Цієї осені музичний фест — одноліток держави проходив під незмінним девізом «Противлення злу мистецтвом». Як зазначила під час відкриття його художній керівник ректор Харківського національного університету мистецтв імені І.П. Котляревського Тетяна Вєркіна, це перший і єдиний в незалежній Україні фестиваль, який твердо стоїть на рейках класичної музики.

Героєм нинішніх «Харківських асамблей» став Фелікс Мендельсон Бартольді. Магія музики великого композитора, за задумом організаторів, мала б не просто зачарувати, а стати запорукою успіху нашого шляху до майбутнього. Тож у програмі нинішнього фесту був увесь спектр творчості знаного митця, а також прем’єрні в Україні покази двох концертів для фортепіано з оркестром.

Гостями фестивалю стали відомі харків’янам диригент та скрипаль Юрій Насушкін (Іспанія — Україна), піаністи Вольфганг Манц (Німеччина), Лідія Стратулат (Іспанія) та Андрій Кутасевич (Україна), валторніст Жан-П’єр Беррі (Франція — Швейцарія). Було чимало й тих, хто вперше завітав на Слобожанщину, — Петер Розенберг (скрипка), Юлія Ремпе (сопрано), диригент Гвідо Румштадт — усі з Німеччини та інші.

Справжнім сюрпризом для слухачів ювілейного фесту став шостий концерт, який представив відразу аж трьох видатних музикантів професорів Вищої школи музики в Женеві — корінного харків’янина Дениса Северина (віолончель), Жерара Метрайе (труба) і Жана-П’єра Беррі (валторна). У їхньому виконанні прозвучали твори композиторів різних епох і національних шкіл.

За доброю традицією, що склалася впродовж багатьох років, активну участь у проведенні свята взяв симфонічний оркестр та хор університету імені І.П. Котляревського. Надихнув ювілейний рік на творчу співпрацю й інші колективи. Зокрема симфонічний оркестр Харківської опери на чолі з народним артистом України Володимиром Гаркушею презентував цікавий проект спільно зі швейцарськими музикантами. А академічний симфонічний оркестр Харківської обласної філармонії під орудою Дмитра Лісса, попри напружений гастрольний графік, узяв участь у ювілейному концерті до дня народження заслуженого діяча мистецтв України професора Валерія Алтухова. Усі концерти проходили в найкращих концертних залах міста.

У межах фестивалю відбулася науково-практична конференція «Фелікс Мендельсон Бартольді: культурні ініціативи і художні пріоритети».

ДОВІДКА «УК»

Міжнародний музичний фестиваль «Харківські асамблеї» засновано в 1991 році в Харкові з ініціативи піаністки, народної артистки України, професора Тетяни Вєркіної. Включає концертну програму, наукову музикознавчу конференцію, конкурси музикантів-виконавців. У 1992 році фестиваль отримав назву «Харківські асамблеї». З 2004 проводиться під девізом «Противлення злу мистецтвом».