Президент та уряд відкриті для критики, яка спрямована на вдосконалення механізму ефективного функціонування Збройних сил України. Під час зустрічі з волонтерами, які надають підтримку та допомогу учасникам АТО, Президент Петро Порошенко заявив, що він готовий «до гострої розмови», відтак дав зрозуміти, що влада відкрита для критики, спрямованої на вдосконалення механізму ефективного функціонування ЗСУ.

Також глава держави наголосив, що потужна волонтерська мережа допомагає не лише армії загалом, а й державі та її Президенту зокрема. Волонтери, за його словами, — невичерпне джерело «всього обсягу інформації, яку вони мають».

Він попросив волонтерів і надалі підтримувати ЗСУ, повідомляти про факти зловживань в армії. «Був час, коли ви повністю підміняли цю машину. Був час, коли влада і волонтери діяли паралельно. Настав час, щоб ми діяли разом — однією командою», — передає слова глави держави Укрінформ.

Поставити цю співпрацю на міцну основу Президент вирішив таким чином: при кожному міністрі та голові облдержадміністрації має бути уповноважена особа, відповідальна за співпрацю з волонтерськими організаціями. «У кожного міністра чи губернатора, це моя принципова позиція, має бути особа, яка відповідатиме за взаємодію з волонтерами, — наголосив він, додавши, що кожен волонтер має знати номер телефону цієї уповноваженої особи. Їхня співпраця має бути цілодобовою. Саме цей механізм ефективної взаємодії дасть нам змогу мати швидку і ефективну реакцію. Для кожного з вас обов’язково потрібно створити режим найбільшого сприяння вашій роботі».

А ще Петро Порошенко доручив керівникам облдержадміністрацій взяти під особисте піклування кожну родину загиблих учасників АТО на сході. У цьому контексті він зауважив, що йдеться не просто про контроль за державною допомогою. Передовсім Українська держава повинна продемонструвати, що вона шанує, поважає і віддячує тим, хто віддав своє життя за свободу, волю країни і українців.

Окрім цього, він вважає за потрібне звільнити родини учасників АТО від сплати за комунальні послуги (від «квартплати»). «Було б доцільно співпрацювати з представниками місцевого самоврядування для вирішення цього питання», — зауважив глава держави. Він переконаний, такі кроки підніматимуть престиж професії військовослужбовця.

До слова, кожен солдат на передовій обов’язково має бути забезпечений засобами захисту. «Це наша спільна відповідальність — призваних в армію потрібно нагодувати, одягнути, захистити», — наголосив глава держави. А потім пообіцяв відкрити «гарячу лінію» в Адміністрації Президента для розв’язання будь-яких проблем учасників АТО або їхніх сімей. «Ефективні дії у зоні, яку визволили від окупації, нині яскраво підтверджують, що правда з нами, Господь Бог з нами, і я переконаний, що перемога України теж буде з нами», — резюмував він.

Аби перемога настала якомога швидше, глава держави закликає об’єднати заради цього всі зусилля. На зустрічі з керівниками парламентських фракцій та лідерами депутатських груп він звернувся до народних депутатів з проханням підтримати скасування прибуткового податку на благодійні внески, які здійснюють волонтери, виключно на потреби АТО.

У тому, що українці спроможні об’єднатися в ім’я захисту рідної землі, Президент не сумнівається. Адже за останні півроку вони це вже продемонстрували. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»