Менш ніж за місяць в Україні має розпочатись опалювальний сезон, отже, люди вже готуються платити за комунальні послуги в рази більше, ніж улітку. Щоб це не вдарило боляче по гаманцях найбільш соціально незахищених, уряд вніс додаткові зміни у порядок нарахування субсидій за житлово-комунальні послуги.

— Зроблено кроки до виправлення ситуації в разі, якщо з певних причин субсидії людям або не призначали взагалі, або для цього слід було пройти тривалу і дуже складну процедуру, — повідомив на брифінгу в Кабміні заступник міністра соціальної політики Віталій Мущинін.

Так, скасовано необхідність обов’язкового оформлення особових рахунків на сплату за житлово-комунальні послуги на людину, яка звертається по субсидію. Тобто відтепер її призначатимуть одній із зареєстрованих на житлоплощі осіб, яка не обов’язково має бути власником приміщення.

Досі це питання врегульовували за кожним таким зверненням окремо на рівні місцевих комісій. Проте комунальні підприємства не завжди з такими рішеннями погоджувалися. Але відтепер вони зобов’язані це робити, адже норму закріплено законодавчо. Таке рішення, на переконання заступника міністра, значно розвантажить працівників управлінь із призначення субсидій, скоротить час для прийняття рішень, а також спростить ситуацію для громадян, які винаймають житло. Особливо це стосується 1,7 мільйона родин внутрішньо переміщених осіб. Тож віднині вони не лише отримуватимуть від держави фінансову допомогу на оренду житла (нею нині користуються понад 500 тисяч осіб), а й, не відкриваючи на себе особові рахунки, а лише зареєструвавшись на житлоплощі, яку винаймають, зможуть  отримувати й субсидію.

Винаймачі матимуть змогу отримати субсидію, зареєструвавшись на житлоплощі. Фото Володимира ЗAЇКИ

Також визначено вичерпний перелік документів, які враховують комісії, створені при місцевих органах виконавчої влади, коли слід прийняти рішення в нестандартних ситуаціях. Наприклад, скасовується необхідність проведення обстеження домогосподарств для виявлення, скільки осіб фактично проживає у конкретному приміщенні. Інформацію про це братимуть із заповнених людьми декларацій на отримання субсидії. Але якщо один із членів родини довго не проживає у помешканні, а рідні не знають, де він і чи повернеться, й неможливо якимись документами підтвердити, що ця людина проживає в іншому місці, комісія може виїхати до такої родини, встановити та зафіксувати факт відсутності людини на цій житлоплощі й нарахувати родині субсидію, не зараховуючи цю людину до тих, що живуть у помешканні.

Вирішено питання щодо родин, які проживають на одній житлоплощі, але мають різні особові рахунки на сплату за комунальні послуги, наприклад у комунальних квартирах або великих будинках, де мешкають кілька окремих родин. Досі питання було не врегульовано і не мали змоги призначити субсидію кожній із таких родин. Віднині вони можуть звертатися по субсидії й отримувати їх.

Субсидії також призначатимуть дитячим будинкам сімейного типу (їх нині в Україні майже 900) і прийомним сім’ям на всіх членів родини, які фактично проживають на житлоплощі. А, як відомо, в таких родинах може бути до десяти дітей. Проте досі діти, які мають власне житло, право на яке отримають з настанням повноліття, не реєструвалися у приміщенні, де фактично проживають із батьками-вихователями або усиновителями. Віднині ж прийомні батьки мають право у заяві на отримання субсидії вказати всіх малюків, які фактично проживають у їхніх родинах.

Узгоджено із законодавством перелік доходів громадян, які не враховують для призначення субсидії. Зокрема йдеться про доходи від роботи у виборчих комісіях, адже нині це дуже актуально. Раніше ці доходи не враховували під час призначення різних видів соціальних допомог, а відтепер — і субсидій.

Також якщо субсидію призначено за висновком комісії з вирішення нестандартних ситуацій, віднині людям не потрібно щороку звертатися по перегляд цієї справи. Достатньо прийняти рішення раз. Звернутися до комісії вони зможуть із власної ініціативи, якщо захочуть повідомити, що в них щось змінилося. Якщо ж ні, після прийняття комісією рішення переглядати це питання більше не потрібно.