Експерти Української аграрної конфедерації основною причиною значного здорожчання улюбленої крупи називають скорочення посівів.

Однак останніми роками простежується позитивна тенденція: в деяких господарствах збільшувати посівні площі під органічною гречкою. Це зумовлено появою так званого європейського інтересу, тобто зростанням зацікавленості іноземних партнерів в імпорті цієї продукції. Середня вартість тонни такого зерна в 2011—2015 роках коливалась від 467,1 долара до 743,2 долара США. Тому наявність експортних можливостей разом із поточною ціновою ситуацією на ринку, вочевидь, зацікавили вітчизняних аграріїв, які більше площ відвели саме під цю культуру. Адже на українських полях станом на 13 травня посіви гречки сягнули вже 76 тисяч гектарів, що перевищує аналогічний показник на ту саму дату торік (54 тисячі) на 28,8% і становить 59% прогнозованих площ.

Позитивним сигналом для збільшення посівних площ під культурою стала цьогорічна регіональна новація — здійснення прямих дотацій на вирощування гречки за рахунок місцевих бюджетів у деяких регіонах. Ця новація — ще один із заохочувальних чинників для виробників.

Можливо, гречка нового урожаю подешевшає? Фото Володимира ЗAЇКИ

«Мій погляд збігається з позицією тих, хто працював на ринку багато років і кого звідти витіснили. Ще рік тому я отримав інформацію, що кілька компаній, які фасують і продають крупи торговельним мережам, ідуть з ринку. Це стосувалося навіть великих підприємств, — наголосив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. — Тому що вже тоді виникла певна картельна змова. Вони досі фасують крупи, за винятком гречаної. Не могли купити у виробника гречку, оскільки її продали кільком компаніям-посередникам, які скупили весь урожай і встановили єдину ціну, за якою продають. Фактично вони самі вирішують, за яку ціну продавати.

Займаюся моніторингом цін і отримую дані щодекади, тож знаю, що гречка протягом року жодного разу не дешевшала. Щотижня вона додавала в ціні від 1 до 4%. Нині її рентабельність у продажу сягає 300%».

На думку експерта, новий урожай може лише відносно вплинути на ситуацію. Адже так само було торік, коли врожай зібрали і скупили. Тому з одного боку, новий урожай може вплинути на ціну, але якщо умови на ринку не зміняться, то ситуація залишиться такою самою. У такому разі вартість гречки може доходити й до 60 гривень за кілограм. У ситуацію мають втрутитися Держпродспоживслужба та Антимонопольний комітет. Варто нагадати, що ще чинна постанова уряду, згідно з якою, націнка оптовика не має перевищувати 15%.

Насамкінець експерт зазначає, що є ще й інші продуктові ринки, де ситуація не краща. Ідеться про овочі з так званого борщового набору, на які ціна не ринкова. Вона зростає тоді, коли для цього немає об’єктивних передумов.