Міністр аграрної політики та продовольства Ігор Швайка провів у середу чергову зустріч з журналістами. Він поінформував їх про актуальні питання, на яких зосередило увагу його відомство упродовж останніх півтора-двох тижнів. Головний аграрій проаналізував ситуацію на ринку зернових, проблеми, які виникли у селян у зв’язку з воєнними діями на сході України, розповів про зареєстрований та підтверджений випадок африканської чуми у Крутах на Чернігівщині та заходи, яких вживатиме міністерство щодо забезпечення продовольчої безпеки країни.

За словами Ігоря Швайки, зерновий ринок радує сьогодні українців: приміром, науковці Інституту аграрної економіки Аграрної академії наук України спрогнозували, що нинішній врожай цих культур становитиме 64 мільйони тонн. Працівники міністерства на підставі даних, які опрацювали в обласних адміністраціях, вийшли на дещо меншу цифру — 60,5 мільйона тонн. «Різниця криється у врожайності кукурудзи, передусім у південних регіонах України. Окрім того, враховано втрати через окупований Крим та східні області, де тривають бойові дії, — сказав міністр. — До речі, станом на 13 жовтня зернові уже зібрано на 82% площ, при цьому намолочено 47—48 мільйонів тонн збіжжя. На шести мільйонах гектарів селяни посіяли озимі під урожай наступного року. Це — 81% прогнозованих площ. Озиму ж пшеницю посіяно на 87% площ; 2,1 мільйона тонн зерна закуплено у сільгоспвиробників у серпні та вересні 2014 року. Ще 0,6 мільйона тонн — законтрактовано. Таким чином баланс зернових у 2014—2015 маркетинговому році буде кращий, ніж у рекордному попередньому».

Ігор Швайка повідомив, що аграрії країни виробили нинішнього року 24 мільйони тонн пшениці, що на 1,7 мільйона тонн більше, ніж минулого. Відтак Україна вже експортувала 5,6 мільйона тонн зерна. Варто зазначити — високої якості. Працівники Держсільгоспінспекції, які контролюють це питання, відчувають подекуди перепони: не скрізь їх допускають на елеватори.

Міністр також повідомив, що 16 жовтня в Харкові розглядатимуть питання надання допомоги аграріям Луганської та Донецької областей, які зазнали втрат через війну. «Бойовики у них відбирають вирощене і вивозять в Росію. А те, що аграріям сходу вдається вберегти, вони не можуть продати в Україні за межами лінії фронту. Бо є проблеми з перевезенням зернових залізничним транспортом, зокрема в Луганській області. Ми пропонуємо побудувати новий автомобільний перехід та елеваторні потужності у Сватовому — пункті, найбільш наближеному до Південної залізниці», — повідомив він.

За словами головного аграрія країни, середній обсяг втрат сільгоспвиробників на сході через ускладнену логістику становить 250—300 гривень на тонні. Окрім того, для них з тієї ж причини дорожчають пально-мастильні матеріали. А продавати зернові хліборобам сходу доводиться дешевше, ніж їхнім колегам з інших областей України. 

 Олександр ЗАБУЖЕНКО
для «Урядового  кур’єра»