У реформуванні управлінської політичної та адміністративної систем України роль базових елементів відводять територіальним громадам. Децентралізація зокрема й на Черкащині проходить досить складно, запитань іноді більше, ніж відповідей. Часто людей непокоять сумніви в правильності того чи іншого кроку, що цілком можна зрозуміти — справа ж нова.

«Під час перетворень важливо підтримати ці громади, забезпечити їхню дієздатність та спроможність», — каже голова Катеринопільської районної державної адміністрації Ольга Ніколенко.

Трійка сміливих

Дві громади вже створено офіційно: Єрківську, до складу якої ввійшло три села з населенням 5,4 тисячі жителів, і Мокрокалигірську, що об’єднала шість населених пунктів та понад чотири тисячі жителів із загальної кількості 24,4 тисячі громадян району. Ще стосовно однієї — Катеринопільської, як кажуть у районному центрі, потенційно об’єднаної громади, — вже надійшов позитивний висновок облдержадміністрації.

За словами начальника відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації Ольги Шариги, громади рівномірно забезпечені фінансовим ресурсом (доходи в розрахунку на одного жителя об’єднаних та потенційно об’єднаної  громад, питома вага надходжень від податків, середньомісячна зарплата) і мають додаткові резерви для його збільшення. Це зокрема легалізація найманих працівників, підвищення рівня середньої заробітної плати, збільшення ставки орендної плати за користування землями всіх форм власності, повне оподаткування всіх видів діяльності на території громад.

За окремими видами ресурсів одні об’єднані громади трохи випереджають інші, що може стати стимулом для мобілізації резервів та можливостей. Приміром, середньомісячна заробітна плата одного працівника Єрківської громади — 3588 гривень за рахунок високого рівня середньої заробітної плати працівників ТОВ «Катеринопільський елеватор», тоді як в інших нижча. Важливе джерело надходжень умовної Катеринопільської громади — значна кількість власників державних актів на землю  — 46% кількості населення, що є резервом для збільшення прибуткового податку з орендної плати, який повністю зараховується до бюджетів громад, тоді як цей показник в Єрківській громаді — 18%, а в Мокрокалигірській — 38%. 

Ще один резерв для збільшення надходжень у Катеринопільській громаді — підвищення ставки орендної плати за землю. Нині вона становить 4,8% нормативної грошової оцінки, у Єрківській — 5%, Мокрокалигірській — 4,9%.

Резерви є

Оподаткування всіх земельних ділянок, які використовують у сільськогосподарському виробництві, — також важливий резерв збільшення доходів місцевих бюджетів. Насамперед це стосується осіб, які самостійно обробляють земельні ділянки. Приміром, питома вага земель сільськогосподарського призначення, які обробляють самостійно, у загальної кількості земельних угідь становить: у  Катеринопільській громаді — 18%, Мокрокалигірській — 14%, Єрківській — лише 1%. Тим часом податками охоплено далеко не всіх одноосібників. Важливим резервом збільшення надходжень до бюджетів сіл умовної об’єднаної Катеринопільської громади залишається ресурс від здійснення підприємницької діяльності.

Крім власних надходжень, кожна громада отримала освітню та медичну субвенції з державного бюджету: Мокрокалигірська — 159% потреби, Єрківська — 100%, що дає змогу не тільки забезпечувати виплату заробітної плати педагогічним працівникам у повному обсязі та видатки на енергоносії, а й спрямовувати значні кошти на поліпшення матеріальної бази навчальних закладів.

«Побоювання ж опонентів децентралізації, що об’єднання громад спричинить дефіцит районного бюджету в частині недофінансування закладів освіти, не зовсім виправдані, оскільки бюджети цих органів місцевого самоврядування мають достатні резерви для збільшення власних надходжень та певні вільні залишки на початок року», — зауважує перший заступник голови райдержадміністрації Володимир Коваленко. Сподіваються в районі й на додаткову субвенцію галузевого міністерства.

Переконання в тому, що для підвищення ефективності системи місцевого самоврядування громади необхідно збільшувати, об’єднувати стає в районі дедалі масовішим. Інакше, переконуються люди, децентралізація повноважень і фінансів може стати просто випусканням води в пісок.