Несанкціоновані врізування мешканців приватного сектору Києва у водопровідні мережі стали проблемою для столичних водоканалівців. З 22 тисяч приватних будинків лише третина уклала договори з Київводоканалом або подала заяви на їх оформлення згідно зі статтею 19 Закону «Про житлово-комунальні послуги». Решта, майже 14 тисяч, користуються водою та каналізацією незаконно. Тож працівники Київводоканалу постійно обстежують колодязі у приватному секторі Києва, виявляють і ліквідовують самовільні підключення. І не лише первинні. Є домогосподарства, яким раніше обмежили водопостачання за бездоговірне користування послугами та борги, однак дехто з них повторно приєднується до водогону. Люди самовільно зривають пломби товариства та незаконно відновлюють водопостачання.

Коли повторні врізування виявляють, їх ліквідовують, а власників будинків застерігають: у разі чергового незаконного відновлення водопостачання доведеться відключити об’єкт від води з видимим розривом. Тобто частину труби виріжуть, після чого підключитися до мереж буде технічно складніше.

Однак тут виникає запитання: можливо, йти на порушення законів мешканців приватного сектору змушує те, що вони не в змозі оплатити послугу з водопостачання? У прес-службі Київводоканалу пояснюють, що така причина — слабке виправдання. Заборгованість приватного сектору Києва за холодне водопостачання та водовідведення на сьогодні сягає понад 8 мільйонів гривень.

Статистика свідчить, що більшість таких боржників цілком здатна сплачувати за воду та каналізацію згідно з чинним тарифом. Крім того, завжди є змога оформити договір реструктуризації боргу. Частина мешканців ще після першого відключення починає оформлювати договірні відносини з Київводоканалом та вирішує питання із заборгованістю зокрема через її реструктуризацію, зауважують у Київводоканалі. І звертають увагу, що компанія практикує індивідуальний підхід до кожного окремого випадку: разом із мешканцями визначає оптимальні графіки та суми щомісячних платежів для повного погашення заборгованості. 

Інна МИКОЛАЄНКО 
 для «Урядового кур’єра»