Директор департаменту пенсійного
забезпечення Пенсійного фонду України
Владислав МАШКІН

Пенсійне забезпечення — тема, яка, напевно, ніколи не втратить своєї актуальності. Тож не дивно, що протягом години, відведеної для «прямої лінії», телефон редакції не замовкав ні на секунду. До того ж читачі надіслали десятки запитань електронною поштою. До нас зверталися ті, хто тільки планує йти на заслужений відпочинок, й нинішні пенсіонери, серед них і працюючі. І кожного цікавило щось своє, конкретне, наболіле.

Отже, на запитання читачів під час «прямої лінії» «Урядового кур’єра» «Пенсійне забезпечення громадян у 2013 році» відповідав директор департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Владислав Машкін.

Станіслав БУРКОВСЬКИЙ,  Хмельницька область:

— Владиславе Геннадійовичу, минулого року я пішов на пенсію. Та виявилося, що під час її оформлення до страхового стажу мені не зарахували три місяці перебування на військовій кафедрі (практика на полігоні) після закінчення інституту. В місцевому управлінні ПФ мотивують тим, що начебто за законом до стажу зараховують лише той час навчання, який зазначено в дипломі. Але ж військова кафедра була саме при інституті, тому не розумію: чому її не зарахували?

— Фахівці місцевого управління ПФ відповіли вам абсолютно правильно. За вітчизняним законодавством, до страхового стажу зараховується лише той період, який вказано у дипломі вишу. По закінченні інституту ви отримали диплом, і вам було присвоєно освітньо-кваліфікаційний рівень. Й увесь час навчання до цього моменту до страхового стажу вам зарахували. А перебування на військових зборах до часу навчання у виші вже не належить. Тому згадані три місяці вам і не зарахували. Законодавства в цьому питанні повністю дотримано.

Віктор ВІТРУК, м. Житомир:

— Як відомо, журналісти комунальних і державних ЗМІ прирівняні за умовами виходу на пенсію до державних службовців. Чи означає це, що чоловіки-журналісти мають іти на заслужений відпочинок не в 60, а в 62 роки, як і чоловіки-держслужбовці?

— Так, звичайно. Як держслужбовці, так і особи, умови виходу на пенсію яких прирівняні до держслужбовців, ідуть на пенсію відповідно до Закону «Про державну службу» в терміни, передбачені цим законом. Тобто в 62 роки. Але зауважу, що збільшення пенсійного віку для чоловіків-держслужбовців і для прирівняних до них осіб відбувається поступово. Тобто якщо такій людині до пенсії ще далеко, врешті вона піде на пенсію саме в 62 роки. Для тих же, хто має іти на заслужений відпочинок вже нині, цей термін трохи менший.

обре, коли пенсійних грошей вистачає на все!. Фото Володимира ЗАЇКИ

Лариса ХОРОШ,  м. Кривий Ріг:

— Які види виплат враховуються при обчисленні пенсій за нормами Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів», за який період та чи враховується авторський гонорар, а також інші доходи, з яких було сплачено внески?

— Відповідно до статті 16 Закону «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» при нарахуванні пенсії журналісту державного або комунального засобу масової інформації застосовуються норми, методика та нарахування пенсії державному службовцю.

За статтею 37 Закону «Про державну службу» пенсія державним службовцям призначається розміром 80 від суми їхньої заробітної плати, з якої було сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а до 1 січня 2011 року — страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Заробітна плата державних службовців складається з посадових окладів, премій, надбавки за вислугу років та інших надбавок.

Авторська винагорода (гонорар) не належить до зазначених складових заробітної плати, тому не враховується в заробіток, з якого обчислюється пенсія журналістам відповідно до статті 37 Закону «Про державну службу».

Згідно із законодавством, під час призначення пенсії посадовий оклад та надбавка за вислугу років враховуються в розмірах, установлених на день призначення пенсії. Інші виплати, що включаються в заробіток для обчислення пенсії, визначаються за вибором особи: за останні 24 календарні місяці роботи, яка дає право на цей вид пенсії, перед зверненням по пенсію або за будь-які 60 календарних місяців такої роботи підряд перед зверненням по пенсію незалежно від наявності перерв протягом цього періоду на роботі. Середньомісячна сума цих виплат за 24 або 60 календарних місяців визначається шляхом ділення загальної суми цих виплат за 24 календарні місяці роботи підряд перед зверненням по пенсію чи за 60 календарних місяців роботи підряд відповідно на 24 або на 60.

Галина Андріївна,  м. Чернігів:

— Маю 35 років загального стажу, з них 30 років на посадах, прирівняних до категорій посад державних службовців. У вересні 2012-го мені виповнилося 55 років, я вийшла на пенсію за віком достроково, звільнившись з роботи. А у вересні цього року досягну пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Запитання: чи матиму право на пенсію держслужбовця? І чи вплине на її розмір те, що пішла на заслужений відпочинок достроково?

— Якщо у вас є 20 і більше років стажу роботи на посадах, віднесених до категорій посад державних службовців, то після досягнення пенсійного віку, встановленого законом про державну службу, ви матимете повне право на пенсію державного службовця. Те, що ви вийшли на пенсію раніше за нормами Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», розмір пенсійної виплати не зменшить. Є лише дві обов’язкові умови: не менш як 20 років стажу роботи на посадах, віднесених до категорій посад державних службовців, і досягнення пенсійного віку. Якщо обох ви дотримаєтеся, абсолютно законно підете на пенсію державного службовця.

Анатолій ДІБРОВ, науковий пенсіонер, м. Одеса:

— З вересня 2003 року до березня 2013-го працював доцентом в Одеській державній академії будівництва і архітектури. Коли мені виповнилося 60 років, звільнився й оформив наукову пенсію. Та швидко повернувся на роботу в той самий заклад, на ту ж посаду. Тоді жодної матеріальної допомоги при виході на пенсію не отримував. Нині вже звільняюся з роботи повністю і йду остаточно на пенсію. Але коли звернувся по отримання матеріальної допомоги, начальник відділу кадрів сказала, що вже пізно, я начебто мав отримати допомогу, коли йшов на пенсію перший раз. Але тоді мене ніхто про це не попередив. Що тепер робити?

— Як я розумію, йдеться про матеріальну допомогу при виході на пенсію, яку виплачують за місцем роботи науковим працівникам. Але ж я фахівець із пенсійних питань. Ваше питання, на жаль, не у сфері моєї компетенції. Можу лише дати пораду: якщо ви гадаєте, що з вами вчинили несправедливо, спробуйте звернутися до фахівців Міністерства освіти і науки. Адже виплату допомоги науковим працівникам при виході на пенсію, як я знаю, передбачено в законодавстві, але докладніше роз’яснення і консультацію вам мають надати саме там.

Петро Васильович, полковник у відставці, військовий пенсіонер, м. Полтава:

— Я колишній льотчик, нині на заслуженому відпочинку. Отримував пенсію розміром 90 від колишньої заробітної плати. А нині, після підвищень пенсій певним категоріям військових пенсіонерів, сам розмір моєї пенсії зменшився до 80 від зарплати. Чому так?

— Ви помиляєтеся, Петре Васильовичу, розмір вашої пенсії не зменшився. Він і нині становить 90 від колишньої зарплати. Згадане вами підвищення пенсій військовим проходило в три етапи і на розмір самої пенсії, від якої воно нараховувалося, не вплинуло. Нова зарплата військових і нарахована від неї нова підвищена пенсія використовувалася лише для обчислення максимального розміру підвищення вашої пенсії. Сам же розмір вашої пенсії залишився таким, який встановлювався після перерахунку з 1 січня 2008 року. Просто до цієї пенсії додалося підвищення — на 35 максимум. А сама пенсія як нараховувалася вам у розмірі 90 від зарплати, так нараховується і нині.

Роберт ЗАХЛІБНИЙ, інвалід ІІ групи, учасник бойових дій, полковник у відставці, м. Львів:

— Хочу дізнатися: чому в березні цього року мені не було збільшено основного розміру пенсії, з якої нараховуються всі надбавки і доплати? Маю 49 років страхового стажу, з яких 4,5 року — бойових дій. Основний розмір моєї пенсії обчислювався ще із заробітку за 1971–1976 роки. Пенсію отримую відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

— З 1 березня 2013 року відповідно до постанови Кабміну і закону, за яким ви отримуєте свою пенсію, пенсії підвищувалися на коефіцієнт, який відповідає не менш ніж 20 темпів зростання середньої заробітної плати у минулому році. За минулий рік цей коефіцієнт становить 2,9%. А в законі написано, що якщо ваша пенсія торік зросла більш ніж на цей коефіцієнт, то підвищення цього року вам не проводилося.

— Так, моя пенсія зросла на більший коефіцієнт. Тепер все зрозуміло.

— Добре. Але ще додам, що в липні цього року ухвалено закон, за яким з 1 березня кожного року підвищуватимуть не саму пенсію, а розмір зарплати, який застосовується при її призначенні. А ті норми, які застосовували до вашої пенсії, цього року вже скасували. Отже, з березня 2014 року вже будуть щорічні підвищення на відповідний показник, але не менше, ніж показник інфляції в минулому році. Ось таке приємне нововведення чекає на вас наступного року.

Раїса ІЛЬЇНА, пенсіонерка,  м. Ніжин Чернігівської області:

— Є постанова Кабміну від 23.04.2012 року «Про підвищення рівня соціального захисту населення». Коли відповідно до неї перерахували мою пенсію, чомусь додали не 100 гривень, як більшості пенсіонерів, а тільки 29. В управлінні ПФ за місцем проживання мотивували тим, що я підпадаю під пункт 1 цієї постанови, і пенсію перераховували за рівнем зарплати 2007 року. Потім людям підвищували мінімальну пенсію, а мені ні, бо казали, що моя пенсія і так перевищує прожитковий мінімум. Хіба що додавали по одній гривні за стаж. І так врешті з усіма останніми надбавками, коли іншим пенсіонерам добавляли, а мені — відмовляли, вийшло, що ті люди, у кого стаж значно менший за мій, отримують тепер пенсію, більшу за мою. І де ж справедливість?

— Я допоможу вам розібратися і зрозуміти. За згаданою вами постановою пенсію перераховували з огляду на розмір середньої заробітної плати за 2007 рік. Перерахували і вашу пенсію, розмір якої, як я розумію, виявився більшим за прожитковий мінімум. З 1 травня 2013 року, незалежно від того, перевищує ваша пенсія прожитковий мінімум чи ні, вам, як і всім іншим пенсіонерам, додали до неї не менш як 100 гривень. Об’єктивно ваша пенсія ніяк не може бути меншою, ніж у людей, кому добавляли її до прожиткового мінімуму. Адже нині в Україні в жодного пенсіонера немає пенсії, нижчої за прожитковий мінімум. Отже, 100 гривень з 1 травня додали всім пенсіонерам, і вам також.

Юрій ПАСЮРА, голова громадської організації «Азовсталь — пам’ять Чорнобиля»,  м. Маріуполь:

— Який нормативно-правовий документ визначає форму довідки про фактично виплачені суми заробітної плати учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС у зоні відчуження?

— Форму такої довідки встановлено листом Мінпраці від 27 лютого 1996 року. В законі зазначено, що пенсії чорнобильцям нараховуються залежно від суми заробітної плати, нарахованої у зоні відчуження. Є два варіанти такої довідки. Перша — розрахункова: коли розрахунки провадяться залежно від кількості днів перебування ліквідатора в зоні відчуження, погодинної тарифної ставки, понаднормових, кількості вихідних днів тощо. Друга — довідка, яка видається з урахуванням фактично виплачених сум за роботу в зоні відчуження.

— Нам потрібен якраз другий вид такої довідки. Але підприємство відмовляється її надати, навіть нічим конкретно не аргументуючи. Але навіть Пенсійний фонд вважає, що такі довідки не треба видавати і розрахунок заробітної плати повинен проводитися відповідно до постанови Кабміну № 523 «Про порядок обчислення пенсій у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 30 травня 1997 року, чинність якої нині відмінено. І що ж робити?

— Я поясню. Чому існують два варіанти розрахунку заробітної плати за роботу в зоні відчуження? За розрахунковим варіантом нині підприємство рахує дні роботи в зоні відчуження, рахує кількість грошей, які мали бути заплачені, і на основі цих розрахунків видає відповідну довідку. Такі розрахунки для видачі довідки за запитом роблять вже нині. Але дивно, чому підприємство відмовляється її надати. В цих причинах слід ретельно розібратися. Я обіцяю вам з’ясувати причини відмови і вирішити це питання.

Роман СОКОЛОВСЬКИЙ,  м. Кіровоград:

— Управління Пенсійного фонду в Кіровограді відмовилося виплачувати мені кошти як дитині війни за рішенням місцевого апеляційного суду. Посилаються на брак коштів для цього. Міністр соцполітики Наталія Королевська через ЗМІ повідомила, що Кабінет Міністрів гроші на ці цілі виділив. Але я їх досі не отримав. Скажіть, будь ласка, слід мені чекати на ці виплати чи ні?

— Пенсійний фонд виплачує кошти Держбюджету лише в тих розмірах, які передбачені законодавчими актами. І нині за вітчизняним законодавством дітям війни передбачено виплату 7 від прожиткового мінімуму. А все, що перевищує цей розмір, не забезпечено фінансово. Так, у Держбюджеті передбачено певні кошти (те, про що ви згадали, і те, про що казала міністр) на виконання Закону «Про гарантії держави щодо забезпечення виконання судових рішень». Справді, такі кошти виділено, й розпоряджається ними Державна казначейська служба. Тому я не можу вам чітко сказати, коли, кому, за якими саме судовими рішеннями і в яких сумах їх виплачуватимуть, адже це питання не в моїй компетенції.

Валентина,  Житомирська область:

— Пропрацювала дояркою понад 20 років. Чи маю я право на пільгову пенсію? Чи правомірна вимога Пенсійного фонду, що я маю обов’язково надати їм довідку про виконання норм обслуговування тварин?

— Так, ви маєте право на пільгову пенсію. Але для підтвердження стажу роботи дояркою, а саме — виконання дояркою норм обслуговування тварин, обов’язково слід надати до ПФ довідку від господарства, де ви працювали, або, якщо воно ліквідоване, цей стаж має бути підтверджено на комісії при головному управлінні Фонду у вашій області. Це обов’язкова умова.

Тетяна Петрівна,  м. Київ:

— У 2014-му мені виповниться 55 років. Нині працюю на посаді, прирівняній до державної служби. І маю бажання піти на пенсію саме в 55 років, але за законом маю йти в 58 років. У зв’язку з цим запитання: нараховувати розмір моєї пенсії будуть у такому разі із зарплати за останні два роки чи все-таки за обрані мною п’ять років?

— Якщо ви говорите про пенсію, на яку плануєте піти в 55 років, то не слід забувати, що тоді вам можуть призначити лише звичайну пенсію відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Її розмір також буде зменшено на 6 за кожен рік до досягнення вами 58-річного віку, тобто на 18%. Ще важливо, будете ви йти на пенсію з посади державного службовця чи ні?

— Поки що напевно я цього не знаю.

— Отже, на пенсію в 55 років ви зможете піти за умови, якщо у вас є не менш ніж 30 років страхового стажу і ви обов’язково звільнитеся з роботи. Якщо звільнитеся з державної служби, то право на призначення пенсії відповідно до Закону «Про державну службу» у 58 років у вас може й не настати. Адже умова в цьому законі виписана чітко: на час досягнення 58-річного віку ви повинні перебувати на посаді держслужбовця. Цю умову маєте виконати обов’язково, якщо у вас на той момент не буде 20 років стажу роботи на посадах, зарахованих до категорій посад державних службовців. Тож я б вам порадив все-таки дочекатися настання пенсійного віку за чинним законодавством (тобто 58 років) і тоді вже йти на пенсію чи держслужбовця, чи за загальним законом. Бо однозначно, якщо ви підете на пенсію раніше, в 55 років, як плануєте, ви відчутно втратите в розмірі пенсійної виплати.

— І, якщо можна, ще одне запитання. Моя колега пішла на звичайну пенсію в 55 років також з посади, прирівняної до держслужби, і з часом повернулася на своє місце роботи. Наступного року буде якраз 10 років, як вона працює на цій посаді, й має бажання перейти на пенсію держслужбовця. Запитання: їй перерахують пенсію з того розміру, який їй встановили на момент виходу на пенсію, чи нарахують наново за два останні роки роботи?

— Якщо нині ця людина отримує звичайну пенсію за віком, то переведення проводитиметься за класичною схемою відповідно до Закону «Про державну службу»: враховується оклад, надбавка за ранг і за вислугу років на момент звернення за призначенням пенсії, тобто коли є звернення за призначенням пенсії. І ще — за 24 або 60 місяців до цієї дати вираховується середній розмір надбавок, доплат і премій, отриманих працівником. Отже, оклад, ранг і вислуга — на момент звернення; надбавки, доплати і премія — за будь-які 24 або 60 календарних місяців.

Михайло Віталійович,медпрацівник,  м. Дніпропетровськ:

— Владиславе Геннадійовичу, скажіть, будь ласка, чи зараховується до стажу, що дає право на виплату 10 пенсій медичним працівникам, час проходження військової служби?

— Якщо військову службу ви проходили на посаді середнього медичного персоналу (незалежно від найменування посад) в одному із закладів охорони здоров’я, які передбачено Переліком, що затверджено наказом Міністерства оборони від 20 травня 2004 року №162, то цю військову службу буде зараховано до страхового стажу, що визначає право на виплату грошової допомоги розміром 10 пенсій при призначенні вам пенсії за віком.

Олександр КОВАЛЬЧУК,  м. Донецьк:

— Зовсім скоро маю йти на пенсію за віком. Крім роботи за основним місцем, працюю за сумісництвом. Як має нараховуватися мені пенсійна виплата, тобто за яким законом, і чи врахують туди роботу за сумісництвом?

— Пенсію за віком нараховуватимуть вам за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Її розмір залежатиме від вашого страхового стажу та заробітку, з якого сплачено страхові внески до Пенсійного фонду. При цьому буде враховано ваш заробіток як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом.

Анатолій СИВУРА, військовий пенсіонер,  м. Київ:

— Я колишній співробітник МВС, отримую пенсію за вислугу років, призначену відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Проте розмір моєї пенсії нижчий за середній розмір пенсії за вислугу років працівників силових структур. Хочу дізнатися, чи повинен Пенсійний фонд провести мені відповідний перерахунок.

— Статтею 63 Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» визначено, що усі призначені за цим законом пенсії підлягають перерахунку у зв’язку зі зміною розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення військовослужбовців або у зв’язку із введенням нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, встановлених законодавством. Перерахунок пенсій здійснюється на момент виникнення права на перерахунок пенсій і провадиться у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів.

Пунктом 1 Порядку проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до закону, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 13 любого 2008 року № 45, визначено, що перерахунок раніше призначених пенсій проводиться у разі, якщо Кабінет Міністрів приймає рішення про зміну розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення військовослужбовців або у зв’язку з введенням для них нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення.

Тобто перерахунок вашої пенсії буде проведено, якщо уряд прийме відповідне рішення.

Микола, Київська область:

— Десять років пропрацював на виробництві зі шкідливими для здоров’я умовами праці, тобто за списком № 2. Хочу дізнатися: в якому віці матиму право на призначення пільгової пенсії?

— Чоловікам, які мають не менш як половину стажу роботи із шкідливими і важкими умовами праці, тобто не менш ніж 6 років 3 місяці, пенсії на пільгових умовах призначаються зі зменшенням пенсійного віку (60 років) на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи. Це передбачено пунктом «б» статті 13 Закону «Про пенсійне забезпечення».

За 10 років стажу роботи за списком № 2 ваш пенсійний вік буде зменшено на 4 роки, тобто матимете право піти на пенсію при досягненні 56-річного віку, якщо, звичайно, маєте 25 років стажу роботи.

Михайло Трохимович,  Луганська область:

— Я працюю й отримую пенсію по інвалідності ІІІ групи. В кінці цього року мені виповниться 60 років. Чи буде при призначенні пенсії за віком застосовано показник середньої зарплатні по країні за три попередні роки?

— Показник середньої зарплатні по країні за три роки, що передують року звернення за призначенням пенсії за віком, буде застосовано, якщо ви маєте 24 місяці страхового стажу, набутого після призначення чи попереднього перерахунку пенсії (який не врахований при обчисленні пенсії по інвалідності).

Світлана ІВАНЧЕНКО,   м. Черкаси:

— Чи матиму право на виплату грошової допомоги розміром 10 пенсій, якщо багато років пропрацювала на посаді методиста будинку піонерів?

— Робота на посаді методиста будинку піонерів не дає права на пенсію за вислугу років. А відтак і для виплати грошової допомоги вона також не враховується.

Олексій Петрович,  м. Кривий Ріг:

— Я працюючий пенсіонер. Чому мою пенсію не перераховують у зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму?

— Саме тому, що ви працюєте, ваша пенсія перерахунку в зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму не підлягає. Адже статтею 42 закону про пенсійне страхування такий перерахунок передбачено лише для непрацюючих пенсіонерів.

Олена Вікторівна,  Київська область:

— Цього року я робила перерахунок пенсії. Чому мені додали лише страховий стаж, а заробіток не врахували? Я маю право вибору чи вже ні?

— Звісно, таке право ви маєте. Але ж, ймовірно, заробляли ви не дуже багато?

—Так, мій заробіток був мінімальним.

— Отже, враховувати заробіток було просто недоцільно. Тому додали лише страховий стаж.

«Пряму лінію» підготувала і провела Любомира КОВАЛЬ, «Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Владислав МАШКІН. Народився 1979 року. Закінчив Національну юридичну академію України ім. Ярослава Мудрого 2001 року, юрист. Заслужений працівник соціальної сфери України. Нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, відомчими відзнаками Мінпраці, Пенсійного фонду. У Пенсійному фонді — з 2001 року. Обіймав посади головного спеціаліста, заступника начальника юридичного управління, заступника директора департаменту пенсійного забезпечення. З 2007 року — директор департаменту пенсійного забезпечення.

ПРЕС-ЦЕНТР «УК»

З питань органiзацiї та проведення «прямих лiнiй» i «круглих столiв» «Урядового кур’єра» звертатись до керiвника прес-центру Анни  ШИКАНОВОЇ на електронну адресу:  imrich@ukcc.com.ua.