Всі цивілізовані країни критикують проросійські опитування, проведені сепаратистами на Луганщині та Донеччині під гучними назвами «референдум» про статус цих двох регіонів. На нестандартні для цивілізованих країн процеси у світі відреагували доволі швидко, різко та однозначно. Так, Міністерство закордонних справ Великобританії назвало ці заходи «прикрим дійством». Реальну можливість означити позицію українців вони очікують 25 травня — під час президентських виборів.

США не визнають незалежність так званих ЛНР та ДНР. Як передає слова речниці Держдепартаменту США Джен Псакі Радіо «Свобода», «референдум» — це спроба створити подальший поділ і безлад, він порушує міжнародне законодавство і територіальну цілісність України. Тож за океаном закликають Росію «обрати шлях імплементації женевських домовленостей».

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр також не сприймає всерйоз організоване озброєними людьми дійство. Перед засіданням Ради ЄС на рівні глав дипломатій Євросоюзу, яка розглядає ситуацію в Україні, він сказав: «Стежка, обрана для пошуку виходу із ситуації в східній Україні сепаратистами, не є шляхом уперед. Єдиний шлях виходу із ситуації — наведення мостів діалогу».

Найбільший західний сусід України, Польща, також не сприймає результатів нелегітимного опитування в двох східних областях нашої країни. Тамтешнє МЗС вважає, що це ще більше посилило напружену ситуацію. Тож конфлікт слід вирішити на основі чинного законодавства та міжнародної підтримки, зокрема ОБСЄ. Водночас польська дипломатія підтримує зусилля влади в Києві, спрямовані на розробку та реалізацію реформи з децентралізації.

Засудив дії проросійських сепаратистів і Президент Франції Франсуа Олланд. Під час візиту до Баку він заявив: «Якщо президентські вибори в Україні не відбудуться, то необхідно буде почати роботу над новими санкціями щодо Росії».

Голова фракції Європарламенту «Альянс лібералів і демократів за Європу» Гі Верхофстадт назвав «референдуми» шахрайством і провокацією. А міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт не здивувався фальсифікаціям голосів.

Верховний представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Кетрін Ештон заявила, що ЄС усе ще чекає від Росії ознак справжньої деескалації української кризи, а президентські вибори 25 травня вона вважає важливим моментом для визначення майбутнього України.

Про те, що у ЄС ігноруватимуть результати референдуму, розповів ще й міністр закордонних справ Нідерландів Франс Тіммерманс. Як передає його слова УНІАН, відповідаючи на запитання про перехід до третьої — останньої — фази санкцій проти Росії, пролунав заклик не поспішати, адже потенціал другої фази, якою передбачено замороження активів та заборону на в’їзд росіянам, причетним до дестабілізації ситуації в Україні та анексії Криму, до кінця ще не використано.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»