За зловживання владою до службових осіб, які займають відповідальне становище, можуть суттєво посилити санкції. Про це йдеться у законопроекті «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо посилення відповідальності за вчинення злочинів службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище)» (№2405а), що підготувала група народних депутатів.

Ініціатива передбачає доповнення ст. 364 Кримінального кодексу України новою частиною, згідно з якою за зловживання владою або службовим становищем особу, яка його вчинила, каратимуть позбавленням волі на строк від 8 до 12 років з конфіскацією майна та зі спеціальною конфіскацією. Для решти посадовців санкції й надалі обмежуватимуться арештом на строк до 6 місяців або обмеженням чи позбавленням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк.

Скажімо, хто з нас у своєму житті не стикався з перевищенням повноважень працівниками міліції, бездіяльністю робітників комунальної сфери, службовців органів місцевого самоврядування та місцевих державних адміністрацій чи державних виконавців територіальних органів Мін’юсту? Бо саме у незмінності роботи цих структур громадяни вбачають найбільші зловживання.

Так, з початку цього року на урядову «гарячу лінію» надійшло майже три тисячі звернень про такі правопорушення. Більшість із них від жителів міста Києва, Дніпропетровської, Одеської, Харківської, Львівської та Донецької областей.

Процедура оформлення вантажу через митницю занадто складна, проте незнання і недотримання певних правил загрожує як мінімум штрафом, як максимум — конфіскацією вантажу. Заявник із міста Києва поскаржився на працівників Київської міської митниці Державної фіскальної служби, які, на його думку, свідомо затримували митне оформлення вантажу, що завдало збитків підприємству. Після звернення заявника на урядову «гарячу лінію» вантаж на митниці одразу оформили, що й підтверджено зворотним зв’язком.

Жителя міста Ірпеня Київської області, учасника АТО, обурило бюрократичне ставлення працівників управління Державного агентства земельних ресурсів України до його потреб. Пільговику відмовили у реєстрації заяви на отримання земельної ділянки, мотивуючи це відсутністю працівника, уповноваженого реєструвати такі заяви. Після звернення на урядову «гарячу лінію» його заяву про виділення земельної ділянки зареєстрували, що особисто підтвердив заявник.

Вимушена переселенка із Донецької області (тимчасово проживає у  Херсоні) розповіла про некоректну поведінку слідчої Дніпровського районного відділу Херсонського міського управління Міністерства внутрішніх справ України в Херсонській області, яка відмовилася розглядати її питання щодо відновлення втрачених документів. Після звернення заявниці на урядову «гарячу лінію» та проведеної у регіональному відділенні міліції виховної бесіди із слідчою на тему ввічливого та коректного спілкування з громадянами, поновлені документи жінка отримала.

Загалом за період із 19 по 25 жовтня на урядову «гарячу лінію» надійшло 115 186 дзвінків, через інтернет зареєстровано 543 звернення.

0-800-507-309 — урядова «гаряча лінія» працює цілодобово.

044-284-19-15— для жителів м. Києва.

+380-44-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном.

Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua