З  8 жовтня в Миколаєві триває суд над міліціонерами з Врадіївки, яких підозрюють у скоєнні важких злочинів. Трьох підсудних звинувачують у згвалтуванні та побитті 29-річної Ірини Крашкової, а четвертого Михайла Кудринського — у приховуванні злочину. Засідання тривають в апеляційному суді, перше відбувалося у відкритому режимі. Наступні суд вирішив проводити у частково закритому режимі у зв’язку із характером злочину та необхідністю з’ясовувати інтимні подробиці. 

На першому засіданні у присутності всіх учасників процесу прокурор Наталя Висоцька зачитала обвинувальний акт, в якому прояснила обставини скоєних злочинів. Суть полягає в тому, що Ірину Крашкову мали намір вбити всі троє, але гвалтували двоє — Дрижак та Поліщук. Крім згвалтування, закінченого замаху на умисне вбивство та розбою, прокуратура звинувачує Дрижака у перевищенні службових повноважень. Так, під час роботи у Врадіївському райвідділі міліції Дрижак приховував заяви жителів району про скоєні стосовно них протиправні дії, а також виготовляв фіктивні довідки про нібито знищені наркотичні речовини. Багато заяв не були зареєстровані в установленому порядку, а при обшуку житла колишнього міліціонера було встановлено факт придбання та зберігання ним десяти грамів канабісу. Все це, на думку прокурора, дискредитує звання працівника міліції.

Подібні звинувачення висунуті і колишньому інспектору дозвільної служби Врадіївського РВ Дмитру Поліщуку, який «відзначився» тим, що незаконно видавав дозволи на придбання зброї, а сам незаконно купив мисливську рушницю і продав її.

Судові засідання проходитимуть чи не щодня,  тож на кінець року можна сподіватися на оголошення  вироку. Фото з сайту nikvesti.com

Щодо колишнього заступника начальника Врадіївського райвідділу міліції Михайла Кудринського, то він разом із Дрижаком намагався приховати злочин стосовно Крашкової. Більше того, Дрижак при потуранні Кудринського деякий час брав участь у розслідуванні цієї справи — фактично вів слідство проти себе. За даними прокуратури, Кудринський і  Дрижак тиснули на Рабіненка: били його та змушували давати неправдиві свідчення.

Також прокуратурою в інтересах держави пред’явлено цивільний позов до підсудних про стягнення витрат на стаціонарне лікування потерпілої від злочину. Сума позову — 10 тисяч 581 гривня 67 копійок.

Після зачитаного обвинувачення суддя запитала, чи визнають підсудні свою вину. Євген Дрижак провину не визнає повністю і готовий пояснити суду, чому саме. Не визнає він і цивільний позов. Дмитро Поліщук визнає свою провину частково — за епізодами незаконного продажу зброї, але участь у згвалтуванні та побитті Ірини Крашкової заперечує. Сергій Рабіненко визнає провину частково: віз Ірину, але не бив. Михайло Кудринський провину заперечує. 

Суд визначився з порядком судового розгляду. Зокрема вирішено досліджувати докази у справі в повному обсязі та за епізодами: спочатку щодо згвалтування. Першим допитали Рабіненка, потім показання давала Ірина Крашкова, відтак будуть опитані свідки, вивчена доказова база, а після цього про свою «неучасть» у справі розкажуть Дрижак, Поліщук та Кудринський.

Як розповів адвокат підсудного таксиста Рабіненка Олексій Гончарук, його підзахисний заявив, що не бив і не ∂валтував дівчину, а тільки віз її на своїй машині на вимогу капітана Євгена Дрижака. За словами адвоката, головний фігурант у цій справі — Дрижак, який погрожував таксистові фізичною розправою і тим, що підкине йому та його родичам наркотики.

На першому засіданні суд мав намір допитати постраждалу, але Ірині стало зле. Учора вона давала свідчення, у яких підтвердила: гвалтували її Дрижак і Поліщук.

«УК» і надалі інформуватиме про перебіг розгляду справи.