Нині щочверті, щопівгодини та щогодини відбиває час тернополянам і гостям файного міста система курантів із передзвоном на Архікатедральному соборі УГКЦ. Її встановили 2011 року. Але ж з історії відомо, що до Другої світової війни на правій південній вежі цього храму був тристоронній годинник. Коли через десять років споруду реставрували, про цей своєрідний пульс Тернополя чи то забули, чи то не надали йому особливого значення. Громадські активісти стали тепер на захист історичної спадщини рідного міста. Зокрема Вадим Перець зініціював відновлення на соборі приладу для вимірювання часу. Адже годинник на храмі прикметний як з практичних, так і символічних міркувань.

Відновлений хронометр має стати для обласного центру прекрасним подарунком до Великодня. За словами пана Вадима, годинник для Тернополя замовили в одній із польських фірм, яка займалася передзвонами на катедральному соборі в Кракові. Щоправда, теперішній буде білого, а не чорного кольору.

Адже фронтон храму Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, на якому і з’явиться вимірювач часу, колись був темно-сірий, а зараз — зовсім іншої тональності. Зате годинник посяде своє історичне місце на одній із соборних веж: діаметр його становитиме 1 метр 60 сантиметрів. На циферблаті виведуть римські цифри. Водночас подбають і про  сучасне підсвічення годинника.

Підсилять трохи і звучання та синхронізують з ним уже встановлені чотири роки тому передзвони. Вартість усіх виконаних робіт разом із встановленням — майже 100 тисяч гривень.