Програма розвитку ООН (ПРООН) підписала контракти із сімома компаніями, що поставлять в Україну препарати для лікування туберкульозу. Переможцями тендерів стали чотири українські («Медфарком-Центр», ПрАТ «Технолог», Київмедпрепарат, ТОВ «Юрія-Фарм») і три іноземні компанії: «Люпін», «Маклеодс Фармацевтик» та «Свізера Європа». Загальна сума підписаних контрактів, за якими закуплять 18 препаратів проти туберкульозу для держпрограм з охорони здоров’я, — 6 720 427 доларів.

«Ми очікуємо, що перші ліки надійдуть уже в квітні. Лише на закупівлі цих препаратів ми економимо понад 1 мільйон доларів державних коштів», — розповів журналістам директор ПРООН в Україні Янтомас Хімстра. Загалом, за його словами, ПРООН отримала 28 мільйонів доларів для закупівлі ліків за сімома державними програмами.

«Важливо наголосити, що в закупівлі через ПРООН брали участь як міжнародні, так і українські компанії: попри те, що ми говорили про відкритість і рівний доступ, національні виробники на певному етапі все-таки мали деякі застереження, — сказав заступник міністра охорони здоров’я Ігор Перегінець. — Завважте також, що якби ми закуповували ліки проти туберкульозу за цінами 2014 року, то знадобилося б 13 мільйонів доларів. 2015 року в нас було 9 мільйонів доларів. Тобто кількість лікарських засобів лишилася та сама, сума зменшилася, і, навіть попри це, ми зекономили 1 мільйон доларів за рахунок того, що закуповували через ПРООН». Водночас, зазначив він, за даними британської агенції Crown Agents, через яку також закуповуватимуть препарати за держпрограмами, економія на ліках для онкохворих пацієнтів у середньому становитиме 60%.

Крім того, Програма розвитку ООН уклала договори щодо постачання для орфанних хворих ліків, котрі досі не закуповували. Їх на загальну суму понад 360 тисяч доларів поставить компанія «Джензім Європа B.V».

Ігор Перегінець також запевнив, що до кінця березня завезуть 25% препаратів атиретровірусної терапії для лікування ВІЛ, які закуповують через ЮНІСЕФ: «Ми гарантуємо, що лікування пацієнтів не перериватимуть». Так само за місяць МОЗ очікує перше постачання вакцин, закуплених через ЮНІСЕФ. «Надійде вакцина проти кору, краснухи, паротиту. Сподіваємося, що буде й БЦЖ»,  — поінформував він.  За словами Янтомаса Хімстри, одним із потенційних викликів є те, що два препарати проти туберкульозу не зареєстровані в Україні. «Нині ми подали заявку на реєстрацію. Український уряд і міністр охорони здоров’я пообіцяли нам, що реєстрація відбудеться настільки швидко, наскільки це можливо». Як зазначив Ігор Перегінець, жодних передумов, щоб не зареєструвати ці препарати, немає. Зробити це в найкоротший термін МОЗ зобов’язує закон про міжнародні закупівлі. 

Тетяна КАПУСТА
для «Урядового кур’єра»