«УК» вже розповідав про мотоцикл Миколи Тарановського для пожежників. Тепер він зібрав надійного двоколісного помічника для прикордонників, який може все, а головне — їздити майже непрохідними дорогами, чагарниками, навіть стрибати по пеньках. Для цього майстер сконструював захист для двигуна, закрив коліна водія спеціальними крилами, поставив потужні амортизатори, відповідну гуму й міцне сидіння. Є на мотоциклі і ящик для боєприпасів та обмундирування.

На армійському мотоциклі Микола приїздив до обласного центру, аби показати його військовим. Їм сподобалася машина, однак поки що конкретних пропозицій не надходило. Тим часом така техніка, на думку винахідника, дуже знадобилася б не тільки прикордонникам, а й усім армійцям. Він у разі потреби може поставити на нього навіть безвідкатну зброю. У мототехніці, якою армійці користуються нині, винахідник виявив чимало недоробок. Майстер готовий разом зі своїми помічниками переобладнати кілька сотень мотоциклів, закуплених для армії.

Микола Миколайович зауважує, що мотоцикл має бути пристосований спеціально для конкретних умов. Приміром, для гірської місцевості Тарановський пропонує інший варіант.

У своїй мотоциклетній компанії «Сміла мотор» Микола Миколайович займається не тільки ремонтом, а й винахідництвом. Приміром, сам сконструював і виготовив власними руками установку для ямкового ремонту доріг на базі вантажного мотоцикла-«мурашки» (на трьох колесах з кузовом). Придбав три старі двоколісні, з кузовів двох моторолерів виготовив напівпричепи — один для відсіву, другий для бочки з мастикою. Компресор, який приводить у дію відбійник, взяв зі старого радянського холодильника, коробку передач — зі старого мотоцикла «ІЖ». Міні-установка витрачає за годину півтора літра пального, тобто це досить економно, особливо в умовах великого міста. Інформацію про технічну розробку винахідник передав у відділ економічного розвитку Черкаського міськвиконкому.

У майбутньому Микола Тарановський планує модернізувати двигун улюбленого скутера «Яшки», рама якого складається, аби піднятися з його допомогою на гору Ельбрус.