ПРЕМ’ЄР-ЛІГА

Футболісти «Дніпра» зазнали першої поразки в рідних стінах

Минулої осені, крім великої четвірки, вітчизняний футбол на міжнародній арені представляли також київський «Арсенал» і донецький «Металург». Новачків футбольний Старий Світ навіть не помітив: обидва клуби загрузли на шляху до основної сітки Ліги Європи. Як і раніше, весь очковий доробок у таблиці коефіцієнтів УЄФА забезпечили лідери української Прем’єр-ліги — «Шахтар»,  «Динамо», «Дніпро» і «Металіст».

Схоже, цьогоріч на континентальну арену після шестирічної перерви повернеться «Чорноморець». У нинішній першості підопічні Романа Григорчука видали блискучу безпрограшну серію з дев’яти матчів — вісім перемог і лише одна нічия. Водночас фахівці прекрасно пам’ятали й інше: у першому колі випробування лідерами одесити не пройшли. Гірникам, киянам і дніпропетровцям моряки поступилися, а з харків’янами розійшлися миром.

Цю традицію не було порушено й у весняній частині чемпіонату. Без п’яти хвилин чемпіон країни на «Донбас Арені» переконливо довів свою перевагу в класі, забивши у ворота гостей три сухі м’ячі. Нагадаю, що в Одесі господарі теж не зуміли скласти серйозного опору учаснику матчів плей-оф Ліги чемпіонів — 1:5. Наприкінці березня підопічні Романа Григорчука в рідних стінах прийматимуть київських динамівців.

Тим часом головним збурювачем спокою в Прем’єр-лізі стає «Кривбас». Спочатку Богдан Шершун та його партнери відібрали очки в Києві у підопічних Олега Блохіна, а минулої неділі створили справжню сенсацію в Дніпропетровську. Після першого тайму ніщо не віщувало проблем господарям поля: вони вели в рахунку завдяки точному удару Джаби Канкави. У другій половині зустрічі Олексій Антонов, якого Хуанде Рамос віддав в оренду до Кривого Рогу, спочатку відновив рівновагу. А за 10 хвилин до фінального свистка віддав гольову передачу Денисові Дедечку — 1:2.

Завдяки першій домашній поразці дніпропетровців на другу сходинку таблиці піднялося «Динамо». Однак особливого оптимізму у вболівальників біло-блакитних цей факт не викликав. Після тривалої зимової перерви Андрій Ярмоленко з партнерами очки не здобувають, а вимучують. Звичну картину спостерігали нечисленні глядачі на трибунах «Олімпійського» і в матчі проти «Ворскли».

Перемогу господарям забезпечили селекціонери і президент столичного клубу. Саме вони взимку викупили у полтавчан контракти двох провідних виконавців — Романа Безуса і Євгена Селіна. Якби ці гравці національної збірної грали проти своїх нинішніх одноклубників, рахунок на табло міг бути зовсім іншім. Досить згадати, як безпорадно відбивалися кияни від атак гостей під завісу зустрічі.

Справжню паніку біля воріт Максима Коваля створювали не Фернандіньо і Тайсон, не Джуліано і Крістальдо, а 25-річний Чеснаков, 23-річний Громов, 22-річні Буднік і Пердута. У ці хвилини важко було повірити, що віце-чемпіону країни протистоїть команда, яка на 14-му рядку турнірної таблиці.

Червона картка Романа Зозулі обернулася сенсацією. Фото з сайту ФК Дніпро

ТАБЛО «УК»

Прем’єр-ліга. 21 тур

Металург З — Карпати — 1:1
Голи: Матеус (31) — Кополовець (10)

Зоря — Волинь — 3:1
Голи: Олівейра (14, 18, з пенальті), Савич (34) — Болі (70)

Шахтар — Чорноморець — 3:0
Голи: Фернандіньо (42), Мхітарян (59), Адріано (73)

Таврія — Металург Д — 4:3
Голи: Гуменюк (12, 34), Шиндер (43), Назаренко (75) — Нельсон (15, 21),  Воловик (55, з пенальті)

Іллічівець — Арсенал — 2:1
Голи: Окріашвілі (62, з пенальті, 79) — Аржанов (74)

Дніпро — Кривбас — 1:2
Голи: Канкава (33) — Антонов (47), Дедечко (81)

Динамо — Ворскла — 1:0
Гол: Віда (5)

Матч Металіст — Говерла відбувся вчора.

Лідери: Шахтар — 60 очок, Динамо — 44, Дніпро — 44, Металіст — 42, Чорноморець — 36, Іллічівець — 29.

Бомбардири:

Мхітарян (Шахтар) — 19 м’ячів

Ідейє (Динамо) — 13