Уряд наголошує, що під час реформування системи оплати праці, неприпустимим є порушення законодавства щодо затримки роботодавцями заробітної плати працюючим. Одним із таких неправомірних заходів вважаються невиплати і без того невеликої зарплатні працівникам бюджетної сфери. Бо людина, яка працює, має отримувати свою зарплату в повному обсязі, а не частково і не через певний проміжок часу. Нещодавно глава Уряду наголосив на тому, що підприємства чи установи, які ухиляються від регулярних виплат заробітної платні працівникам, повинні понести за це як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.

За інформацією Урядового контактного центру, більшість питань після звернень громадян на урядову «гарячу лінію» щодо погашення заборгованості із заробітної плати вирішується. Стосується це передусім бюджетних організацій, де в основному і порушують саме строки виплат заробленого громадянами.

Як показали звернення на урядову «гарячу лінію», оплата праці є найбільш гострою серед інших проблем, які нині турбують більшість. Найчастіше заявники запитували про погашення заборгованості з виплати заробітної плати (невчасна виплата коштів; тривала, понад два місяці невиплата; неповна виплата). Майже третина звернень стосувалася порушення термінів виплат зарплат в установах бюджетної сфери, зокрема в освітніх та медичних закладах.

Значна кількість скарг, пов’язаних із виплатою коштів бюджетникам, зафіксована у Львівській, Донецькій (зокрема й на окупованій території), Чернігівській, Івано-Франківській, Сумській, Вінницькій, Харківській та Дніпропетровській областях.

Зокрема, затримкою коштів у Львівській області найбільше невдоволені працівники медичних установ Самбірського району та міст Львова і Борислава, Донецькій — освітяни міста Світлодарська, Чернігівській — медики Прилуцького району та освітяни міста Чернігова, Івано-Франківській — працівники освіти Городенківського району та медичних закладів Коломийського району, Сумській — медичні працівники Буринського району та освітяни Путивльського району тощо.

Наприклад, заявниця з Івано-Франківської області скаржилася на затримки заробітної плати у липні ц. р. у Снятинському районному центрі первинної медико-санітарної допомоги. Заборгованість була погашена у повному обсязі протягом декількох днів після звернення на урядову «гарячу лінію», що і було з’ясовано під час зворотного зв’язку.

Жителька міста Ніжин Чернігівської області повідомила фахівцям урядової «гарячої лінії» про невиплату їй заробітної плати за червень 2015 року в Ніжинській загальноосвітній школі № 15. Виконком Ніжинської міськради Чернігівської області повідомив, що кошти були виплачені у повному обсязі. Заявниця також підтвердила отримання коштів.

Громадянка із міста Коломия Івано-Франківської області поскаржилася на затримку із виплати заробітної плати за червень поточного року в Коломийському навчально-виховному комплексі № 9. Департаментом освіти і науки Івано-Франківської облдержадміністрації було опрацьовано це звернення та повідомлено про погашення заборгованості заявниці.

Отримано також скаргу від вчительки Путивльської загальноосвітньої школи № 1 Сумської області щодо невиплати заробітної плати за травень ц. р. та відпускних коштів у вищевказаному освітньому закладі. У відповіді Путивльської райдержадміністрації Сумської області повідомлялося, що кошти жінці були виплачені через декілька днів після її звернення на урядову «гарячу лінію», що й підтвердила заявниця.

Загалом за період з 12 по 18 жовтня на урядову «гарячу лінію» надійшло 110 407 дзвінків, через Інтернет зареєстровано 538 звернень. 0-800-507-309 — урядова «гаряча лінія» працює цілодобово. 044-284-19-15 — для жителів м. Києва. +380-44-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua