Нагальні питання вітчизняного підприємництва та шляхи поліпшення бізнес-клімату в країні стали головною темою зустрічі Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана із представниками Спілки українських підприємців. Глава уряду підтвердив запрошеним налаштованість уряду на проведення змін і реформ у країні, вкотре запевнивши, що пріоритет діяльності Кабінету Міністрів — макроекономічна стабільність у країні та розвиток національної економіки.

«Ми зацікавлені у тому, щоб економіка розвивалася. Це можливо лише тоді, коли той, хто інвестує, хто створює національний продукт, відчуває впевненість в тому, що буде завтра», — пояснив Володимир Гройсман.

Серед завдань уряду в напрямі відродження економіки він назвав зокрема детінізацію економіки та продовження дерегуляції, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. У зв’язку з цим було проанонсовано перезавантаження ради підприємців при Кабінеті Міністрів. «Мені б дуже хотілося, щоб це був реальний інструмент аналізу, ініціатив, можливостей вийти на уряд, внесення пропозицій», — означив Прем’єр суть пропонованих перетворень.

Також найближчим часом буде створено Офіс супроводження інвестицій при Прем’єр-міністрі. У подальших планах — створення таких офісів у всій країні, що забезпечить розуміння проблем бізнесу й швидке реагування на них.

Уряд, запевнив його очільник, докладатиме зусиль для ліквідації тиску контролюючих органів на бізнес. Окремо він підкреслив, що Кабмін залишається нетерпимим до корупції та не прикриватиме жодних її проявів.

«Ми готові підтримувати, не заважати і створювати вам нормальні умови. Дуже хотілося б, щоб ви розвивалися. Будете успішними ви — буде успішною Україна», — наголосив Володимир Гройсман.

Крім того, Прем’єр-міністр обговорив із представниками Спілки українських підприємців нагальні проблеми цієї сфери та пропозиції представників бізнесу щодо їх подолання. Співрозмовники окреслили головні завдання, які потрібно виконати для полегшення ведення бізнесу в країні. Серед них дерегуляція, боротьба з тіньовим сектором економіки, підтримка національного виробника, шляхи просування українського експорту, а також проведення податкової реформи та реформи митної служби. У цьому контексті Володимир Гройсман поінформував про плани уряду щодо реформування української митниці.

Обговорюючи необхідні заходи у сфері будівельної галузі, представники бізнесу наголосили на потребі підвищення інвестиційної привабливості, зміни застарілих норм та вимог. Учасники зустрічі домовилися спільно провести роботу щодо вдосконалення державних будівельних норм.

Прем’єр-міністр запросив представників бізнесу до співпраці та спонукав їх висувати пропозиції задля поліпшення ситуації. «Уряд налаштований на відкритий діалог, розуміння питань, що хвилюють бізнес», — вселив оптимізм у бізнесменів Володимир Гройсман.

Серед  представників Спілки українських підприємців, які взяли участь у зустрічі, були керівники відомих торговельних мереж, виробничих підприємств тощо.  

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»