Після екологічного лиха на Грибовицькому сміттєзвалищі, Міністерство екології та природних ресурсів України (Мінприроди) почало активно працювати над ідентифікацією всіх сміттєзвалищ в країні. Бо, як з’ясувалося, до цього в Україні не було ніякого реєстру звалищ відходів: ні легальних, ні нелегальних. Тому очільник Мінприроди Остап Семерак наразі заявив про формування інтерактивної карти, до якої зможе долучитися кожний небайдужий громадянин (наприклад, зробити фото звалища відходів із мобільного пристрою і направити у відомство). Це дасть можливість реально бачити, де зафіксовано сміттєзвалище, а також мати можливість співставити надану інформацію з кадастровою картою.

Наразі проблема побутових відходів, як і багато інших українських проблем, з часом не просто не вирішується, а набуває усе більшої гостроти.

Стосується це і ринку переробки відходів, який у Європі став дуже прибутковим, а в Україні він просто відсутній. Кажуть, для того, щоб сміття все ж почали переробляти, необхідні зміни до законодавства. Відповідний законопроект «Про відходи» в новій редакції вже зареєстрований у Верховній Раді. Він зобов'яже виробників переробляти відходи власної продукції, а ті хто, цього не робитиме, підпадуть під величезні екологічні податки.

Основним його стрижнем є запровадження вимог, спрямованих на попередження утворення відходів, розширення вторинного використання ресурсів та утворення системи їх переробки.

Адже за різними оцінками експертів, у нас переробляється лише 3 – 8% відходів, тоді як у країнах ЄС – понад 60%. На вітчизняні звалища потрапляє близько 95% твердих побутових відходів, у тому числі й небезпечні.

На сьогодні у країні є 4 сміттєспалювальних заводи: у Києві, Дніпрі, Харкові та окупованому Севастополі. Але працює лише київський завод «Енергія», який, до речі, до 1 серпня прийматиме ще й львівське сміття з Грибовицького сміттєзвалища.

На думку експертів, комплексне управління відходами починається зі змін поглядів на те, чим є побутові відходи. Традиційні відходи орієнтовані на зменшення небезпечного їх впливу на навколишнє середовище шляхом ізоляції сміттєзвалища від ґрунтових вод, очистка викидів сміттєспалювальних заводів тощо. Нетрадиційні – на вхідний контроль побутових відходів, тобто розумінні того, що побутові відходи складаються з різних компонентів, які в ідеальній ситуації не повинні змішуватися між собою, а мають утилізуватися окремо один від одного найбільш вигідними екологічно-економічними методами.

Тож основним етапом управління твердими побутовими відходами є розв’язання проблеми з їх утилізацією, що передбачає: роздільний збір небезпечних компонентів твердих побутових відходів; скорочення відходів; вторинна переробка відходів; спалювання відходів; захоронення твердих побутових відходів.

Громадяни, які звертаються на урядову «гарячу лінію», переконані, що переповнені сміттєві полігони та нелегальні смітники становлять небезпеку для природи й людей. Тільки впровадження замкнутого циклу переробки побутових відходів дозволить вирішити цю назрілу для України проблему.

Так, заявниця з Львівської області зателефонувала на урядову «гарячу лінію», щоб рятувальники загасили пожежу на Грибовицькому сміттєзвалищі, що знаходиться поблизу Львова. Повідомила, що містом стрімко поширюється сильний неприємний запах, що впливає на стан здоров'я населення. Жінку повідомили з Департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради, що пожежу на сміттєзвалищі ліквідовано, вивіз сміття на сміттєзвалище в с. Великі Грибовичі призупинено.

Заявник із Дніпропетровщини звернувся на урядову «гарячу лінію» з приводу стихійного сміттєзвалища за залізничним переїздом. Чоловік просив вжити дієвих заходів щодо ліквідації цього звалища відходів, яке примножується. Управління промисловості та екології Дніпродзержинської міської ради повідомило громадянина про те, що ліквідація таких сміттєзвалищ перебуває на постійному контролі керівництва міста, і це сміттєзвалище включене до переліку заходів по його знищенню.

Житель Києва поскаржився на урядову «гарячу лінію» через постійний сморід від сміттєзвалища, яке утворили за 300 метрів від його будинку. Громадянин може лише спостерігати як сюди везуть не лише побутові відходи, а й промислові. Іноді тут навіть працює бульдозер, що підгортає сміття. Чоловік прохає прибрати стихійне сміттєзвалище, висота якого вже сягає до 10 метрів. Державною екологічною інспекцією у місті Києві було направлено відповідного листа до Деснянської районної в місті Києві адміністрації з додаванням матеріалів та фотознімків фіксації цього сміттєзвалища і приписом про вжиття невідкладних заходів щодо його ліквідації та приведення території в належний екологічний стан.

Урядова «гаряча лінія» забезпечує оперативність реагування на проблемні питання, порушені в зверненнях громадян, особливо тих, які потребують невідкладних заходів щодо ліквідації негативних впливів на життя і здоров’я людей.

Загалом за період з 11 по 17 липня на урядову «гарячу лінію» надійшло 40 968 дзвінків, через Інтернет зареєстровано 651 звернення.

0-800-507-309 – урядова «гаряча лінія» – працює цілодобово.

0-800-503-045 – «гаряча лінія» для підприємців.

0-800-505-607 – спеціалізована «гаряча лінія» для постраждалих під час Революції Гідності.

044-284-19-15 – для жителів м. Києва.

+380-44-284-19-15 – для громадян, які перебувають за кордоном.

Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua.