Підвищення мінімальних зарплат, як планують урядовці, відбудеться за рахунок того, що частина заробленого вийде з тіні. На ці виплати буде нараховано додаткові податки, за рахунок яких і збільшать доходи малозабезпечених громадян. Що це цілком реально, переконує приклад черкащан. У результаті спільних заходів територіальних органів фіскальної служби та місцевої влади керівники 831 підприємства та 632 підприємці-фізичні особи, які досі виплачували своїм працівникам зарплати, менші за передбачений законодавством мінімум або на рівні мінімуму, підвищили рівень оплати праці. Так бюджет недавно поповнився на додаткових 2 млн 26 тис. гривень податку на доходи фізичних осіб.

Як повідомив начальник головного управління ДФС у Черкаській області Максим Криштопа, внаслідок ефективної роботи з працедавцями реальні виплати заробленого значно підвищилися. Як наслідок, зросли надходження основного платежу у формуванні місцевих бюджетів — податку на доходи фізичних осіб. Тільки за дев’ять місяців цього року збільшилися більш ніж на півмільярда гривень, а надходження за десять місяців більші за торішні на 561 мільярд гривень. Номінальна зарплата на Черкащині зростає щомісяця. З початку року вона підвищилася майже на 25 %.

Крім того, проведено численні перевірки повноти нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб. Донараховано значні суми податку. Перевірки також встановили 9852 випадки використання роботодавцями праці найманих працівників без укладання трудових угод та без сплати податків; легалізовано 67 512,5 тисячі гривень доходів. У результаті до бюджету додатково надійшло понад 12 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб. Крім того, внаслідок перевірок до державної реєстрації залучено 203 черкащан, які здійснювали незаконну підприємницьку діяльність.

За участі фіскальної служби області люди одержали майже 9 мільйонів гривень заборгованої зарплати. За рахунок цього місцеві бюджети отримали додаткових майже 3 мільйони гривень податку на доходи фізичних осіб. Зокрема погасили зарплатні борги перед працівниками вісім підприємств державної форми власності.