Торік лісгоспи, що працюють під егідою Державного агентства лісових ресурсів, продали громадянам майже 900 тисяч ялинок (виручка становила 38 мільйонів гривень). Цього року голова відомства Віктор Сівець заявив про готовність запропонувати на продаж у півтора раза більше новорічних дерев.

За його словами, основну кількість ялинок вирощують на спеціальних плантаціях, зокрема під лініями електропередач. Тому шкоди довкіллю через заготівлю ялинок не завдають. Рекламуючи переваги натуральних новорічних дерев перед штучними, пан Сівець нагадав, що виробництво пластикових імітацій вимагає чималих витрат енергії, а коли така імітація стає старою і непривабливо, то під час її утилізації виникає багато проблем.

Для боротьби з ялинковими браконьєрами лісівники створять спільні з міліцією рейдові групи, які працюватимуть як у самих лісових масивах та виїздах з них, так і на ялинкових базарах. Та навіть перевіряти легальність дерев у перехожих (торік траплялося, що за придбані «ліві» ялинки людям довелося платити штрафи). 

Відрізнити законну ялинку від браконьєрської можна буде за пластиковою биркою, на якій нанесено штрих-код та індивідуальний номер. Зелених патрулів оснастять приладами для зчитування штрих-кодів, а громадяни зможуть дізнатися про час та місце заготівлі ялинки, повідомивши про номер її бирки та назву підприємства-заготівельника на спеціальну телефонну лінію зі стаціонарного (044-587-63-73, безкоштовно) або з мобільного (короткий номер 236, вартість дзвінка — 2 гривні/хвилина) телефону. Є також можливість зробити це через сайт або смс.

За повідомленнями прес-служби держагентства, торік середня ціна новорічного дерева була у межах 50–52 гривні (проведене опитування серед співробітників редакції показало, що в Києві дерева продавали в середньому за 85 гривень). Нині прогноз держструктури щодо середньої ціни — 52–55 гривень, але, як справедливо уточнив Віктор Сівець, питання остаточної ціни визначає безпосередньо продавець продукції. Раніше в агентстві неодноразово пояснювали, що вартість бирки (близько 1 гривня) істотно на остаточну вартість самої ялинки не впливає.

Купуючи ялинку, перевіряйте її легальність. Фото УНIAН

Усі лісопідприємства купують бирки у виробника за власні кошти.

На запитання «УК» щодо того, яким документом запроваджено пластикові бирки і як будуть реалізовувати ялинки, вирощені у приватних та комунальних лісах, голова агентства відповів так: «Електронний облік деревини, зокрема і ялинок, запроваджено відповідно до Концепції створення єдиної державної системи обліку деревини, схваленої розпорядженням Кабміну від 16. 09. 2009 року, та Плану заходів щодо реалізації цієї Концепції, затвердженого розпорядженням Кабміну від 18. 11. 2009 р.

Приватних лісів в Україні не існує. У нас власність лісів — державна та комунальна. Якщо комунальні підприємства хочуть реалізувати вирощені ними ялинки, вони повинні узгодити ліміти з Міністерством екології. Щоб захистити ліси від незаконних вирубувань, є спільний наказ Держлісагентства та МВС, щоб не допустити реалізації новорічних ялинок без бирок («Про взаємодію органів внутрішніх справ та державних органів лісового господарства щодо забезпечення охорони хвойних насаджень у передноворічний період 2013 року». — О. Л.). Тому наші підприємства передають бирки (за відповідну плату. — О. Л.) комунальним підприємствам і вводять інформацію з них у електронну базу даних. І зрубані комунальними підприємствами ялинки так стають уже легальними.

Лісову і господарську діяльність веде і контролює Державне агентство лісових ресурсів. Тому після заявки від комунального лісопідприємства зрубати скількись ялинок туди виїжджають наші фахівці, перевіряють, чи є ці дерева на плантаціях. І якщо все в рамках закону, вони отримують бирки. Вони все знають, це вже третя кампанія».

На думку керівника лісового агентства, запровадження бирок дає позитивні результати. В 2011 році було виявлено близько 10 тисяч незаконно зрубаних ялинок, в 2012-му — 3743. Цього року у відомстві очікують, що незаконних ялинок буде лише кілька сотень. Також лісове відомство порахувало, що завдяки новації від незаконного вирубування було збережено понад 400 гектарів хвойних насаджень.

ДО РЕЧІ

Головну ялинку країни цього року розмістять біля столичної Арки Дружби. Висота новорічного дерева становитиме 14 метрів. За конструкцією це буде металевий каркас, у відгалуження якого вставлять живі сосни. Також на майданчику біля Арки працюватиме новорічний ярмарок, резиденція Діда Мороза, дитяча крижана гірка.

Від редакції. Найближчим часом «УК» планує ознайомити читачів із думкою голови Державного агентства лісових ресурсів Віктора Сівця щодо широкого кола лісових проблем.