Ситуація, яка склалася на сході України, постійно вимагає від нашої держави не лише матеріальних, але й людських ресурсів. Все більше українців змушені братися за зброю, щоб захистити територіальну цілісність і незалежність країни.

Обов’язок держави – забезпечити соціальний захист учасників антитерористичної операції (АТО). Проте чи всі військовослужбовці можуть отримати статус учасника бойових дій і що для цього потрібно?

Згідно із статтею 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасниками бойових дій визнаються військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані) і працівники військових формувань України, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи в районах проведення АТО, а також працівники підприємств, установ та організацій, які залучалися і брали безпосередню участь в АТО та в районах її проведення.

Підставою для надання статусу учасника бойових дій є:

– документи про залучення громадян до виконання завдань або направлення (прибуття) у відрядження в райони АТО;

– довідка встановленого зразка, яку у місячний строк після завершення особами виконання завдань АТО зобов’язані подати керівники підприємств, установ, організацій до міжвідомчої комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій.

Існує певний порядок отримання посвідчення учасника бойових дій:

1. Після завершення виконання завдань АТО військовослужбовці мають право звернутися з рапортом на ім’я начальника (командира) територіального управління, з’єднання, військової частини, підрозділу (загону), навчальної військової частини (центру), бази, установи, закладу Національної гвардії України щодо надання їм статусу учасника бойових дій.

2. За результатами поданих рапортів структурні підрозділи (посадові особи) військової частини подають на розгляд та вивчення атестаційної комісії військової частини відповідні підтверджуючі документи. Копії документів та витяги з наказів мають бути належним чином оформлені з відповідною відміткою про їх засвідчення і скріплені гербовою печаткою військової частини.

3.За результатом розгляду та вивчення поданих структурними підрозділами (посадовими особами) документів атестаційна комісія військової частини готує відповідний висновок, що оформлюється протоколом, та подає його командиру військової частини. Він приймає рішення щодо оформлення довідки.

4. Комісія з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій Національної гвардії (комісія НГУ) України вивчає документи, надіслані з військової частини, у разі потреби заслуховує пояснення осіб, стосовно яких вони подані, свідків та у місячний термін з дня надходження документів приймає рішення щодо надання статусу учасника бойових дій.

5. На підставі рішення комісії НГУ Головне управління Національної гвардії України видає військовослужбовцеві посвідчення учасника бойових дій.
Рішення про надання статусу учасника бойових дій приймає міжвідомча комісія з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій, яка утворюється Державною службою України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції.

Статус та посвідчення учасника бойових дій видаються органами Міноборони, МВС, Національної гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Адміністрації Держприкордонслужби, Адміністрації Держспецтрансслужби, Генеральної прокуратури України, Управління державної охорони, Адміністрації Держспецзв’язку, ДСНС, ДПтС.

Серед основних запитань, із якими військовослужбовці звертаються на урядову «гарячу лінію», переважають два: пришвидшення розгляду документів про надання статусу учасника бойових дій та затримка видачі посвідчень учасника бойових дій. Найбільша кількість таких звернень надійшла від жителів м. Київ, а також Донецької, Дніпропетровської, Полтавської та Чернігівської областей.

Так, заявник із м. Біла Церква Київської області звернувся на урядову «гарячу лінію» для пришвидшення розгляду документів із надання йому статусу учасника бойових дій. Потрібні документи, як запевнив учасник АТО, він направив до комісії з розгляду питань АТО при Міністерстві внутрішніх справ України одразу ж після повернення із зони АТО. Після місячного терміну очікування, громадянин знову звернувся до вище зазначеної комісії, проте його справа так і не була вирішена. Невдовзі заявника було письмово повідомлено, що рішенням комісії МВС України з питань розгляду матеріалів про визначення учасником бойових дій працівників органів внутрішніх справ йому встановлено статус учасника бойових дій, а отримати посвідчення він може в управлінні кадрового забезпечення ГУМВС України в Київській області. Під час зворотного зв’язку із учасником бойових дій було встановлено, що він задоволений таким рішенням.

Учасник АТО із Житомирської області повідомив фахівців урядової «гарячої лінії» про те, що навесні минулого року подав документи до Овруцького РВ УМВС у Житомирській області для отримання статусу учасника бойових дій, проте посвідчення учасника бойових дій у встановлений термін він так і не отримав. Зворотним зв’язком із заявником було підтверджено, що його звернення не залишилося без уваги, а для отримання посвідчення учасника бойових дій він був офіційно запрошений до управління кадрового забезпечення УМВС у Житомирській області, де й отримав документ.

Майже рік довелося чекати отримання статусу учасника бойових дій заявнику із Дніпропетровщини. Декілька разів він надсилав листи в управління кадрового забезпечення ГУ МВС України в Дніпропетровській області. І лише звернення на урядову «гарячу лінію» нарешті дало можливість учаснику АТО отримати заслужений статус учасника бойових дій. Заявник під час зворотного зв’язку із вдячністю повідомив, що отримав посвідчення та відповідне рішення у відділі кадрів УКЗ ГУМВС у Дніпропетровській області.

Загалом за період з 14 по 20 березня на урядову «гарячу лінію» надійшло 49 414 дзвінків, через Інтернет зареєстровано 779 звернень.

0-800-507-309 – урядова «гаряча лінія» працює цілодобово, для постраждалих під час Революції Гідності діє спеціалізована «гаряча лінія» – 0 800-505-607.

044-284-19-15 – для жителів м. Києва.

+380-44-284-19-15 – для громадян, які перебувають за кордоном.

Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua