У рамках програми «Скарби нашого народу» в Сумах відбулася краєзнавчо-культурологічна акція «Сумська шевченківська листівка друзям», присвячена 200-річчю від дня народження та 155-річчю перебування Кобзаря у слобожанському місті. 

Як відомо, в першій декаді червня 1859 року Тарас Шевченко повернувся до України з багаторічного заслання. Першим українським містом на його шляху були Суми. Тут він милувався дивовижною красою Воскресенського собору, стояв на Козацькому валу, доки перепрягали коней, відпочивав. Вочевидь, згадував добрим словом своїх друзів актора Михайла Щепкіна, видавця Івана Лисенкова, чиї життя тісно пов’язані із Сумським краєм. А супроводжував гостя в поїздці відомий громадський діяч поміщик Дмитро Хрущов. Саме в його садибі під Лебедином поет провів кілька днів, протягом яких написав низку віршів, малював.

Учні Сумської ЗОШ №10 Діана Романюк та Ірина Мірошниченко: «Тепер ми знаємо про перебування Кобзаря в Сумах». Фото Володимира КОВАЛЕНКА

У заході взяли участь понад сто школярів міста, педагоги, краєзнавці, бібліотекарі. Головними героями акції стали учні, які заповнили і надіслали 155 листівок своїм друзям. Усі послання розпочиналися словами «У Рік Тараса Шевченка зичу…». Учасники акції відвідали літію в пам’ять про Тараса Шевченка, поклали квіти до його пам’ятника в центрі Сум, сфотографувалися біля пам’ятного знаку «Сумка».

 За результатами надісланих листівок складено карту, яка займе місце в Шевченківській експозиції в обласному краєзнавчому музеї.