Механізм тісної участі громади в управлінні місцевими справами запровадили у Луцькій міській раді. Підставою для нього стали ст. 3 Європейської хартії місцевого самоврядування, статті 2, 4, 6, 10, 26 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні».

Для розширення можливостей прямої участі територіальної громади у вирішенні місцевих справ міська рада на недавній сесії запровадила механізм петиції. «Встановити, що петицією є колективна вимога лучан (звернення, пропозиція, скарга, прохання, клопотання), яка подається на розгляд Луцької міської ради. Звернення може бути подано з будь-якого питання місцевого значення», — постановили обранці громади.

— Початок процедури подання розпочинається з реєстрації проекту петиції на сайті Луцької міської ради. Зареєструвати його може повнолітня особа, яка постійно живе у місті Луцьку через заповнення спеціальної форми на офіційному сайті міської ради або через Центр надання адміністративних послуг (м. Луцьк, вул. Лесі Українки, 35-а), — розповів Луцький міський голова Микола Романюк. — Далі  передбачена процедура збирання голосів на підтримку петиції. На неї відведено 14 днів з моменту реєстрації. Голосувати на підтримку можуть громадяни, які пройшли реєстрацію на офіційному сайті ради. Жителі міста також одноосібно чи колективно можуть звертатися із відповідною письмовою заявою про підтримку петиції до Центру надання адміністративних послуг.

Звернення вважається підтриманим, якщо за нього  проголосувало не менш як 300 осіб. Наслідком цього стає позачергове внесення відповідного питання за спрощеною процедурою на розгляд найближчого пленарного засідання міської ради та/або її виконавчого комітету. За результатами розгляду петицій Луцька міська рада та/або її виконавчий комітет приймає рішення, яке доводять до відома громадськості.

Обранці місцевої громади також передбачили, що кількість голосів на підтримку того чи іншого питання може «накручуватися», скажемо делікатно, не зовсім коректними методами. Тому запропонували відділу програмно-комп’ютерного забезпечення Луцької міської ради розробити способи забезпечення ідентифікації осіб та автентичності голосування, уникнення технічних фальшувань тощо. А виконавчий комітет має ухвалити відповідне рішення про порядок реалізації цього рішення.   

Інформацію про самі петиції, які прийматимуть із 1 грудня цього року, вже опублікували міська газета та деякі інтернет-ресурси.