ТЕРИТОРІЯ ДУШІ 

У Чернігові з’явився мистецький проект під відкритим небом 
 

Виставка з картинами, графікою, скульптурами та музичним супроводом на Алеї героїв нагадувала абстракцію, в якій навіть прогалини мали естетичний вигляд. Однак перше, що змусило зупинитися і покрутити головою з думкою «чи не перегрілася під сонцем», — сріблясті скульптури трьох дівчат, котрі спокійно … прошкували до лавки. Сіли, про щось тихенько перемовляються. Завбачивши фотоапарат, завмерли. Заради такої оказії варто було пожертвувати місцем у холодку. Тим більше, що то були не єдині дивовижні явища. Неподалік стояв золотавий юнак з такою ж  самою трояндою, а біля входу на виставку приязно усміхався Амурчик з луком, охоче повертаючись до дівчат, котрі бажали з ним сфотографуватися.

Не щодня побачиш скульптури, які розмовляють. Фото автора

Усі сумніви стосовно містичності проявів розігнав  директор Чернігівського музею сучасного мистецтва «Пласт-Арт» Борис Дєдов, котрий розповів, що фестиваль «Територія душі», аби викликати щонайбільше вражень, і має бути таким багатоплановим. Художники з Києва, Львова, Одеси, Чернігова — Лариса Клюшкіна, Ольга Соловйова, Володимир Матвійцев, Ольга Петрова — показали через картини своє ставлення до життя, а творча молодь музею «зафонтанувала» ідеями «живих скульптур». Тут же, на виставці, представлено дерево слов’ян, котре є символом єдності багатьох націй, які мають спільне коріння, традиції та звичаї…

Доки ми розмовляли, знайома трійця сріблястих дівчат завмерла на висоті, практично у небі — поряд з художнім полотном, котре зображує вітер. Погожим днем, повним простору і сонячного проміння, сяяли всі картини, гармонійно  вписуючись у святковий настрій гостей проекту. Під звуки скрипки експозиція просто неба закликала приєднатися до гурту всіх, чия душа прагне позитиву. Це був той випадок, коли мистецтво і його поціновувачі знайшли одне одного.