Тепер малозабезпечені сім’ї матимуть змогу отримувати матеріальну допомогу на дітей від самого їх народження. Кабінет Міністрів своєю постановою вніс зміни до Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, якими привів його у відповідність до норм Закону України «Про внесення змін до статті 5 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» (щодо соціального захисту дітей). Проект акта на засіданні уряду представив міністр соціальної політики Павло Розенко.

У Мінсоцполітики пояснили, що досі чинним Порядком визначалося здійснення доплат на дітей від 3 до 13 років у розмірі 250 гривень та на дітей від 13 до 18 років у розмірі 500 гривень. Відповідна норма у 2015 році була передбачена у державному бюджеті на поточний рік.

Водночас Закон «Про внесення змін до статті 5 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» (щодо соціального захисту дітей), ухвалений 2 березня 2015 року Верховною Радою, дав змогу з 1 квітня 2015 року здійснювати доплату на дітей  від народження до 3 років, які виховуються в малозабезпечених сім’ях, в розмірі 250 гривень — для забезпечення мінімальних гарантій під час перебування у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, повідомляє Урядовий портал.

Отже, згідно з рішенням уряду, відтепер у Порядку встановлено норму щодо проведення доплати на дітей, які виховуються в малозабезпечених сім’ях, від народження до 13 років в розмірі 250 гривень та на дітей від 13 до 18 років — 500 гривень.

Водночас із Порядку виключено умову, за якої допомога малозабезпеченим сім’ям досі не призначалася, зокрема у випадку, якщо у власності чи володінні малозабезпеченої сім’ї є земельна ділянка площею понад 0,6 га.

На своїй сторінці у Фейсбуці Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба пояснив, що для отримання цих виплат родина повинна мати статус малозабезпеченою і місцеві органи влади мають про це знати. Він також уточнив, що виплати будуть щомісячними. Малозабезпечені родини, які вже отримують виплати на дітей, мають звернутися до центрів соціального захисту населення задля їх перерахунку.

Нагадаємо також, що державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям надається відповідно до Закону «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям». Вона призначається з урахуванням сукупного доходу та її майнового стану. До складу родини, що звернулася за призначенням соціальної допомоги, належать чоловік, дружина, рідні, усиновлені та підопічні діти цих осіб, а також діти, які навчаються у загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах I—V рівня акредитації за денною формою навчання до досягнення 23 років і не мають власних сімей незалежно від місця проживання або реєстрації.

Відповідно до статті 5 цього закону розмір державної соціальної допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом.