписання будь-якої угоди повинно бути обгрунтованим».

Тобто в основі ухвалення будь-яких державних рішень, зокрема у зовнішній політиці, мають бути національні інтереси України. «Головні чинники — це наші українські інтереси. В основу прийняття будь-яких рішень ми завжди ставимо, і я особисто буду ставити, тільки інтереси України, національні інтереси», — обіцяє глава держави. При цьому Україна зобов’язана підтримувати взаємовигідні відносини зі своїми зовнішньополітичними партнерами.

«Ми повинні бути сильними. Тоді до нас будуть ставитися як до партнерів, рівних партнерів. Я вважаю і переконаний в тому, що ми не повинні ніде бути бідними родичами з простягнутою рукою, — пояснив Віктор Янукович. — Я не хочу і не дозволю, поки я очолюю державу, щоб Україну хтось принижував».

Відносини з Європейським Союзом…

Наша країна продовжуватиме курс на євроінтеграцію. «Ми будемо йти своїм шляхом, ми будемо робити все, щоб Україна ставала економічно міцнішою, сильнішою», — сказав глава держави. За його словами, Україна визначилася щодо підписання угоди з Європейським Союзом. Водночас усе, що стосується умов, є принциповим питанням, і все повинно відбуватися в інтересах українського народу.

«Щоб країна була конкурентоспроможною. Щойно ми вийдемо на той рівень, який нам буде комфортним, і коли він буде відповідати нашим інтересам, коли ми домовимося на нормальних умовах, тоді будемо вести розмову про підписання. Коли це буде? Швидко чи не дуже швидко? Час покаже. Я хочу, щоб цей час настав якомога скоріше», — наголосив Президент.

У зв’язку з цим Віктор Янукович підкреслив, що для переходу української економіки на європейські стандарти необхідно не менш ніж 20 мільярдів євро на рік, а загалом до 2017 року — приблизно 160 мільярдів у цій валюті. Слід усвідомлювати, що «підписання угоди — не вступ України до Європейського Союзу, і Україна не буде долучена до європейських фондів. Нас там не буде», — уточнив глава держави.

Він підкреслив, що протягом тривалого часу Україна вела переговори на різних рівнях з різними структурами Європейського Союзу в торговельно-економічних питаннях, питаннях енергетики. «Будь-які переговори, які ми вели, були спрямовані на те, щоб підійти в хорошій формі. Тобто Україна, перш за все, повинна мати достатній економічний ресурс для імплементації цієї угоди», — цитує слова Віктора Януковича прес-служба Президента.

У грудні, переконаний Президент, стане відомо, чи можливе підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС навесні 2014 року. Це залежатиме від просування переговорів з російськими партнерами про обсяги відновлення торговельно-економічного співробітництва. 

Російською Федерацією…

Він також розповів про досягнення певних домовленостей з багатьох проблемних питань двосторонніх відносин  і зі своїм російським колегою Володимиром Путіним. Адже останнім часом він зустрічався з російським лідером тричі, зокрема у рамках саміту СНД у Мінську. Під час того зібрання він говорив про те, що стан торговельно-економічних відносин у СНД є «болючим питанням», що Угода про зону вільної торгівлі в рамках Співдружності не виконується у повному обсязі.

Саме після цього російським президентом було запропоновано додаткову зустріч, і через певний час Віктор Янукович поїхав до Сочі. За три години розмови рішень ухвалено не було, але обговорено проблеми в газових питаннях, щодо взаємної торгівлі тощо. Наступна зустріч була через два тижні, передає УНІАН. «Ми наблизились до того, що хотіли», — підкреслив Віктор Янукович, додавши, що лише схвалено робочий варіант «пакета про домовленості». При цьому він послався на те, що необхідно було узгодити ці домовленості з Угодою про ЗВТ з ЄС, з огляду на багато суперечностей.

Для їх вирішення потрібно сісти у тристоронньому форматі й узгодити розбіжності. Янукович наголосив, що після підписання угоди з ЄС робити це було б уже пізно.

Водночас Україна, за словами Президента, має намір і далі знижувати обсяги закупівель російського газу, оскільки нам невигідно купувати паливо за існуючою високою ціною. І перспектива такого скорочення видається цілком  реальною. «Ми ж скорочуємо весь час обсяги споживання. Ми диверсифікуємо газовий ринок, і ми одержуємо газ не тільки з Росії і з Європи. Росія це добре розуміє, і Росія переконалася в тому, що той шлях, який ми обрали, — ми від нього не відступимо», — прокоментував позицію  держави її очільник.

Він звернув увагу на готовність створити для Росії такі умови, щоб їй було невигідно здійснювати поставки газу за такою високою ціною. 

«Росія сьогодні втратила в Україні близько 18 мільярдів кубометрів ринку газу. І, втративши обсяги газу, втративши український ринок, вона теж зазнає сьогодні збитків. Росії невигідно втратити такий величезний ринок. Тому ми в дискусії перебуваємо достатньо давно і довго, і шукаємо рішення, — сказав Президент. — Ми працюємо над тим, щоб створити такі умови для Росії, щоб їй було невигідно поставляти нам газ за високими цінами».

При цьому глава держави зазначив, що на даний момент максимальною ціною газу для України має стати межа в 300 доларів. «300 доларів має бути максимальна ціна на газ. Я говорю про ціну, якою має бути ринкова ціна. А вона у нас 510», — закинув Президент. При цьому він звернув увагу, що вирішити цінове питання в Арбітражному суді на сьогодні досить непросто, оскільки великі ризики програти судове рішення: «Ви думали, ми не працювали з Арбітражним судом? Адже звернутися до Арбітражного суду і програти цей суд  означає узаконити це рішення назавжди».

Загалом, у вирішенні спірних питань із Росією на поступки потрібно буде йти як Україні, так і Росії, оскільки обидві країни вже розпочали програми імпортозаміщення. І це буде вигідно обом сторонам. «Якщо Україна втратила 25% товарообігу, то Росія більше 4%. Але вони відчутні. 4% російських — це не менше, ніж 25% українських, а скоріш за все, більше, враховуючи їх обсяги в економіці», — уточнив глава держави.

…і Міжнародним валютним фондом 

Президент Віктор Янукович наголошує, що вимоги Міжнародного валютного фонду щодо підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення є неприйнятними.

Протягом останніх трьох років представники Європейського Союзу проголошували основною умовою надання Україні технічної допомоги обсягом 610 мільйонів євро підписання угоди з МВФ про надання Україні кредиту на умовах цієї організації.

«З 2010 року три роки поспіль цю цукерку у красивій обгортці нам показували і казали: «Ви їх (кошти МВФ) отримаєте, коли з Міжнародним валютним фондом підпишете угоду». Не треба нас так принижувати. Ми не малі діти, на солодкі цукерки ми не йдемо. Ми серйозна європейська країна, а МВФ каже: «Підвищіть тарифи для населення, заморозьте заробітні плати і пенсії» і так далі. Я на це ніколи не піду», — запевнив Президент.

За його словами, переговори з МВФ виявилися безрезультатними. «Наші розрахунки на те, що нам допоможе Міжнародний валютний фонд, завершилися нічим. Я особисто вів переговори з МВФ на високих рівнях і в Україні, і в Сполучених Штатах. Ми отримали негативну відповідь», — додав Віктор Янукович.

Свобода волевиявлення як прояв демократії 

Віктор Янукович підтримує євроінтеграційні прагнення учасників Євромайданів у країні, виступаючи, водночас, проти їх політизації.

«Я аплодую тим, хто вийшов за європейську інтеграцію. А ті, що вийшли вирішувати свої політичні питання під партійними прапорами і з гаслами, з якими вони йдуть на вибори 2015 року, — я це також добре бачу», — висловився Віктор Янукович перед телевізійними камерами.

Президент наголосив, що правоохоронні органи під час масових акцій повинні забезпечувати порядок, і вони просто виконують свій обов’язок.

Бюджет: соціальна складова і проекти розвитку

Глава держави переконаний у соціальній спрямованості проекту Державного бюджету на наступний рік. «Бюджет 2014 року, я однозначно вам скажу, стосується соціальних виплат — їх не буде скорочено».

За словами Віктора Януковича, триватиме й підвищення заробітних плат і пенсій, і для цього є необхідні ресурси. «2014 рік буде важким. Ми не розраховували, що він буде легким. Але ми бачимо, за рахунок чого буде наповнення бюджету», — переконував журналістів Президент.

На його переконання, зростання заробітних плат стане основою для підвищення пенсій. Також названо неприпустимими кроки щодо зменшення заробітних плат, соціальних виплат задля виконання вимог МВФ або реалізації реформ.

Глава держави також зазначив, що в бюджет наступного року вже закладено кошти на виконання програм розвитку регіонів. «По кожному регіону ми маємо сьогодні вже програму, і ми, безумовно, будемо їх оголошувати: що ми будемо робити, що ми будемо будувати», — окреслив завдання Віктор Янукович.

Зокрема, наступного року розпочнеться реалізація програми будівництва місцевих доріг, наголошує Віктор Янукович: «Ми налаштовані на те, щоб зробити дуже серйозний крок — почати будувати місцеві дороги».

«Сьогодні люди не стільки хочуть мати магістралі, скільки хочуть мати нормальні дороги в містах. Я за те, щоб ми 2014 рік присвятили цьому питанню», — зазначив Віктор Янукович.

Бачення майбутнього в політиці 

Віктор Янукович ухвалить рішення про участь у президентських виборах 2015 року після звіту перед громадянами про виконання передвиборної програми. «Коли буду завершувати виконання цієї програми, яку я накреслив на ці 5 років, підійде час — і я прозвітую людям. Я присвячу цьому достатньо уваги й часу, щоб прозвітувати людям, і спитаю людей, виборців їхню точку зору», — запевнив журналістів глава держави. Таким чином він хоче почути точку зору громадян щодо виконання його передвиборної програми.

«Я налаштований на виконання всіх своїх зобов’язань, які я брав перед народом», — резюмував Президент.

За матеріалами офіційного сайту Президента України
http://www.president.gov.ua