Запорізька, Луганська, Одеська, Донецька обласні державні адміністрації до 15 жовтня повинні забезпечити проведення поточних розрахунків підприємств теплоенергетики за спожитий природний газ. Таке завдання поставив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник у ході наради, присвяченої стану розрахунків за спожитий природний газ підприємствами теплопостачання за участю заступників голів відповідних облдержадміністрацій.

Міністр поінформував, що за дорученням уряду Мінрегіон провів докладний аналіз статну розрахунків підприємств теплокомуненерго за використаний природний газ у розрізі кожного регіону України. У Запорізькій, Луганській, Одеській та Донецькій областях, як засвідчив аналіз, фактичний рівень оплати в 2013 році нижчий за економічно розрахунковий рівень.

До прикладу, заборгованість Запорізької області становить 697 мільйонів гривень, з яких 538 мільйонів — борг концерну «Міські теплові мережі». Фактично підприємство розрахувалося за газ на 79,8 мільйона (22%) за розрахункових можливостей 284,2 мільйона (78,4%).

Схожі ситуації, коли підприємства теплокомуненерго сплатили менше коштів від фактичних розрахункових можливостей і в Луганській, Одеській і Донецькій областях.

Міністр наголосив, що в разі, якщо до 15 жовтня  не буде проведено поточних розрахунків підприємств теплоенергетики за спожитий природний газ, керівників підприємств-боржників буде звільнено із займаних посад, повідомляє прес-служба Мінрегіону.

«Ми не допустимо, щоб хтось ставив під загрозу  належний початок і проходження опалювального періоду. Уряд жорстко контролює питання розрахунків за спожитий природний газ», — наголосив Геннадій Темник.

Він також зазначив, що міністерство звернеться із проханням до глави уряду доручити Міненерговугілля, НАК «Нафтогаз України» та облдержадміністраціям до 1 жовтня 2013 року провести звірку розрахунків з теплопостачальними підприємствами. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»