МОДЕРНІЗАЦІЯ

Президент гостро розкритикував хід реформ та зажадав від чиновників змінити стиль роботи

Перше цього року засідання Комітету з економічних реформ Віктор Янукович провів, щоб заслухати пропозиції представників нового уряду до Національного плану дій на 2013 рік і цим самим закласти підгрунтя для втілення в життя реформ з урахуванням світових викликів та умов розвитку економіки всередині держави. Однак тон засіданню глава держави задав, висловившись щодо стану виконання Національного плану дій за рік 2012-й. За його словами, якщо ми в умовах світової кризи не побудуємо сучасну, модернізовану гнучку систему, яка реагуватиме на виклики, що постали перед країною, ми будемо пасти задніх. 

Віктор Янукович наголосив: «Наміри і декларації, які були зроблені, — великі. А рівень їх виконання дуже низький. Якщо ми щось декларуємо, то зобов’язані це довести до кінця».

А потім глава держави надав слово Прем’єру, попросивши його відповісти на запитання: «Чому так сталося?»

Важлива не кількість, а якість змін

Микола Азаров, означивши досягнення та прорахунки, назвав 2012 рік непростим. «Показники економічного розвитку значно нижчі, ніж очікувалося, а бюджетний рік країна завершувала в режимі економії. Це засідання вкрай важливе — ми повинні врахувати не стільки кількісні показники, а якість змін, — пояснив він. — Не всі регіони якісно і швидко забезпечують реалізацію реформ. Це свідчить про прорахунки і безвідповідальність людей, які реалізують наші завдання. Тому потрібно посилити відповідальність за виконання реформ на місцевому рівні».

Микола Азаров також запевнив Президента, що уряд підготував цілісний звіт щодо виконання реформ у 2012 році. Нові міністри його проаналізують та докладуть зусиль, аби поставлені в минулому році завдання якомога швидше виконати.

У свою чергу перший заступник Глави Адміністрації Президента Ірина Акімова наголосила: «Незважаючи на об’єктивні та суб’єктивні труднощі, значна частина Плану дій була виконана. Та минулого року кінцевого результату не вдалося досягти за кожним з напрямків реалізації реформ».

За її словами, в освітній та науково-технічній сфері показник готовності  — 79%, медичного обслуговування — 74%, державного управління — 69%, фінансування — 64%, ЖКГ — 35%, а нафтогазовий комплекс реформовано всього на 25%.

На її переконання, причина — невиконання законів та підзаконних актів, неналежний рівень виконавчої дисципліни, неефективне використання бюджетних коштів та фінансів, які до країни надходили від міжнародних фінансових організацій. Зокрема, невчасне прийняття законів у країні спричинило невиконання пунктів Плану дій на третину.

Президент у цій не зовсім оптимістичній картині вбачає одне: втрату урядом контролю. «Не можу зрозуміти, як можна виконувати план реформ модернізації, спрямованих на покращення галузі, економіки, життя людей, на 25—35%? — так він звернувся до Прем’єра, маючи на увазі втрату контролю за роботою міністерств, відомств, обласних і районних адміністрацій. — Це саботаж. Люди взагалі втратили відповідальність. У цьому проблема».

На засіданні наголошувалося, що потрібно посилити відповідальність за
виконання реформ на місцевому рівні.
Фото Михайла МAРКIВA

Безвідповідальних потрібно карати

Тож у 2013 році глава держави очікує від нового Кабміну результативної та ефективної роботи з впровадження реформ. А перший крок, на його переконання, такий: новий стиль роботи уряду. Це — необхідність постійного моніторингу та контролю за ходом реалізації тих чи інших заходів і програм упродовж року, своєчасне вирішення проблемних питань.

«Не слід чекати кінця року чи терміну реалізації запланованих заходів, — резюмував Віктор Янукович. — Адекватні, своєчасні, скоординовані дії повинні значно покращити рівень виконання рішень, законів і подальшого просування, імплементації вже прийнятих рішень у життя. Нам реально треба рухатися вперед».

Присутні почули з вуст Президента і те, що філософія впровадження реформ потребує відповідального ставлення до модернізаційних процесів у країні передовсім самих виконавців. Тоді і буде результат.

А неприпустимою названо ситуацію, коли наміри змінити життя на краще завершуються прийняттям рішень, які погіршують стан речей. «Тим, хто не може працювати, — у виконавчій владі не місце! А причетні до корупції повинні відповідати згідно із законом», — акцентував Віктор Янукович та наголосив, що за безвідповідальність виконавців каратиме. Згодом глава держави дав можливість висловитися і кожному з міністрів, роблячи певні зауваження.

Чому люди скаржаться?

Зокрема він жорстко розкритикував ситуацію із втіленням нової системи роботи швидкої медичної допомоги в Україні, вказавши на невиконання закону про екстрену медичну допомогу, який набув чинності 1 січня 2013 року. Неприпустимим Віктор Янукович вважає і дискредитацію реформ діями посадовців, які наразі не виконують закону, а роблять усе навпаки.

Тому завдання Прем’єр-міністра Миколи Азарова, віце-прем’єр-міністра Костянтина Грищенка та міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової знайти відповідь на запитання: «Чому в минулому році вони не готувалися до виконання цього закону з 1 січня? Хто за цим стоїть? Чому люди страждають через недбалість чиновників?»

У цьому контексті Президент розповів, що вже з початку нового року на його адресу надійшло безліч листів-скарг від громадян, які мають проблеми з отриманням швидкої медичної допомоги. «Зробіть висновки щодо керівників областей, голів районних держадміністрацій, організаторів і виконавців, які займалися запровадженням медичної реформи», — дав чергове доручення Прем’єру Президент.

Зброя уряду — програма дій

Цьогоріч владі доведеться впритул підійти до питання, пов’язаного з легалізацією заробітної плати. Мотивація — без цього не можна буде вирішити інші соціальні питання.

А одним із головних пріоритетів роботи влади є поліпшення інвестиційного клімату в країні. Також потрібно створити максимально комфортні умови ведення бізнесу для іноземних та українських компаній. Важливо зменшити кількість дозвільних процедур, пришвидшити роботу щодо організації сучасних центрів адміністративних послуг. Вони, до речі, мають з’явитися в 2013 році у кожному населеному пункті, і в кожному з них має надаватися гарантований перелік найбільш затребуваних громадянами послуг.

Тут Президент підкреслив: «Послуги мають надаватись у мінімальні строки, наприклад, паспорт громадянина — упродовж 10 днів».

Окрім цього, Президент нагадав присутнім, що минулого року Україні вдалося піднятися на 15 пунктів та посісти 137-ме місце в рейтингу країн за легкістю ведення бізнесу. Цього ж року слід зосередитись на тому, щоб увійти в першу сотню рейтингу Світового банку. 

Кульмінаційним моментом зустрічі видалися слова глави держави про те, що в третій декаді лютого розглядатиметься розроблена урядом програма діяльності. Вона повинна враховувати Національний план дій з упровадження економічних реформ на 2013 рік — містити вичерпну відповідь щодо його планів у напрямку покращення соціально-економічної ситуації в країні.

«Документ повинен стати для Кабінету Міністрів чіткою програмою дій з конкретними показниками виконання і конкретними відповідальними. Наполягаю, щоб зазначені нові підходи були взяті на озброєння урядом при його реалізації», — наголосив Віктор Янукович.