У різних районах Запоріжжя люди знайшли велику кількість листівок із закликами не чинити опору російським окупантам, а приймати їх хлібом-сіллю,  наче визволителів. Громадян закликають не перешкоджати руху ворожої військової техніки і обіцяють їжу за виявлення «українських терористів». Схоже, широкомасштабна операція психологічного впливу  на населення у східній та південній частинах України набирає обертів.

Проте люди побачили, що надруковано листівки дуже примітивно. А запоріжці вже звикли до високої якості місцевої друкованої продукції. Річ у тому, що найбільші запорізькі друкарні відмовилися виконати ганебне замовлення, попри його фінансову вигідність.

— У нинішніх складних умовах ми вирішили не друкувати газет, журналів і листівок, у яких псевдопатріоти і «піклувальники про інтереси простих людей» закликають до «місцевих референдумів», підписувати від імені жителів регіонів заклики до глав інших держав із проханням про військову допомогу, вимагати від української влади негайного надання окремим областям якихось преференцій і матеріальних благ. Жодного такого матеріалу не буде надруковано в нашій друкарні, — заявив директор  видавничого дому «Кераміст» Дмитро Плеханов.

Попри пікети комуністів запорізькі поліграфісти відмовили їм у своїх послугах. Фото надане автором

Підтвердження серйозних намірів друкарів навіть попри  укладений контракт і небезпеку судових позовів — те, що вони відмовилися друкувати газету місцевих комуністів. У відповідь комуністи  пікетували видавництво, погрожували судовими позовами. Та поліграфісти залишилися непохитними у своєму рішенні. Їх підтримали і рекламісти.

Так, Запорізьке представництво Всеукраїнської асоціації операторів зовнішньої реклами  прийняло два важливих рішення. Перше — про відмову розміщувати рекламні матеріали, що мають сепаратистський характер, спрямовані на розділення країни або розкол суспільства. Друге — про  конкурс на кращий сюжет соціальної реклами, спрямованої на об’єднання країни та зняття соціальної напруги.