За повідомленнями правоохоронних структур можна зробити висновок: вибухів на прикарпатській ділянці міжнародного магістрального газопроводу «Уренгой-Помари-Ужгород» було кілька. Усі на території Рожнятівського району. Перший стався 12 травня о 4.50  ранку в селі Небилів біля хутора Лавага. Трубу розірвало, з неї почав витікати газ. Співробітники Богородчанського лінійного виробничого управління  магістральних газопроводів «Прикарпаттрансгазу» одразу виїхали на місце події і почали ліквідувати аварію. Саме під час проведення ремонтних робіт о 19.45 того ж дня на  відстані 40 метрів від місця аварії стався другий вибух, який  спричинив лише вм’ятину в трубі без витоку газу.

На місце події виїхав прокурор області, його заступник, представник Генеральної прокуратури, а також  слідчо-оперативна група міліції, експерти,  кінологи та піротехніки.

А через день, близько десятої ранку 14 травня, оператор газорозподільної станції Рожнятів при обході наземних газопроводів виявив пошкодження  магістрального газопроводу на території села Нижній Струтин поблизу річки Чечва, де труба виходить із землі на поверхню.

«Всі три вибухи йдуть за одним почерком – закладаються відповідні вибухові пристрої в землю безпосередньо під газопроводом. Дані свідчать, що це були сплановані вибухи, які ставили за мету вивести з ладу міжнародний газопровід», - дав свою характеристику інцидент голова Івано-Франківської ОДА Андрій Троценко.

На місці одного з вибухів на допоміжній трубі газогону знайдено залишки вибухового пристрою, яким могли керувати дистанційно. Виявлені фрагменти знаходяться на численних експертизах.

За фактом вибухів прокуратура області розпочала кримінальне провадження за ст.258 Кримінального кодексу України. Попередня правова кваліфікація правопорушення – терористичний акт. Це дає можливість правоохоронцям максимально використати усі механізми і застосувати весь спектр заходів для всебічного і повного розслідування справи. Досудове розслідування здійснює Управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області.
«На даний час проводяться всі необхідні слідчі дії. Потерпілих від вибуху немає», - повідомляють в обласній прокуратурі.

В рамках визначеної кримінальної статті слідчі СБУ розглядають кілька версій причин інциденту. Офіційну версію ще не висунуто. Міжвідомча група з числа працівників МВС та СБУ призначила проведення необхідних експертиз, встановлює коло осіб, причетних до злочину, тримаючи хід розслідування у цілковитій таємниці.

Тим часом газопроводи, розташовані на території Прикарпаття, взяті під посилену охорону із залученням представників батальйону територіальної оборони. В «Укртрансгазі» запевняють, що інциденти не вплинули на виконання послуг з газопостачання та транспортування природного газу. Компанія мобілізувала внутрішні ресурси задля попередження та недопущення дестабілізації роботи об'єктів ГТС. Спеціальні режими охорони запроваджені на всій території України.