Рада Європи, співпрацюючи з вітчизняним урядом, підготувала заходи на підтримку місцевого самоврядування в Луганській і Донецькій областях.  Перший з них — тренінг «Академія лідерства» — вже відбувся в Краматорську. Він мав на меті збагатити аудиторію (а це голови сільських, селищних і міських  рад) знаннями й практичними навичками, які допоможуть впоратися з викликами сучасності, навчити  місцевих лідерів ефективно управляти громадою в процесі  децентралізації управління.

Чому Програма РЄ «Децентралізація і територіальна консолідація» привезла  на схід України, в окремих районах якого  нині ще триває АТО і воєнні дії проти загарбників та їхніх маріонеток-сепаратистів,  такий мирний новітній інструментарій, як кращі практики та стандарти муніципального розвитку країн-членів Ради Європи для навчання та підвищення кваліфікації лідерів місцевої влади?

Відповідаючи на це запитання «Урядового кур’єра», спеціальний радник РЄ з питань децентралізації в українському уряді Даніель Попеску зазначив: «Керівники органів місцевого самоврядування перебувають найближче до громадян, відчувають їхні надії, приймають рішення та реалізовують відповідну діяльність в усіх країнах Європи. Їм довіряють  навіть більше, ніж структурам центральної влади. Саме тому вони мають бути справжніми ефективними лідерами, забезпечувати досягнення результату та надихати, наснажувати громадян на розвиток».

Як це потрібно територіям, наближеним до зони воєнних дій, яким після повного визволення  українських земель доведеться відновлювати і розвивати демократичні засади управління на місцевому рівні, годі й казати.

Тренінгова програма РЄ «Академія лідерства» стверджує, що лідерство — це більше, ніж набір навичок, його можна навчитися, воно напрацьовується і виявляється у стосунках управлінців з команди однодумців, стосується змін, дає мету, виходить за традиційні межі, надихає, генерує потужну енергію. Кваліфіковані тренери  аргументовано пояснюють, чим відрізняється сучасне врядування від минулого авторитарного методу керування, навіщо місцевій владі співпрацювати з усіма зацікавленими сторонами, щоб продукувати реальні цінні суспільні блага, чому доброчесність лідера — запорука ефективної роботи всієї ради.

Завважимо, що згаданий тренінг, щойно розпочатий у Краматорську, складається  з  кількох сесій. У міжсесійний період учасники виконуватимуть у своїх громадах і органах місцевого самоврядування завдання, пов’язані з програмою, і звітуватимуть про результати на черговій сесії. Та, зрозуміло, головним екзаменатором їхніх знань та навичок буде децентралізація, яка триває в Україні.