ВИБРИКИ ПРИРОДИ. На календарі зима, на ринках уже виставили на продаж штучні новорічні ялинки, але за нинішніх плюсових температур вони мають зовсім недоречний вигляд. Зате розквітлі у центрі Чернігова, на Алеї Героїв, обмануті теплом ранньовесняні братки — здається, природніші ніж викладені на прилавках блискучі гірлянди і барвистий серпантин.

  «Приворотне зілля» для зими на грудневих клумбах. Фото автора  

Жовті, білі, блакитні, сині, фіолетові родичі фіалок  мали порадувати жителів міста лише на початку наступної весни. Але зима з літом так загралися в піжмурки, що квіти заблукали у міжсезонні. Дивляться тепер зачаровано на голі дерева, пожухле листя навколо себе: що сталося зі світом?

Вони такі красиві — просто маленькі шедеври, в яких зазвичай поєднуються два кольори. Тому й — братки. Хоча в народі їх ще любовно називають анютками, анютчиними оченятами. І розповідають про них різні легенди. Особливо романтична — про дівчину, яка багато років вірно чекала коханого з війни, доки не перетворилася на прекрасну квітку… Напевне, тому наші предки-слов’яни і вважали її дуже міцним приворотним зіллям.

А може, тому й зацвіли ці весняні красуні «поза графіком», аби використати свої чари і таки привабити зиму? І справді ж-бо: скільки ще сумувати по закутках забутим лижам та санчатам?!