Від океану до наукової лабораторії: скрізь ведуться наукові дослідження, мета яких – визначити, чи речовина, яка міститься у морських равликах, здатна допомогти в лікуванні стійких проти хіміотерапії видів раку.

Морськими равликами вчені зацікавилися кілька років тому.

«Тип довкілля, де мешкають ці істоти, – доволі суворий. Якщо вони і їхнє потомство здатні вижити в ньому, – отже, вони досконало наділені тим, що ми називаємо механізмами хімічного захисту», – каже Карен Перроу, дослідник з Воллонґонзького університету .

Австралійські вчені, які протягом десятиліть досліджують різні способи боротьби проти раку, вважають: у їхніх руках – ключ до нової онкотерапії.

Втім, перетворення молекул равликів у безпечний препарат для інєкцій – довгий і складний процес.

«За дві доби інтенсивної онкотерапії нам вдалося вбити 100 відсотків ракових клітин. Для порівняння: у випадку звичайної терапії цей показник становить тільки 10 відсотків», – говорить далі Карен Перроу.

Дослідники вважають, що хімічні захисні механізми морських равликів є ефективними для лікування в лабораторних умовах стійких лімфом і раку матки.

«Іноді потрібні роки пошуків, одним словом, чимало часу, щоб домогтися необхідного збільшення потужності речовини у порівнянні з вихідним продуктом», – зазначає хімік Даніель Скропета.

Розробка препарату перебуває у передклінічній фазі. Скільки ще триватиме ця фаза – наразі невідомо.

Euronews