Україна, згідно з тристоронніми брюссельськими домовленостями, 31 жовтня завершує закупівлю у російського «Газпрому» двох мільярдів кубометрів природного газу за ціною 227 доларів. Рішення про продовження імпорту палива залежатиме від його ціни. Про це повідомив на щорічному форумі директорів «Диригенти змін», що відбувся у столиці, голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

Вітчизняний фахівець також розповів, що на сьогодні вартість європейського газу нижча від встановленої «Газпромом»: «Ми почали купувати газ на реверсі за привабливішими цінами, ніж російський. Це невеликі обсяги, але вони є».

Із початку листопада повного припинення імпорту російського газу не відбудеться, але його обсяги буде значно скорочено. «Ми балансуватимемо між європейським і російським газом, щоб оптимізувати портфель закупівель», — цитує УНІАН слова Андрія Коболєва.

Щодо перспективи на наступний рік, то Україна цілком зможе обійтися без закупівель російського газу, обмежившись імпортом із Європи, та за умови істотного скорочення споживання всередині країни.

А до кінця цього року Україна розраховує отримати півмільярдний доларовий кредит від Світового банку й використати ці гроші на закупівлю природного газу. Наша країна хоче домовитися з банком про можливість закуповувати газ за кредитні кошти як з європейського, так і з російського боку. «Зі Світовим банком схема закупівлі газу поки що не затверджена. Саме це і є предметом переговорів. Ми намагаємося розширити спосіб використання грошей для обох кордонів, щоб мати максимальну гнучкість», — зазначив очільник «Нафтогазу».

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»